7 küsimust, mis toovad siirama vastuse kui «Kuidas sul läheb?»

Triin Sepp
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Virtuaalsed vestlused on praegusel ajal norm.
Virtuaalsed vestlused on praegusel ajal norm. Foto: Shutterstock

Neil päevil tundub tavaline «Kuidas läheb?» pisut mageda küsimusena, sest, noh, vaata, mis maailmas parajasti toimub. Siiski on aus ning avatud suhtlus oma lähedastega nüüd veelgi olulisem kui varem, kirjutab Well+Good.

Pärast teretamist on nüüd tihti raske vestlust orgaanilisel viisil jätkata, eriti kui pole vestluskaaslast nädalaid näinud või tead, et praeguse koroonakriisi tõttu on tema elus toimunud suured ja/või elu raskemaks tegevad muutused. Kui «Kuidas sul läheb?» tundub veidi üheülbalise või emotsioonitu küsimusena, siis millisel moel saaksid vestlust jätkata nii, et lähedase käest tema olukorra kohta soovi korral ka mõne sügavama vastuse saaksid?

«Neil päevil tunduvad vestlused kohmakad, sest meie elud on asetatud väga ebameeldivale ning harjumatule taustale,» ütleb suhteterapeut Debra Roberts. «See paneb meid kahtlema, kas peaksime üldse suhtlust alustama, sest me kõik tegeleme parajasti ju samade stressoritega. Ent ära lase piinlikkustundel end takistada: kirjuta oma lähedastele; ütle neile tere; uuri, kuidas neil läheb ning anna neile märku, et sa mõtled nende peale.»

Kui oled aga sõpradele kirjutanud, et nende elu kohta küsida, siis kuula ka nende vastuseid. See võib küll tunduda iseenesestmõistetav, ent Roberts ütleb, et vestluses oma korda oodates võib tähelepanu kergesti hajuda. Seetõttu oleks mõistlik sõbrale kohe alguses öelda, kui tunned, et tahad tingimata ise millestki olulisest rääkida või vajad lihtsalt kedagi, kes su tundepuhangu ära kuulaks. Et sellised vestlused mõlemale osapoolele kasulikud oleksid, leia vestluse käimatõmbamiseks inspiratsiooni nendest seitsmest küsimusest, mis on tunduvalt parema energiaga kui «Kuidas sul läheb?».

1. «Mida sa täna teed?»

Küsi seda oma sõpradelt, et saada teada, milline nende tavaline päev isolatsioonis siis tegelikult ikkagi välja näeb. On võimalik, et mõni punkt nende päevakavas annab ka sulle endale inspiratsiooni, et ennast paremini ree peal hoida.

2. «Mis sealpool ekraani toimumas on?»

See küsimus töötab hästi siis, kui kirjutad kellelegi, kes peab karantiinis olema koos mitmete teiste inimestega. Küsimuse sõnastus ei ole indiviidipõhine, seega on sul suurem võimalus teada saada, milline on olukord terves majapidamises, sest kui su lähedane peab kellegagi pead-jalad koos olema, siis mõjutab see kindlasti ka tema enesetunnet.

3. «Kuidas sa oma aega töö/lõõgastumise/partneri/laste vahel tasakaalus hoiad?»

See on hea küsimus sõpradele, kes on uue olukorra pärast väga endast väljas ning stressis. Ehk on tegemist sõbraga, kes kirjutab mõnd lõputööd, kuigi teab, et suuri lõpupidustusi ta oma saavutuse puhul nautida ei saa. Või hoopis keegi, kel on raskusi kodust töötamises piiride seadmisega, rääkimata sellest, et ta peab samal ajal kodukoolitama ka oma lapsi. Uuri välja, kuidas sellisel sõbral läheb ning küsi, kas saaksid teda kuidagi aidata, isegi kui see on vaid virtuaalselt. Paku näiteks mõnele oma lastega sõbrale välja, et loed pool tundi tema lapsele Zoomi vahendusel mõnd raamatut ette, et ta saaks võtta hetke iseendale.

4. «Mida sa neil päevil loed/vaatad?»

Sellest küsimusest võib saada vägagi häid soovitusi, lisaks on see hea viis alustada diskussiooni mõne teose üle, millega te mõlemad kursis olete. Võimalik on ka, et sõber loeb või vaatab tuttavlikuks lohutuseks mõnd teie ühist lemmikut, seega saate selle üle koos nostalgitseda.

5. «Kuidas su keha ennast tunneb, milliseid soovitusi sul on?»

Paljud meist pühivad üle pika aja tolmu koduselt joogamatilt, et laua taga istutud aega tasakaalustada, kuid on tüdinud ühtede ja samade trenni- või joogavideote kordusvaatamisest. Uuri, millistel viisidel su sõbrad end vormis hoiavad. Ehk saate koos mõne virtuaalse trennikohtingu planeerida või soovitab ta sulle oma meelisvideoid.

6. «Kuidas sa enda eest neil päevil hoolitsed?»

Selle küsimuse näol on tegemist väga armsa viisiga sõbralt küsida, mida ta praegusel keerulisel ajal enda heaks ära teeb. Tegemist pole lihtsa «Kas sa hoolitsed enda eest või mitte?» küsimusega, millele saab vaid ja või ei vastata. Avatud küsimus on parem, sest sellest kasvab palju suurema tõenäosusega välja dialoog, mille ajal saad sõbra enesetunde kohta kindlasti rohkem infot.

7. «Soovid hiljem väikese virtuaalkohvi juua?»

Lõppude lõpuks on meie eesmärk ikkagi ka virtuaalsel teel saavutada tunne, et oleme vestluskaaslasega koos aega veetnud ning siirast ühendust hoidnud. Seega küsi näiteks see küsimus, et uurida, kas sõber tahaks sinuga ka väikese näost-näkku vestluse maha pidada, mille jooksul saad palju autentsema pildi sellest, kuidas teisel siis tegelikult ikkagi läheb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles