5 moodust, kuidas nartsissistist partner sulle naha alla poeb

Triin Sepp
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Narsissistid varjavad oma tegelikku mina teadlikult palju ilusama maski taha.
Narsissistid varjavad oma tegelikku mina teadlikult palju ilusama maski taha. Foto: Shutterstock

Popkultuur kasutab mõistet «nartsissism» üsna vabalt, tavaliselt selleks, et viidata edevusele ning enesekesksusele, vahendab portaal YourTango. See aga muudab nartsissismi tavaliseks omaduseks, mis on praktiliselt kõigil inimestel ning vähendab selle isiksusehäirega inimeste tegude tõelist kaalu.

Kui su kaaslane on ennast täis, ei jää sinu jaoks ruumi

Nartsissistliku või antisotsiaalse isiksusehäirega inimesed võivad isiklikes suhetes käituda ekstreemselt manipuleerival viisil, tulenevalt nende valelikkusest, empaatiapuudusest ning kalduvusest inimestevahelises suhtluses teisi ära kasutada.

Hoia silmad lahti järgmiste nartsissistlike kuritarvitamise ning manipulatsioonitaktikate suhtes, kui kellegagi kohtingul käid või suhtes oled.

1. Idealiseerimise – alaväärtustamise – hülgamise tsükkel

Nartsissistid ja antisotsiaalsete iseloomujoontega inimesed kipuvad oma romantilisi partnereid suhte jooksul selles kolmeosalises tsüklis hoidma.

Idealiseerimine

See faas, mis kõige tugevamalt avaldub kohtingutel käimise või suhte varajastes faasides, seisneb sinu pjedestaalile asetamises, sa oled tema maailma keskpunkt, ta hoiab sinuga kogu aeg sidet ning külvab su üle kiituse ja komplimentidega. Seda tehnikat nimetatakse ka «armupommitamiseks» ning just seetõttu ohvrid tavaliselt liimile lähevadki: nad on väsinud mängudest, mida inimesed omavahelises suhtluses kogu aeg mängivad ning on meelitatud nartsissisti pakutavast pidevast tähelepanust. Sa võid ekslikult arvata, et selline käitumine tähendab, et nartsissist on sinust tõeliselt huvitatud, kuid tegelikult soovib ta lihtsalt sind oma konstantsest tähelepanust ja kiitusest sõltuvaks muuta.

Alaväärtustamine

Järgmine faas on alaväärtustamine, mis juhtub siis, kui sa ühel hetkel hakkad imestama selle üle, et miks sind nii äkitselt pjedestaalilt maha lükatud on. Nartsissist hakkab ühtäkki kasutama taktikat «kord külm, kord kuum», sind kritiseerima, salajaselt ning avalikult sind maha tegema, sind teistega võrdlema, sinust emotsionaalselt kaugenema ning rakendama vaikivat kohtlemist, kui sa pole tema standarditele vastav olnud.

Et nartsissist sind samal ajal kohati ikka veel kiidab ning käitub samasuguselt nagu idealiseerimise faasis (tehnika «kord külm, kord kuum» kuum osa), veendud sa selles, et ehk oledki ise süüdi ning saad nartsissisti reaktsioone ja käitumist kontrollida. Nüüd pead aru saama, et seda inimest, kellega sa suhet alustasid, pole kunagi päriselt olemas olnud. Tema tõeline pale hakkab alles nüüd ennast avaldama, seega nüüd maadled sa sisemiselt kogu aeg sellega, et üritad nartsissisti algset ning praegust käitumist omavahel kokku sobitada.

Hülgamine

Selle faasi ajal hülgab nartsissist oma ohvri kõige kohutavamal ning alandaval võimalikul viisil, et viimane tunneks ennast täiesti väärtusetuna. See võib avalduda ohvri mõne teise armastatu pärast maha jätmises, ohvri avalikus alandamises, füüsiliselt agressiivne olemises või ka terves hunnikus teistsugustes kohutavates käitumismaneerides, mis teevad ohvrile selgeks, et tema ei ole enam mitte kuidagi oluline.

2. Ta paneb sind arvama, et probleem on sinus

Enamik mürgiseid ning ärakasutavaid suhteid sisaldab teatud kogust «gaasikeeramist» (ingl. gaslighting): see on nartsissistliku manipulatsiooni tehnika, mida kasutatakse ohvri veenmiseks, et tema taju ärakasutamisest ning vägivallast on vale. Alaväärtustamise ja hülgamise faaside ajal teeb nartsissist tihti kommentaare sinu emotsionaalse ebastabiilsuse kohta, tuues välja sinu «probleemid» ning veeretab süü oma vägivaldse käitumise eest sinu kaela.

Peale nartsissisti vägivaldseid purskeid on tavaline kuulda selliseid fraase nagu «Sa provotseerisid mind!»; «Sa oled liiga tundlik!»; «Mina ei ole seda küll öelnud.» või «Sa võtad asju liiga tõsiselt.», mis on osa «gaasikeeramise» taktikast. Tema eesmärk on panna sind arvama, et vägivalda polegi kunagi juhtunud või kui juhtuski, oli see sinu süü. Selline eneses kahtlemine paneb sind vägivaldsesse suhtesse jääma isegi siis, kui on täiesti selge, et tegemist on mürgise suhtega, sest kaaslase käitumine on pannud sind omaenda instinktides ning sündmuste tõlgendamise võimes kahtlema.

3. Teiste inimeste sinu vastu pööramine

Nartsissistid hoiavad enda ümber haaremit inimesi, sest nad armastavad, kui keegi nende egole pai teeb ning nad vajavad konstantset tagasisidet välismaailmast. See toidab nende vajadust ülemäärase imetluse järele ning kinnitab veelgi nende suurejoonelist enesetähtsust. Tegemist on tarkade kameeleonidega, kes ühtlasi on väga head inimeste meelitamises, kuna nartsissistid võivad oma iseloomu ning käitumist muuta vastavalt sellele, milliste inimestega nad parajasti suhtlevad, et saada parim võimalik tulemus.

Seetõttu pole üllatav, et nartsissistid alustavad veidi peale hülgamisfaasi lõppu sinuvastast laimukampaaniat, et maalida pilt sinust kui ebastabiilsest poolest suhtes. Tavaliselt selline kampaania on nartsissisti tutvusringkonnas ka edukas, sest nad ümbritsevad end teiste nartsissistide, inimmeelitajate ning inimestega, keda on kerge ära võluda. Laimukampaaniaga saavutavad nad tavaliselt kolm tulemust:

  • See maalib pildi sinust kui vägivallatsejast või ebastabiilsest inimesest ning juhib tähehelepanu kõrvale sinu süüdistustelt tema vägivallatsemise suhtes.
  • See provotseerib sind, kinnitades sellega teistele sinu ebastabiilsust, kui sa proovid vaielda selle imidži vastu, mille nartsissist sinust loonud on.
  • Laimukampaaniaga tõmbab nartsissist sind tagasi suhte poolt loodud traumaatilisse olukorda. Sa pead ikka ja jälle toime tulema tema poolt lendu lastud kuulujuttudega sinu isiku kohta, sel ajal kui sa üritad neile süüdistustele vastu vaielda.

Ainus viis, kuidas selle laimukampaaniaga mitte kaasa minna, on igasuguste suhete lõpetamine nii nartsissisti enda kui ka teda ümbritseva inimhaaremiga.

4. Sinu armukadedaks tegemine

Terved suhted kasvavad jõudsalt turvatundest lähtuvalt, ebaterved suhted on aga täis provokatsiooni, ebakindlust ning truudusetust. Nartsissistidele meeldib luua armukolmnurki ning tuua välja teiste inimeste arvamusi, et oma argumente kinnitada, kuid ka selleks, et sinu emotsioonide niiditõmbajaks olla. Kolmnurgaolukorras tõmmatakse paarisuhtesse keegi kolmas, olgu see siis endine partner, praegune armuke, mõni sugulane või ka täiesti võõras inimene. Olukord võib aset leida nii sotsiaalmeedias, inimeste endi vahel või ka lihtsalt nartsissisti enda suusõnalistes kirjeldustes kolmanda inimese arvamuste kohta.

Nartsissist toetub armukadedusele kui väga tugevale emotsioonile, mis võib panna sind tema tähelepanu eest võistlema, seega võid tihti kuulda fraase nagu «Ma soovin, et sa oleksid rohkem tema moodi.» või «Ta tahab mind oma ellu tagasi ning ma ei tea, mida teha.». Selliste lausete eesmärgiks on sütitada sinus võistlusiha ning süvendada ebakindlust oma positsiooni osas nartsissisti elus. Tervislikus suhtes tullakse armukadedusega toime produktiivsel viisil, kuid nartsissist soovib sinu tundeid halvustada ning maha teha, jätkates mõtlematult ebasobivaid flirte või isegi afääre. Kolmnurgaolukorraga hoiab nartsissist sind kontrolli all, sest sa oled nii ametis tema tähelepanu eest võitlemisega, et märkad palju väiksema tõenäosusega suhtes teisi ohumärke või otsid viise, kuidas sellist mürgist suhet lõpetada.

5. Ta ei näita sulle oma tõelist palet

Nartsissist peidab end tavaliselt maski taha, mis on loodud nendest iseloomujoontest, mida ta tavaliselt suhte alguses sulle ning kogu ülejäänud aja muule maailmale näitab. Seetõttu võibki sul olla väga raske aru saada, kes nartsissist siis tegelikult on: kas armas, võluv ning näiliselt kahetsust avaldav inimene, kes ilmub vahetult pärast vägivallaolukorda, või siis ongi ta vägivaldne partner, kes sind ning sinu tundeid igapäevaselt maha teeb. Sulle võib jääda mulje, et tegemist on ainult hetkelise langusega ebainimlikkusesse, ent tegelikult on vägivallahetk just see, mil sa näed kõige suurema tõenäosusega nartsissisti tõelist palet või vähemalt kõige lähedasemat versiooni sellest.

On aeg tükid kokku korjata, suhtlus täielikult läbi lõigata, ennast tervendada ning edasi liikuda. Sa ei olnud mitte ainult nartsissistliku käitumise ohver, sa oled ka ellujääja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles