Oled sinagi süüdi? 20 asja, mille kohta kõik ühismeedias valetavad

Dagmar Lamp
, Elu24 peatoimetaja asetäitja
Copy
Foto: Shutterstock

Facebook ja Instagram on head platvormid, mille kaudu hoida ühendust sõpradega, kuid palju sellest, mis me näeme, on heal juhul ilustatud reaalsus, päris sageli aga ka puhas pettus. On nii palju võimalusi end ühismeedias «paremana» näidata ning on tõenäoline, et sinagi oled väikese valge vale lendu lasknud.

BestLife on kokku kogunud kõige enam levinud viisid, kuidas inimesed sotsiaalmeedias valetavad.

  1. Sa valetad oma saavutuste üle. Näiteks liigutati sind ühelt ametipostilt teisele, sest sa ei saanud eelmiste ülesannetega hakkama, aga sotsiaalmeedias ütled selle kohta, et said ametikõrgendust.
  2. Sa tähtsustad oma rolli üle. Shaun McDonough selgitas Quoras, et on töötanud koos inimestega, kes eelistavad kõrgema palga üle tähtsamat tiitlit, kuna teised üldiselt ei tea su palganumbrit, küll aga ametinimetust.
  3. Sa teeskled, et su töö on glamuursem, kui see tegelikult on. Sa näitad glamuurset jõulupidu, šampanjaõhtut ja selfit kuulsusega, kes kontorisse sattus, kuid sa ei näita ebameeldivamat argipäeva.
  4. Sa liialdad oma puhkuse toredate hetkedega. Ideaalselt ajastatud pilt Eiffeli torni ees, aga kaadri taha jäävad väsinud ööd hotellitoas, lennukist peaaegu mahajäämine, tüli reisikaaslasega. Inimesed ei taha näidata, et nende puhkus on midagi muud kui täiuslik.
  5. Sa teeskled, et oled rikkam kui tegelikult. Olgu selleks poseerimine kalli auto ees või disainerkäekotiga poes pildi tegemine (teised ei pea ju teadma, et sa seda osta ei jaksa) – paljud tahavad näida tegelikkusest rikkamad.
  6. Sa teeskled, et elad tervislikku elustiili. Voogu jõuavad vaid pildid salatitest, kuid mitte hilisõhtul söödud krõpsudest. Karmimal juhul võib tegemist olla söömishäirega nimega ortoreksia – sel puhul on inimene haiglaslikult huvitatud selle söömisest, mida peetakse tervislikuks.
  7. Sa valetad oma trennikava kohta. Paljud fitness-staarid on tegelikult väga hädas suhtega oma kehasse ning nad võivad olla söömishäirega või treeningust sõltuvuses. Kuid seda ei näidata, näidatakse ikka vaid parimaid saavutusi.
  8. Sa teeskled, et oled tark. Lihtne on postitada pilt Tammsaare «Tõe ja õigusega» ning kiita seda kui Eesti filmi tähtteost, ise üldse mitte asjast midagi teadmata.
  9. Sa ei näita vanemaks olemise tegelikkust. Lapsevanemaks olemine on justkui võistlus – kelle laps on täiuslikum inglike? See aga ruineerib nii teisi lapsevanemaid kui ka lapsi endid, kes peavad vastama ühismeedias levivale «täiusliku lapse» imidžile.
  10. Sa teeskled, et oled alati õnnelik. 73 protsenti tudengitest ütles ühes uuringus, et iga asi, mis nende nimega seostub, peab olema veebis positiivne. See võib tähendada nii naeratava foto postitamist ajal, kui inimene ise tegelikult voodis nutab; või ka postitamist, kui tänulik kõige üle ollakse, kuigi tegelikult on vaimselt ja füüsiliselt väga keeruline hakkama saada.
  11. Sa teeskled, et sul on õnnelik suhe. Ühes uuringus tõdes 51 protsenti millenniumilastest, et nad näitavad oma suhet tegelikkusest õnnelikumana, 42 protsenti nägi hoolikalt vaeva suhte maine kujundamiseks. Reaalsus on, et kõik paarid tülitsevad.
  12. Sa valetad, et oled vallaline. On ka inimesi, kes lähevad teist teed ning varjavad oma suhtestaatust, et saaksid rahulikult flirtida ja isegi petta.
  13. Sa teeskled, et oled eksist üle saanud. Kõik me vist oleme postitanud pärast lahkuminekut ühismeediasse pildi, millel näime tegelikkusest õnnelikumad, et näidata maailmale (loe: eksile), et meil läheb hästi.
  14. Sa postitad «meigivabu» fotosid, mis väänavad tõde. Lihtne on peita tilgakest jumestuskreemi ja ripsmetušši – ja isegi, kui sa ei kasuta ühtki meigitoodet, on palju kaameranurki ja filtreid, mis aitavad reaalsust ilustada.
  15. Sa teeskled, et su kodu on puhtam kui tegelikult. Kes meist pole tõstnud kaamerat ning siis selle käest pannud, et kiirelt taustal olev segadus ära koristada?
  16. Sa kustutad minevikku. Me saame oma minevikupostitusi lihtsalt kustutada ning nii teeselda, et seda piinlikku väljaütlemist või tiinekana mõne bändi fännamist lihtsalt polnudki olemas.
  17. Sa ei näita oma lõbusa peoõhtu reaalsust. Tantsid, käes üleelusuurune kokteil, kuid voogu ei jõua pildid koju koperdamisest, tualetipoti kallistamisest ja tapvast pohmellist.
  18. Sa teeskled, et inimesed on su elust huvitatud. Tead küll neid postitusi, mis algavad sõnadega «Paljud teist on minu käest küsinud...» või «Ma tean, et te olete mõtisklenud...»? Reaalsus on, et sellele algusele järgneb vale. Keegi ei küsi ega huvitu.
  19. Sa valetad oma vanuse kohta. Kui inimesed saavad vanemaks, kipuvad nad tahtma olla nooremad. Kuid nemad pole ainsad, kes valetavad – Facebooki jt sotsiaalmeediakontode omamiseks pead sa olema vanem kui 13aastane, kuid me kõik teame, kui palju lapsi tegelikult ühismeedias on.
  20. Sa teeskled, et sind ei huvita. Võib-olla tõesti ei lase sa paljut enda naha alla, kuid postitused, kus sa teatad, et sind ei huvita, mis teised arvavad? Need on kahjuks läbinähtavad. Kui sind ei huvita, siis miks sa seda valjult teavitama pead?
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles