Mis on «halb orgasm» ja kas sa oled seda kogenud?

Triin Sepp
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Kas ka sina oled oma elus halbu orgasme kogenud?
Kas ka sina oled oma elus halbu orgasme kogenud? Foto: Shutterstock

Halva seksiga on enamik meist kahjuks juba tuttavad, kirjutab Health.com. Sa oled kas liiga stressis, liiga väsinud või pole füüsiline tõmme voodikaaslasega õige. Nüüd räägivad teadlased aga ka «halbadest orgasmidest». Millega tegu?

Rahvusvahelise Seksuaaluuringute akadeemia (ingl. International Academy of Sex Research) teadusajakirjas Seksuaalkäitumise Arhiivid (ingl. Archives of Sexual Behavior) avaldatud uuringus tulid teadlased välja halva orgasmi kirjelduse ning põhjustega, miks mõned inimesed neid kogevad.

Mis muudab ühe orgasmi halvaks? Neid tippujõudmisi ühendab see, et nad ei ole nauditavad, nad võivad olla isegi ebameeldivad või omada "negatiivset mõju suhetele, seksuaalsusele ja/või seksuaaltervisele", selgub 726 osavõtjaga uuringust.

Halbade orgasmide põhjuseid võib olla mitmeid, kuid üks olgu kindel: siinkohal räägitakse orgasmidest, mis juhtuvad sellise seksi ajal, millega mõlemad osapooled nõus olnud on. Kuigi uuringu autorid vaatlesid ka seda, mis juhtub, kui inimene saab orgasmi pealesunnitud seksi ajal, keskenduvad need põhjused siiski olukordadele, kus inimene soovitud seksuaalvahekorras orgasmi ei naudi.

Üks põhjus, mille teadlased välja tõid, on seksimine kohusetundest. Selline olukord võib juhtuda siis, kui sa ei taha kaaslasega mitteseksimise pärast tülli minna, seega nõustud vahekorraga, ent järgnev orgasm ei ole sinu jaoks meeldiv, sest sa polnud algusest peale hingega asja juures.

Teine põhjus on see, et inimene tunneb kohustust orgasmi saada. "Uuringud on näidanud, et kui inimene tunneb survet orgasmi saada, siis toob see kaasa stressi ja/või teisi negatiivseid efekte," kirjutas üks uurija. "Näiteks on naised ja mehed tihti välja toonud, et nad tunnevad kohustust mõlemapoolse nõusolekuga seksi ajal orgasmi saada, et olla kindel, et seks kõigile osapooltele aus ning võrdne tunduks." Teiste sõnadega: kui tunned kohustust üle finišijoone jõuda, siis võib lõpptulemus üldsegi mitte eriti nauditavaks osutuda.

Veel üks halbade orgasmide põhjus võib seisneda terviseprobleemides, mis seksuaalset naudingut pärsivad. Üks uuringus osaleja ütles teadlastele järgmist: "Orgasm oli vähem nauditav. Ma tundsin orgasmi füüsilisi omadusi ilma tundelise/vaimse komponendiga. See oli lisaks ka valus, sest mul ei olnud adrenaliini, mis oleks füüsilisele kogemusele puhvriks olnud."

Mõnikord on orgasm halb ka seetõttu, et seks ei hõlmanud endas mentaalset ühendust partneriga. "Orgasm oli seksuaalvahekorra loomulik lõpp, seega mida kiiremini ma selleni jõudsin, seda kiiremini sai seks lõppeda," ütles üks osaline. "Ent orgasm ise ei olnud nii nauditav, sest ma polnud vahekorra ajal vaimselt kohal."

Seega võib kokkuvõtvalt öelda, et orgasmi headust mõjutavad väga paljud faktorid ning teadmine, et keegi seksi ajal orgasmi sai, ei tähenda hoopiski seda, et lõpuni jõudja seda ka päriselt nautis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles