7 tegevust, mida dermatoloogid kunagi oma nahaga ei teeks

Triin Sepp
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Nahaarstid hoiatavad ebaõigete võtete eest.
Nahaarstid hoiatavad ebaõigete võtete eest. Foto: Shutterstock

Kellegi nahk ei ole täiuslik, ent nahaarstid jõuavad tihti ideaalile lähedale. Oma hariduse tõttu teavad nad, mis toimib ning mida nad oma nahaga mitte kunagi ei teeks. Võta õppust ning vaata, kuidas ka sinu jume aina klaarimaks muutub.

Nad ei noki oma nahka

Vahet pole, kui suurt kiusatust punnide pigistamine sinus ka ei tekitaks, nende nokkimine teeb asja alati hullemaks. «Kui vistrik läheb katki naha all, siis see surub põletikku tekitava aine lihtsalt sügavamale poori sisse, mis võib kaasa tuua veelgi suurema vistriku või lausa armi,» ütleb Californias Calabasases töötav dermatoloog Anna Guanche. New Yorgis töötav nahaarst Marisa Garshick ütleb, et oma naha nokkimine ei too tõenäoliselt kaasa soovitud tulemust. «Seda laadi vistrikes, mille suhtes inimesed kõige suuremat tungi neid katki pigistada tunnevad, ei olegi enamasti väga palju materjali, mida sealt välja suruda. Seetõttu viib nende nokkimine enamasti suurema põletiku või viimaks isegi armistumiseni,» ütleb naine.

Nad ei lahku majast kunagi ilma päikesekreemita

Kui sa arvad, et päikesekreemi tuleks kanda ainult randa minnes, siis mõtle uuesti. «Päikesest tulev UV-kiirgus tekitab nahavähki ning vastutab ühtlasi 90% ulatuses ka meie naha vananemise eest: pruunid laigud, ebaühtlane tekstuur, kortsud ning lõtvumine,» loetleb päikese kahjulikke omadusi New Yorgi dermatoloog Arielle Kauvar ning lisab, et on mõistlik oma nahka kõigi nende probleemide eest päikesekreemiga kaitsta.

Et su nahk kindlasti kaitstud oleks, on oluline kanda vähemalt SPF 30 kaitsefaktoriga kreemi. «Neile, kes soovivad oma igapäevast nahahooldusrutiini lihtsustada, soovitame kasutada mõnd niisutavat kreemi, milles ühtlasi on ka SPF kaitse,» ütleb Garshick. Päikesekaitsekreemi tuleks nahale uuesti kanda iga kahe tunni tagant või veelgi tihedamini, kui higistad, ujud või oled muul viisil aktiivne.

Nad ei pihusta päikesekreemi kunagi otse nahale

Võib küll tunduda, et spreipudelis päikesekreem ongi loodud nahale pihustamiseks, ent tegelikult võib see hoopis kahju teha. «Pihustatud toode kipub langema kõikjale su ümber, ent mitte tingimata sinna, kuhu see peaks jõudma: su nahale,» selgitab dr. Kauvar ning lisab, et inimene võib aerosooliosakesi pihustamise käigus ka sisse hingada. «Spreipudelis päikesekreemid on küll head suure nahapinna kiireks katmiseks, ent kõige parem on siiski pihustada toodet peopessa ning seda seejärel kätega nahale määrida.»

Päikesevarjud ei pea jääma vaid viktoriaanlike naiste pärusmaaks.
Päikesevarjud ei pea jääma vaid viktoriaanlike naiste pärusmaaks. Foto: Shutterstock

Nad ei päevita mitte kunagi

Olgu, päikese poolt suudeldud jalad võivad küll «terved» välja näha, kuid tegelikult on asi tervisest kaugel. Pikas perspektiivis muudab UV-kiirgus su nahka igaveseks. Virginias tegutsev nahaarst Lily Talakoub selgitab, et mida rohkem sa päevitad, seda rohkem su nahas olev kollageen ning elastiin lagunevad. See toob kaasa naha õhenemise, pooride suurenemise, kortsude sügavnemise, naha lõtvumise ning isegi nahavähi. Kui sa oled sünnilt heledama nahaga, ent siiski tunned, et tahad veidi pruunim olla, kasuta isepruunistavat kreemi. Ning kui oled tumeda nahaga, jäta meelde, et isegi kõrge melaniinitase nahas ei kaitse sind UV-kiirguse eest täielikult.

Nad ei pese oma nägu agressiivselt

Puhastamine on üks kõige olulisemaid nahahoolduse osi, ent seda tuleb teha ettevaatlikult. «Naha liiga sage pesemine, eriti liiga kuivatavate pesuvahenditega, võib kokkuvõttes muuta naha põletikuliseks ning liigtundlikuks,» selgitab dr. Talakoub. «Nahk vajab oma naturaalseid õlisid ning normaalset bakteriaalset keskkonda.» Liiga agar ning agressiivne puhastamine koorib nahalt kogu naturaalse ning vajaliku rasu, mis võib naise sõnul põhjustada sellist nahakuivust, et mitte ükski kreem ei suuda seda adekvaatselt niisutada. Selle ebamugava olukorra vältimiseks soovitab dr. Talakoub kasutada õlil baseeruvaid puhastusvahendeid ning peale pesu kasutada niisutajat.

Nad ei maga kunagi meigiga

Sa võid küll olla seda manitsust varem kuulnud, ent kuna inimesed ikka veel eksivad selle reegli vastu, vajab see kordamist. «Nahale jäetud meik imbub sügavale su pooridiesse ning võib tekitada põletikku ning ärritust,» ütleb dr. Guanche. «See omakorda võib viia nahalööbe, pundumise, nahaärrituse ning, lõppkokkuvõttes, rohkemate kortsudeni — eriti silmade ümbruses.»

Meigi eemaldamine on ülimalt vajalik, ent oluline on teha seda hoolikalt. Dr. Guanche rõhutab, kui oluline on oma nahka mitte agressiivselt hõõruda. «See võib nahka lõdvendada ning tuua pikemas perspektiivis kaasa nii õrnu jooni kui ka sügavaid kortse nahal,» selgitab ta.

Nad ei koori oma nahka liiga tihti

Surnud naharakkude eemaldamine on oluline, ent ometi pole hea mõte kasutada liiga palju koorijaid ning happeid. «Õrn koorimine eemaldab nahalt surnud rkkude kihi, et tuua sealt alt välja siledam ning klaarim nahk, kuid liigsest koorimisest tingitud nahaärritus, punetus ning kestendamine viivad põletikuni,» ütleb dr. Kauvar.

Nahka võib koorida paar korda nädalas, ent on oluline valida selle toimingu läbi viimiseks õiged tooted. Dr. Garshick hoiatab koorijate kasutamise eest, hoolimata nende lubatavast naha siledamaks muutmisest. «Paljud inimesed usuvad, et koorijad jätavad su naha siledaks ning säravaks, ent tegelikult võivad nad põhjustada palju rohkem halba kui head,» selgitab ta. «Seda peamiselt seetõttu, et paljud mehhaanilised koorijad, mille kooriv efekt tuleb naha teralise pastaga nühkimisest, võivad naha pealispinda kahjustada, mis viib ärrituse ning põletikulisuseni.» Mehaaniliste koorijate asemel soovitab naine kasutada hoopis kas väga väikeste teradega koorivaid tooteid või hoopiski keemilisi koorijaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles