Piilu kulisside taha: kuidas valmis virtuaalne Tallinn Fashion Week?

Copy
Esimest korda ajaloos – virtuaalne Tallinn Fashion Week! Parim osa kodumaisest moekunstist jõuab 5. ja 6. mail Elu24 vahendusel tasuta iga huviliseni. Maagiline vikerkaarekleit keset RGB filmivõttemaastikku on pärit Riina Põldroosi kevadkollektsioonist.
Esimest korda ajaloos – virtuaalne Tallinn Fashion Week! Parim osa kodumaisest moekunstist jõuab 5. ja 6. mail Elu24 vahendusel tasuta iga huviliseni. Maagiline vikerkaarekleit keset RGB filmivõttemaastikku on pärit Riina Põldroosi kevadkollektsioonist. Foto: Remo Tõnismäe

Karm kriisiaeg on enamikul sündmustel kõri läbi lõiganud. Kinod kinni, teatrid tühjad... Kuid Eesti moeloojad ei jää lavata ja moesõbrad ägeda elamuseta. Tallinn Fashion Week muutus virtuaalseks ja kõik saavad tasuta kohad esiritta!

Nina on punane. Maski kandmine nühib meigi mõnusalt laiali – mida paganat ma selle üldse tegin? Aga mis parata, harjumuse jõud! Moenädala juurde käib ikka killuke glamuuri ja isegi siis, kui hoian mikrofoni kummikindas käega, kannan seljas Eesti moedisaini. Tegelikult ma lausa särisen rõõmust, et Tallinn Fashion Week üldse toimub!

Eesti on väike, kirgas ja kiire keeramisega riik, ja taas võime uhkust tunda: teadaolevalt esimene virtuaalne moenädal toimub just nimelt Tallinnas! Moepealinnade hiigelsündmused seavad samuti vaikselt kurssi sinnapoole, sest suurte rahvakogunemiste kohal on murepilved üle maailma. Sätivad vaikselt Londonis, plaanivad Milanos... Kuid Tallinna moetegijad ei kõhkle – voilà! juba tehtud. Tallinn Fashion Week jõuab sel aastal iga moesõbrani Elu24.ee vahendusel. Moeetendused, disainerite intervjuud, publik, seiklused – kõike seda saab nautida tasuta ja reaalajas 5. ja 6. mail, mõlemal õhtul algusega kell 18.

Alexanderlingi looming tõi silme ette kultussarja «Väike maja preerias». Romantika oli toona hoopis naiste iseseisvuse märgiks.
Alexanderlingi looming tõi silme ette kultussarja «Väike maja preerias». Romantika oli toona hoopis naiste iseseisvuse märgiks. Foto: Remo Tõnismäe

Sära sinagi esireas!

Esirea kohtade pärast käib alati sõda. Igal pool, olgu Pariisis, Londonis või Tallinnas. Midagi pole teha, sinna mahub piiratud arv tähtsaid ninasid. Kuid virtuaalse moeetenduse puhul limiit puudub – ole sa siis Võrus, Viljandis, Värskas või üldse Eestist eemal. TFW esiritta on oodatud igaüks ja selleks pole vaja moenädalat ära oodatagi. Pane end stiilselt riidesse, tee endast pilt, lisa hashtag #TFWfrontrow, märgi @tallinnfashionweek ning postita Instagrami. See on kolmekordselt kasulik. Esiteks kuulsus – võid leida end TFW publikugaleriis, teiseks preemia – parimad võidavad uhkeid auhindu, kolmandaks heategu – saad avaldada toetust Eesti moedisainile. Tee kohe pilt ja jaga, siis jõuad juba enne moenädala avapauku parimate riietujate galeriis auväärse koha sisse võtta.

Kes on see kahtlane kuju kummikinnastes ja maskis? Moeajakirjanik tutvub salapärase objektiga, mis osutub kõige moekamaks kingaks. Mariliis Niine.
Kes on see kahtlane kuju kummikinnastes ja maskis? Moeajakirjanik tutvub salapärase objektiga, mis osutub kõige moekamaks kingaks. Mariliis Niine. Foto: Remo Tõnismäe

Väga praktiline elamus

«Moenädal pakub vägevat elamust, kuid see pole meelelahutus,» selgitab Tallinn Fashion Weeki peakorraldaja, 27 aastat Eesti moevankrit vedanud Anu Kikas. «Fashion Week on värav, mille kaudu jõuab publikuni moeloojate poole aasta töö. Tundus lihtsalt südametu disaineritelt see võimalus kriisiolukorras ära võtta! Niigi peavad kõik väikesed ettevõtjad praegu ellujäämise nimel pingutama, julm oleks moetööstust lavata jätmisega lämmatada.»

Vaata siit suurt galeriid, mis toimus virtuaalse TFW kulisside taga:

TFW kommunikatsioonijuht ja kirglik fashionista Meisi Volt proovib Mariliis Niine efektset vettpidavat kootud jakki.
TFW kommunikatsioonijuht ja kirglik fashionista Meisi Volt proovib Mariliis Niine efektset vettpidavat kootud jakki. Foto: Remo Tõnismäe

Eesti mood on aga praegu elujõulisem kui kunagi varem. TFW pole samuti näitus, kaugel sellest – kogu Eesti disain on siin selleks, et seda otsekohe kanda saaksid. Iga ese on vaid veebipoe kliki või telefonikõne kaugusel.

«Korraks lõi kriis küll stressi lakke,» ütleb Emabassy of Fashioni moelooja Aldo Järvsoo, kelle õlul on ka TFW loovjuhi ülesanded. «Kui korraga ükski inimene moestuudio uksest enam sisse ei astu, aga mul on üür ja palgad maksta... Kuid õnneks minu kandjad reageerisid kohe: «Ma nii tahan, et su stuudio alles jääks!» Ja ostsid veebipoest kõike minu pastelsest kevadkollektsioonist. Õnneks on neopreen ka praktiline – ei vaja rahvarohket galat, kus särada, saad seda ka koeraga jalutades kanda ja oma tuju helgemaks häälestada.»

Maskis moelooja Aldo Järvsoo aurutamas Tanel Veenre siidkleiti.
Maskis moelooja Aldo Järvsoo aurutamas Tanel Veenre siidkleiti. Foto: Remo Tõnismäe
Milline on moenädal siis, kui tervis on kõige tähtsam? Vahuveini asemel kihiseb Borjomi! Kristina kannab kleiti Mammu Couture tuliuuest kollektsioonist.
Milline on moenädal siis, kui tervis on kõige tähtsam? Vahuveini asemel kihiseb Borjomi! Kristina kannab kleiti Mammu Couture tuliuuest kollektsioonist. Foto: Remo Tõnimäe

Eesti moepõllu väetis

Tallinn Fashion Week toimib siinsetele andekatele moeloojatele nagu võimendi. Stiilselt serveeritud moeassortii meelitab ligi isegi need, kes end muidu moehuviliste hulka ei loe. Lavale tuleb sel aastal 23 moeloojat ja märki, teiste seas Tallinn Design House’i kümmet brändi liitev etendus. Hulk viimaseid aastaid on Kirill Safonovi, Riina Põldroosi, Ketlin Bachmanni ja Aldo Järvsoo etendused läinud puupüsti täis saalidele. Nüüd mahuvad vaatama ka need, kes varem tagareas kikivarvul seisma pidid.

Elu nagu filmis! Virtuaalsed etendused valmisid RGB stuudios profimeeskonna tööna.
Elu nagu filmis! Virtuaalsed etendused valmisid RGB stuudios profimeeskonna tööna. Foto: Remo Tõnismäe

Ehtekunstnik Tanel Veenre kavandas Kuldnõela võitjana üle hulga aja rõivaid ning enam teda moeareenilt maha ei lubatagi. «Selgus jah, et inimesed hullult tahavad neid minu kantavaid lõuendeid kanda,» muigab Veenre. «Tegelikult ma ise kannaks ka! Mõnus voogav siid seljas, kusagilt ei ahista ega kirjuta ette, milline su keha olema peaks – ülimõnus.»

Noorema põlvkonna tähtedest on TFW-l juba säravalt kanda kinnitanud Katrin Aasmaa ja Cärol Ott. Võimekaid tegijaid tuleb aina juurde, üha enam inimesi kannab teadlikult vaid siin loodud moodi ning e-kaubandus toimib tõhusalt ka üle praegu kinnikeevitatud riigipiiride.

Disainer Riina Põldroos püüdmas lavale libisevat modelli.
Disainer Riina Põldroos püüdmas lavale libisevat modelli. Foto: Remo Tõnismäe

Tallinn Fashion Week üllatab igal aastal uute talentidega. Sel korral teeb moedebüüdi Mariliis Niine. See elurõõmus moeleiutaja tasub meelde jätta, sest lisaks enneolematult huvitavale käekirjale sai ta äsja valmis kudumi, mis peab vett paremini kui kilemantel. «Midagi sellist, milles puudub innovatsioon, pole mingit mõtet maailma juurde luua,» ütleb Niine bravuurikalt. «Kui ma tahan midagi avastada, olen kohutavalt kangekaelne. Poleks uskunudki, et kudumi, mis on pehme ja mugav, aga samas kõik meie kliima vihmad kinni peab, nii kiirelt kätte saan, aga siin ta on – juba patenteerimisel.» Esimest korda jõuab TFW lavale ka radikaalse käekirjaga Tim Bluz. Just siit on tuule tiibadesse saanud nüüdseks juba tunnustatud moemärgid Mammu Couture, Alexanderling ja Virtuoza by Liisi Tui.

Ehtne dolce vita! Virtuoza by Liisi Tui disaineri enda kantuna.
Ehtne dolce vita! Virtuoza by Liisi Tui disaineri enda kantuna. Foto: Remo Tõnismäe
Iga stange ja tööpind desinfitseeriti enne uue disaineri saabumist. Laval oli vaid üks modell. Ei ühtki vältimatut kontakti.
Iga stange ja tööpind desinfitseeriti enne uue disaineri saabumist. Laval oli vaid üks modell. Ei ühtki vältimatut kontakti. Foto: Remo Tõnismäe

Stiilselt ja steriilselt

Kuid eriolukorra nõuded ja turvalisus tulevad jupp maad enne moodi. Nii tuli välja mõelda lahendus, kuidas tuua parim osa Eesti moest vaatajateni viisil, et kõigi tervis oleks hoitud. Virtuaalne moenädal sündis stiilselt ja steriilselt, minimaalse meeskonnaga ja rangelt 2+2-reeglit järgides: ühe disaineri loomingut näitas üks modell, meeskond kandis meditsiinilisi maske ja kummikindaid, kellelegi lähemale kui kaks meetrit ei mindud.

Töö käib täie hooga, et virtuaalrindel oleks, mida vaadata! Vasakul Meisi Volt, paremal Kristina Herodes.
Töö käib täie hooga, et virtuaalrindel oleks, mida vaadata! Vasakul Meisi Volt, paremal Kristina Herodes. Foto: Remo Tõnismäe

Vaid sama pere liikmeid tohib rohkem koos olla, nii tõi moelooja Marilin Sikkal lavale kogu oma pere – neli tütart ja kaasa. «Mulle tegelikult meeldib, et praegune aeg avab inimestes selle, mis päriselt väärtuslik on,» ütleb Marilin, kelle moemärgil Mari täitus sel kevadel kümme aastat. Autoril endal on aga veelgi suurem tähtpäev. «Meie pulmadest saab 20 aastat,» ütleb disainer liigutusega hääles. «Mu mees ei ole üldse edev, talle peaksin ordeni andma, et ta nõustus lavale astuma. Viiene Linda Mari poleks üksi julgenud... Ja etenduse saateks mängib mu lapsepõlvesõprade loodud lugu «Mere lapsed», mis kõlas meie pulmaloona. Minu pere, kodusoojus ja loodus – ma olen nii tänulik! Seda puhast ja tugevat tunnet tahangi moe kaudu jagada.»

Moenädala finaalis saab imetleda Kristina Viirpalu filigraanset kõrgmoodi. Viirpalu trump on unenäoliselt peen käsitöö, mis timmitud naiseliku julguse ja kirega. «Mõtlesin kaua, kas võtta kutse moenädalale vastu,» räägib disainer emotsionaalselt. «Ma olen maksimalist – kui midagi teha, siis juba sellist, et mul endal ka jääks imestusest suu lahti. Tahan luua ainult midagi imelist.» Viirpalu lennukaid fantaasiaid nii pruutkleitide kui ka põnevate pükskostüümide kujul tasub lausa mitu korda üle vaadata – detaile ja ideid on nii külluslikult, et ühe kiirgalopis kulgeva moeetendusega korrapealt kõike ei tabagi.

Pükskostüüm, millel kaks esipoolt ja mis põnev igast vaatest! Moelooja Kristina Viirpalu kannab oma tuliuut loomingut. Vaata lähemalt videost elu24.ee/tfw.
Pükskostüüm, millel kaks esipoolt ja mis põnev igast vaatest! Moelooja Kristina Viirpalu kannab oma tuliuut loomingut. Vaata lähemalt videost elu24.ee/tfw. Foto: Remo Tõnismäe
Hetkest igavikku. Kui tavalise moeetenduse ilu jagub veerandtunniks, siis virtuaalset moeetendust saab nautida lõputult.
Hetkest igavikku. Kui tavalise moeetenduse ilu jagub veerandtunniks, siis virtuaalset moeetendust saab nautida lõputult. Foto: U Gtremo Tõnismäe
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles