11 toitu, mis stressitaset langetavad

Triin Sepp
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Tervislik toit, mis aitab langetada ka stressitaset.
Tervislik toit, mis aitab langetada ka stressitaset. Foto: Shutterstock

Stressis olles ei tee me tavaliselt just kõige tervislikumaid toiduvalikuid, pigem sirutub käsi lohutava rämpstoidu poole. Pikas perspektiivis mõjuvad sellised toidud aga nii tervisele kui stressitasemele hoopiski halvasti, kirjutab MSN.

Kõrge stressitaseme korral tasub pigem oma keha eest hoolitseda kui seda rämpstoiduga veelgi enam rünnata. Kehal on stressile ka füüsiliselt tuntavad reaktsioonid, mis tihti avalduvad näiteks lihaspingete, veresuhkru taseme tõusu, puperdava südame ning hingamismuutustena. Sellele lisanduvad veel seedeprobleemid, mis teeb olukorra veelgi halvemaks. Seetõttu on mõistlik proovida stressitaseme langetamist lisaks traditsioonilistele viisidele ka seestpoolt ning teha seda nende toiduainete abil.

1. Avokaado

Tervislik avokaado sisaldab palju B6 vitamiini, mis aitab stressitaset langetada ning on toeks närvisüsteemi normaalsele tööle. Lisaks sisaldavad need suurt annust kaaliumi, mis aitab vererõhku reguleerida.

2. Lõhe

Oomega-3 rasvhappeid täis olev punane kala on looduslik tujutõstja, lisaks aitab see kaitsta su südant, sest stress mõjub südameveresoonkonnale väga halvasti ning võib viia krooniliste probleemideni.

3. Hapu kirsimahl

Stressitaseme vastu aitavad ka joogid, näiteks on üks selline vedelik hapu kirsimahl, mis sisaldab muuhulgas melatoniini, aidates nii kaasa inimese rahustamisele kui ka headele magamisharjumustele. Rahustava toime tõttu on mõistlik kirsimahlaga end kosutada pigem õhtuti.

4. Brokoli

Tassitäis keedetud brokolit sisaldab kaks korda rohkem C-vitamiini kui keskmine apelsin ning see aitab reguleerida vererõhku ning kortisooli taset veres. Lisaks mõjub C-vitamiin ka immuunsüsteemile hästi, sest stressirünnaku tõttu võib viimane üsna nõrgestatud seisus olla, mis tähendab omakorda suuremat vastuvõtlikkust haigustele.

5. Mandlid

Mandlid sisaldavad korralikus koguses magneesiumi, mis samuti aitab veres stressihormooni kortisooli taset kontrollida ning magneesium aitab kaasa ka närvisüsteemi tööle. Lisaks on mandlid heaks tervislikuks vahepalaks siis, kui tekib kange tahtmine midagi näksida.

6. Edamame-oad

Järgmisel korral sushibaaris jäta praetud eelroad vahele ning telli endale hoopis aurutatud edamame-ube. See köögivili sisaldab B-vitamiini ning ka D-vitamiini, foolhapet, kaltsiumi ja magneesiumi, mis aitavad kehal paremini toota tujutõstjat serotoniini.

7. Täisteradest röstsai

Süsivesikud pole tervislikus plaanis täiesti keelatud, ent neid on mõistlik süüa täisteratoodete vormis. Seega lajata oma tervislik avokaado tervislikule täisteraleivale, lisades juurde tervislikke ube ning sul ongi tugev pärastlõunane toidukord, mille kasulikkuse üle sa stressi tundma ei pea.

8. Oad

Madal magneesiumitase organismis toob kaasa palju negatiivset, muuhulgas kõrgema stressitaseme ning suurema ohu depressiooni tekkeks, lisaks aitab magneesium reguleerida kortisooli ning vererõhku. Seetõttu on hea mõte süüa magneesiumirikkaid toite. Üheks selliseks rokkstaariks on näiteks oad, mida leiab väga paljudes erinevates vormides ning mis on nii universaalsed, et sobivad praktiliselt kõigi toitude sisse.

9. Tsitruselised

Kui üks õun päevas hoiab arsti eemale, siis tsitruselised hoiavad eemale stressi. Nendes sisalduv C-vitamiin aitab langetada vererõhku, mis kipub stressi ajal liiga kõrgele tõusma. Selleks, et saada kõhtu täitvam toidukord, on mõistlik süüa tervet puuvilja, mitte ainult sellest tehtud mahla rüübata, sest mahlaks tegemine võib viljast kasulikke aineid välja viia.

10. Maasikad

Oma magusaisule järele andmiseks jäta šokolaad sinnapaika ning pöördu hoopis maasikate poole. Nendes sisaldub palju looduslikku suhkrut, mis on organismile alati parem, kui lisatud suhkur ning lisaks leidub maasikates ka palju C-vitamiini, mille kasulikkusest eelnevalt juba juttu oli.

11. Täisterapasta

Pasta aitab organismis tõsta rahustava serotoniini taset ning on väga mõnus ja vaheldusrikas toiduaine, kuna seda saab nii paljudel erinevatel viisidel valmistada. Täisterapasta on kõige kasulikum, sest lisaks serotoniinitootmisele sisaldab see ka palju kiudaineid ning proteiini, mis aitavad väga edukalt tühja kõhu vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles