Põhjused, miks piimarasv organismile kasulik on

Naine
Copy
Piim
Piim Foto: Shutterstock

Kuigi rammus avokaado, peotäis mandleid või oliiviõli on teada-tuntud tervislike rasvade allikad, pelgavad paljud inimesed piimarasva ning ostavad kalorite säästmiseks jätkuvalt rasvavabasid tooteid.

Üle paarikümne aasta Valio Laeva meiereis töötanud piimaekspert Elle Musta sõnul on aasta-aastalt siiski näha, kuidas ka Eesti tarbija rasvade teemal teadlikumaks muutub. «Tänaseks on täispiimast saanud üks meie populaarsemaid tooteid, mille kasulikkuse tõttu kasutame seda nii juustu kui ka jogurti sees,» sõnas Must ning tõi välja kolm põhjust, miks piimarasv nii väikeste kui ka suurte inimeste toidulauale kuuluma peaks.

Oluline energiaallikas

Piimarasv moodustab piimatoodete toiduenergiast suure osa ning on organismi jaoks üks kergemini omastatavaid ja tähtsamaid energiaallikaid. «Iseäranis vajalik on piimarasv lastele ja noortele, sest kasvav organism tahab rohkem energiat. Kuna paljud täiskasvanud piima puhtal kujul tarbida ei armasta, tasub süüa näiteks täispiimajogurtit, et piimatoodetes leiduvad kasulikud ained kõigini jõuaks,» sõnas Must.

Hoiab saledat joont 

Täna on näha, et inimesed eelistavad üha enam tummiseid piimatooteid, milles sisaldub ka kasulike omadustega kvaliteetne piimarasv. Ajalukku on jäänud arusaam, et kui soovid hoida saledat joont, tuleb rasvaseid toiduaineid iga hinna eest vältida. Must viitab erinevate uuringute tulemustele, mille kohaselt kõrge rasvasisaldusega piimatooted hoopis soodustavad kaalulangetust. «Seda on seostatud rasva kõrge energiasisaldusega, mis aeglustab suhkrute vereringesse imendumist. See omakorda aitab ülesöömist enneteda,» selgitab naine.

Tervisele hea

Piimaeksperdi sõnul aitavad rasvased piimatooted tervist ka üldiselt korras hoida. «Organismil on rasvlahustuvate vitamiinide, nagu A, D, E ja K, omastamiseks rasva tarvis. Samuti sisaldavad täispiimatooted hammaste ning küünte jaoks kasulikku kaltsiumi,» loetles Must.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles