25 kokandusreeglit, mille võiksid kohe pähe õppida

Dagmar Lamp
, Elu24 peatoimetaja asetäitja
Copy
Foto: Shutterstock

Kui sa oled üks nendest, kes on isolatsiooniperioodi ajal leidnud leevendust kodus kokkamisest, siis on mõningaid nippe ja trikke, millest võiksid teada – ja need pähe õppida.

24/7 Tempo on kokku kogunud kõige kasulikumad nipid, mida iga hobikokk võiks teada.

  1. Pane pastat keetes soola korralikult. Supilusikatäiest 3,5 liitri vee kohta piisab.
  2. Hoia noad teravana. Iga kord nuga kasutades muutub see nürimaks ja ka ohtlikumaks.
  3. Loe alustuseks retsept läbi. Nii saad olla kindel, et poolel teel ei taba sind üllatusi ja tead, kas pead midagi enne sulatama või soojendama.
  4. Valmista kõigepealt koostisosad ette. Ennetad rapsimist, kui pliit juba kuum.
  5. Painuta sõrmed köögivilju hakkides noast eemale (peo poole). Sisselõikamise eest kaitsevad sõrmenukid.
  6. Ära koorma panni üle. Olgu käsil lihapraadimine või köögiviljade pruunistamine – jäta pannil olevate asjade vahele ruumi.
  7. Korista käigult. Sa tänad end hiljem.
  8. Kasuta töö jaoks õiget tööriista. Kui teed palju vokkroogi, muretse vokkpann. Koorid palju köögivilju, osta korralik koorimisnuga. See kõik säästab sulle aega, raha ja närve.
  9. Hoiusta ingverit külmkapis. Nii ei kuiva see ära.
  10. Kuivata liha ja köögivilju enne praadimist. Raske on kana pruunistada, kui paned selle märjalt pannile.
  11. Hoia alles kondid ja köögiviljakoored-juured. Hoia sügavkülmas selleks mõeldud kotikest. Kui kott täis, saad sisust keeta puljongit.
  12. Küpsetades ära sega tainast üle. Enamik nisujahust ja mitte pärmi sisaldavaid küpsetisi eeldavad, et segad vaid koostisosad kokku. Kui liigselt vispeldama jääd, tuleb tulemus tihke ja nätske.
  13. Kasuta retseptides soolavaba võid. Nii on kontroll roa soolasisalduse üle sinu kätes.
  14. Ära ava ahjuust, kui see pole tingimata vajalik. Ust avades pääseb pakku korralikult kuuma õhku, mis pikendab küpsetusaega.
  15. Sa saad tärklise asendada jahuga. Kui retsept näeb ette paksendamist tärklisega, võid selle asemel kasutada ka jahu. Vahekord sel juhul on 2 ühikut jahu 1 ühiku tärklise asemel.
  16. Kui sa küpsetad sageli, investeeri kaalu. Kaaludes saab märksa täpsema tulemuse kui kasutades mõõtetopsikut.
  17. Kui retsept nõuab mõne koostisosa jahutamist või üleöö kappi jätmist, ära ignoreeri seda osa. Sellel on põhjus, miks see retsepti lisatud on.
  18. Võid loobuda tikutestist. Kui tahad teada, kas küpsetis on valmis, vajuta õrnalt koogi keskele. Kui see täielikult sama vormi võtab, on kook valmis.
  19. Lase küpsetatud lihal enne viilutamist natuke seista. Siis on tulemus mahlasem.
  20. Eelsoojenda ahi. Tõsiselt. Muidu valmivad road ebaühtlaselt.
  21. Vett keetes pane kaas potile peale. Ei pea vist ütlema, et nii säästad aega?
  22. Rösti helbeid ja teravilja enne keetmist. Nii on tulemus maitsvam.
  23. Maitsesta sageli. Lisa vürtse kogu protsessi käigus ja kontrolli maitset. Nii tagad ideaalse tulemuse.
  24. Krõbekartulite jaoks leota neid vees. Umbes tund enne praadimist pane viilutatud kartulid vette, et tärklist eemaldada. Kuivata ja küpseta ahjus või pannil.
  25. Ära pese seeni. Seened imavad vett, nii väldid nende nätskeks muutumist.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles