Island soovitab elanikel üksildusega võitlemiseks päevas viis minutit puud kallistada

Triin Sepp
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Leia lähim puu ning heida sellele käed ümber!
Leia lähim puu ning heida sellele käed ümber! Foto: Shutterstock

Islandil on oma elanikele väga eluterve soovitus, kuidas sotsiaalse distantseerumise ajal füüsilise läheduse vajadust leevendada: leia lähim puu ning tee sellele üks kalli!

Lonely Planet annab teada, et Icelandic Forest Service'i (IFS, tõlkes Islandi Metsateenistus) soovituste kohaselt on hea viis üksindusest üle saamiseks iga päev vähemalt viie minuti jooksul oma puiseid naabreid kallistada, vahendab portaal Mental Floss. Ida-Islandil on läbi lume aetud lahti teerajad, et elanikel oleks lihtsam puudele ligi pääseda. Samuti on laiendatud matkaradasid, et inimesed saaksid väljas viibides siiski distantsi hoida. IFS uuendas isegi oma kodulehekülge piltidega, kus inimesed kallistavad igasuguse suuruse ning kujuga puid. Pildid islandlastest puid kallistamas leiad siit.

Ida-Islandi metsahalduri Þór Þorfinnssoni sõnul mõjub puukallistamine inimestele lõõgastavalt ning aitab neil ette valmistuda, et pista rinda ees ootavate takistustega. «Kui sa kallistad puud, tunned sa seda kõigepealt oma varvastes, seejärel liigub tunne mööda jalgu üles rindu ning seejärel pähe,» ütles Þorfinnsson kohalikule telekanalile.

Isegi kui metsahalduri entusiastlikud soovitused kõrvale jätta, mõjub puude läheduses viibimine tervisele ikkagi hästi. Puud puhastavad õhku saastest ning vähendavad nende lähedal elavate inimeste stressitaset. Seega ei pea sa kasu saamiseks puule isegi tingimata käsi ümber panema, kuigi kui kedagi teist kallistada pole, siis sobivad puud väga hästi inimest asendama.

Islandi riigimetsad on koroonakriisi ajal lahti ning sama lugu on metsadega ka koduses Eestis, seega, kui tervis lubab, siis sea sammud inimesi vältides lähimasse parki või metsa ning leevenda oma lähedusvajadust mõne kevadistes pungades puu kallistamisega!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles