Nüüd siis teame: selgus ametlik vanus, millal inimest vanaks pidada

Marju Ränk
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Ameerikas tehtud uuringu kohaselt on olemas teatud vanus, kus saadakse aru, et inimene on tõesti vanaks jäänud. Lisaks vanuse määramisele vaadeldi ka seda, mis vananemist määrab, kirjutab Fox.

Uuringust selgus, et suur osa inimesi pidas end just 57-aastasena vanaks. Vananemisnähtude hulka kuulus nii suurenenud mure enda tervise pärast kui ka teised välised näitajad nagu näiteks: kortsud, kehakaalu suurenemine, hallid juuksed, juuste väljalangemine ja pigmendilaigud.

Vanemaks saamisele viitab ka see, et hakatakse kartma, et ühel hetkel ei suudeta enam enda eest hoolitseda. Ka majanduslik mure kerkis vananemisega seotud märkide hulka. Umbes 45% vastanutest väitis, et pole pensioniks raha kogunud.

Kaks kolmandikku vastasid, et käivad seoses vanusega regulaarses rinna- ja käärsoolevähi kontrollis. Mõned vastasid, et jätavad arstivisiidid vahele, sest neil pole aega, et läbivaatusele minna.

Eestis kutsutakse rinnavähi sõeluuringule 50-69-aastaseid ravikindlustatud naisi iga kahe aasta tagant. Kõik naised peaksid olenemata vanusest jälgima regulaarselt oma rindu, sest rinnavähk võib areneda ka uuringu vahelisel ajal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles