RETSEPTID ⟩ Valmista ise: suitsukanamääre, kodune pähklikreem, herne- ja karulaugupesto

Elis Vaiksaar
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Foto: Shutterstock

Kevad on käes ning erinevad taimed hakkavad õues oma nina taas välja pistma. Selleks puhuks soovitame sulle mõnda leivamäärde retsepti, mida on lihtne kodus teha ning mis viivad lausa keele alla.
 

Suitsukanamääre

Vaja läheb:

  • 200 g puhastatud suitsukana
  • 50 g toasooja võid
  • 3 spl majoneesi
  • 1 tl hakitud maitserohelist või rohelist pestot
  • purustatud musta pipart ja soola

Puhasta suitsukana ning lõika liha väiksemateks tükkideks. Aseta tükid köögikombaini, lisa toasoe või ning majonees. Maitsesta segu maitserohelise või pestoga ja lisa näpuotsatäie musta pipart. Püreesta segu ühtlaseks massiks ning hoia serveerimiseni jahedas. Tarbi koos pehme saia või leivaga.

Karulaugupesto

Vaja läheb:

  • 100 g karulauku
  • 50 g röstitud piinia- või seedermänniseemneid või mandleid
  • 5-7 spl külmpressitud oliiviõli
  • 50 g riivitud parmesani või muud kõvemat juustu
  • soola

Pese ja kuivata ning lõika karulauk väiksemateks tükkideks. Rösti mandleid, piiniaseemneid või seedermänniseemneid kuival pannil maksimaalselt 3 minutit, kuni need muutuvad kuldseks ja aromaatseks. Jahuta! Püreesta hakitud karulauk, röstitud seemned või mandlid koos 4-5 spl õliga. Lisa segule vähehaaval ülejäänud õli (õli kogus sõltub sellest, kui paksu või vedelat pestot soovid). Lisa riivitud juust ning maitsesta soolaga.

Pesto säilib kinnises anumas umbes nädala jagu. Säilivuse pikendamiseks hoiusta pestot steriliseeritud ja kuivas purgis ning lisa peale ka kiht õli.

Foto: Unsplash

Kodune nutella

Vaja läheb:

  • 150 g sarapuupähkleid
  • 100 g tumedat šokolaadi
  • 50 g ilma soolata võid
  • 5 spl kakaopulbrit
  • 100 g tuhksuhkrut
  • 1/4 tl soola

Rösti sarapuupähkleid ahjuplaadile laotatuna 220-kraadises ahjus, kuni pähklid on pruunid ning aromaatsed. Jälgi hoolikalt, et pähklid kõrbema ei läheks! Lase neil umbes 5 minutit jahtuda ning seejärel hõõru pähkleid köögirätiku vahel nii kaua kuni koor on avanenud.

Peenesta pähklid köögikombainis ühtlaseks pastaks. Varu selleks kannatust, sest õli eraldumine võib võtta aega umbes 5-10 minutit. Kraabi nõu kõlgedele kogunev pähklipuru pähklipasta sisse.

Et pähklite peenestamine kiiremini mööduks, sulata samal ajal nõrgal tulel ja vesivannil šokolaad. Sega ühtlaseks massiks ning lisa kakaopulber. Lisa šokolaadisegu köögikombainis olevale pähklipastale ning sega ühtlaseks massiks. Lisa 4 spl tuhkrsuhkrut ja sool, sega uuesti. Jätka järk-järgult tuhksuhkru lisamist samala ajal segu maitstes, kuni saad enda maitse-eelistustele vastava magusa võide.

Kui segu tundub liiga vedel, saad seda paksendada lisades kakaopulbrit, ent arvesta sellega, et võie taheneb jahtudes. Säilita külmikus.

Foto: Shutterstock

Hernepesto

Vaja läheb:

  • 300 g herneid (võivad olla külmutatud)
  • 1 küüslauguküüs
  • 80 g riivitud parmesani
  • 70 g oliiviõli
  • soola, pipart

Selle pesto valmistamine on ülimalt lihtne. Külmutatud herneste kasutamisel lase neil eelnevalt korralikult üles sulada. Püreesta kõik koostisosad blenderis mõnusaks ühtlaseks massiks. Maitsesta soola ja pipraga ning serveeri koos saia või leivaga. Samuti sobib lisamiseks erinevatele roogadele, näiteks pastadele.

Pesto
Pesto Foto: Unsplash
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles