Teadlased avaldasid põhjuse, miks kohv tualetti külastama ajab

Marju Ränk
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Kohviarmastajad teavad, et kohv annab meile energiat juurde, aga samas paneb soolestiku kiiremini tööle. Miks see nii on? Teadlased tegid rottidega katse ja avastasid, et kofeiin ei puutu asjasse, kuna kofeiinivaba kohv andis samasugused tulemused, kirjutab The Healthy.

Ameerika teadlased selgitasid 2019. aasta seedeelundkonna uuringus välja, milline seos peitub kohvijoomise ja sellejärgse roojamise taga. Kuna keskmine inimene joob päevas kaks tassi kohvi, võib see tähendada, et väga paljud on temaatikaga hästi kursis. 
 
Miks kohv suurele hädale ajab?
 
Kohv sisaldab sadu naturaalseid kemikaale. Inimesed on alati arvanud, et kofeiin on see, mis tualetti ajab, sest kemikaalid aktiveerivad mao lihased ja käärsoole. Rottidele tehtud uuring kummutab selle väite. 
 
Üldiselt kuumadel jookidel ongi selline mõju ja kofeiin stimuleerib soolestiku aktiivsust, aga need pole peamised põhjused. Tegelik iva seisneb hoopis happelisuses. Kohv sisaldab klorogeenhapet ja soodustab maohappe tootmist. Mõlemad happed alandavad mao pH-d ja kiirendavad toidu liikumist maost sooltesse, et toit kiiresti välja ajada. 
 
Samuti suurendab kohv selliste hormoonide tootmist, nagu gastriin ja koletsüstokiniin, mis suurendavad toidu seedimise ja käärsoole aktiveerimise võimet – see hoiab asjad käimas. Need ongi põhjused, miks sama protsess ka kofeiinivaba kohvi manustamisel toimub. 
 
Kuidas tualetti jooksmist ära hoida?
 
Mõned uuringud väidavad, et kui tarbid kohvi regulaarselt, siis organism muutub hapete suhtes tolerantseks. Oluline on meeles pidada, et kohvi kõrvale tuleb juua ka palju puhast vett, et organism piisavalt vedelikku saaks. 
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles