25 kokandusreeglit, mille võiksid kohe pähe õppida
Kui sa oled üks nendest, kes on isolatsiooniperioodi ajal leidnud leevendust kodus kokkamisest, siis on mõningaid nippe ja trikke, millest võiksid teada – ja need pähe õppida.
24/7 Tempo on kokku kogunud kõige kasulikumad nipid, mida iga hobikokk võiks teada.
- Pane pastat keetes soola korralikult. Supilusikatäiest 3,5 liitri vee kohta piisab.
- Hoia noad teravana. Iga kord nuga kasutades muutub see nürimaks ja ka ohtlikumaks.
- Loe alustuseks retsept läbi. Nii saad olla kindel, et poolel teel ei taba sind üllatusi ja tead, kas pead midagi enne sulatama või soojendama.
- Valmista kõigepealt koostisosad ette. Ennetad rapsimist, kui pliit juba kuum.
- Painuta sõrmed köögivilju hakkides noast eemale (peo poole). Sisselõikamise eest kaitsevad sõrmenukid.
- Ära koorma panni üle. Olgu käsil lihapraadimine või köögiviljade pruunistamine – jäta pannil olevate asjade vahele ruumi.
- Korista käigult. Sa tänad end hiljem.
- Kasuta töö jaoks õiget tööriista. Kui teed palju vokkroogi, muretse vokkpann. Koorid palju köögivilju, osta korralik koorimisnuga. See kõik säästab sulle aega, raha ja närve.
- Hoiusta ingverit külmkapis. Nii ei kuiva see ära.
- Kuivata liha ja köögivilju enne praadimist. Raske on kana pruunistada, kui paned selle märjalt pannile.
- Hoia alles kondid ja köögiviljakoored-juured. Hoia sügavkülmas selleks mõeldud kotikest. Kui kott täis, saad sisust keeta puljongit.
- Küpsetades ära sega tainast üle. Enamik nisujahust ja mitte pärmi sisaldavaid küpsetisi eeldavad, et segad vaid koostisosad kokku. Kui liigselt vispeldama jääd, tuleb tulemus tihke ja nätske.
- Kasuta retseptides soolavaba võid. Nii on kontroll roa soolasisalduse üle sinu kätes.
- Ära ava ahjuust, kui see pole tingimata vajalik. Ust avades pääseb pakku korralikult kuuma õhku, mis pikendab küpsetusaega.
- Sa saad tärklise asendada jahuga. Kui retsept näeb ette paksendamist tärklisega, võid selle asemel kasutada ka jahu. Vahekord sel juhul on 2 ühikut jahu 1 ühiku tärklise asemel.
- Kui sa küpsetad sageli, investeeri kaalu. Kaaludes saab märksa täpsema tulemuse kui kasutades mõõtetopsikut.
- Kui retsept nõuab mõne koostisosa jahutamist või üleöö kappi jätmist, ära ignoreeri seda osa. Sellel on põhjus, miks see retsepti lisatud on.
- Võid loobuda tikutestist. Kui tahad teada, kas küpsetis on valmis, vajuta õrnalt koogi keskele. Kui see täielikult sama vormi võtab, on kook valmis.
- Lase küpsetatud lihal enne viilutamist natuke seista. Siis on tulemus mahlasem.
- Eelsoojenda ahi. Tõsiselt. Muidu valmivad road ebaühtlaselt.
- Vett keetes pane kaas potile peale. Ei pea vist ütlema, et nii säästad aega?
- Rösti helbeid ja teravilja enne keetmist. Nii on tulemus maitsvam.
- Maitsesta sageli. Lisa vürtse kogu protsessi käigus ja kontrolli maitset. Nii tagad ideaalse tulemuse.
- Krõbekartulite jaoks leota neid vees. Umbes tund enne praadimist pane viilutatud kartulid vette, et tärklist eemaldada. Kuivata ja küpseta ahjus või pannil.
- Ära pese seeni. Seened imavad vett, nii väldid nende nätskeks muutumist.