Sinu nahka tabab just see tõbi, kui duši alla minekut liialt edasi lükkad

Triin Sepp
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Duši all käimine on korraga nii mõnus kui ka nahale kasulik.
Duši all käimine on korraga nii mõnus kui ka nahale kasulik. Foto: Shutterstock

Videovestlustel lõhnarežiimi veel ei ole, seega võid end kodukontorist töötades leida olukorrast, kus duši alla minekut ühel või teisel põhjusel edasi lükkad. Tegelikult mõjub selline tegevus su nahale üsna kahjulikult, kirjutab Well+Good.

Sa veedad kodukontoris aega, ajataju on kadunud ning sa ei mäleta, millal viimati oma mugavaid dressipükse või isegi iseennast pesid. Täiesti arusaadav. Praegune olukord pärsib aktiivsust, tuues selle asemel kaasa hoopis ärevuse ning kogu selle stressikompotiga ongi keeruline tegeleda ning toime tulla.

Stressiilmingud avaldavad ennast aga ka sinu kehal, sest dermatoloogide sõnul avaldub stress kehal rinnale, seljale või tagumikule ilmuva aknena. Nahaarst David Lortscheri sõnul tekib akne kehale enamasti samadel põhjustel kui näole. Lisaks geneetikale ning hormoonidele võib akne olla tingitud ka stressist, söögipoolisest ning teistest eluvalikutest, mida kõiki karantiinis olemine ka mõjutab.

Esimene süüdlane – duši all käimise edasi lükkamine

«Paljud meist töötavad praegu kodust ning ei pruugi seetõttu nii tihti riideid vahetada või duši all käia kui tavaliselt,» selgitab dermatoloog Visha Patel. «Samuti ei pruugi inimesed ennast nii tihti liigutada ning istuvad rohkem ega pruugi seetõttu ka järgida põhilisi reegleid, millest naha ning keha tervis pärineb.»

Kuigi pikka aega toolil istumine ei pruugi su tagumikule aknet tekitada, väidab nahaarst Estee Williams, et ega see istumine kasuks ka ei tule. Me teame, et inimene ei pea karantiinis olles tingimata tihedamalt duši all käima, et ennast koroonaviirusest tervena hoida, kuid oma naha heaks võiks keha siiski regulaarselt pesta. «Duši all käimise edasilükkamine võib nahale tekitada surnud naharakkude ning mustuse kolded, mis on akne tekkeks ideaalne kasvukeskkond,» selgitab naine.

Teine paharett - kitsad, higised riided

Teine süüdlane on sinu igapäevane «täna ma kodust välja ei lähe»-univorm. Hõõrdumine, niiskus ning kitsad riided aitavad kõik aknet tekitavate bakterite vohamisele kaasa, seega kui kannad päevast päeva või isegi öösse sama paari higiseid retuuse, siis ära imesta, kui nahalt lööbe leiad. «Niiskus ning higistamine loovad nahal bakteritele ideaalse kasvukeskkonna,» ütleb dr Lortscher. «Piiravad ning keha ümber hoidvad riideesemed, näiteks trenniriided, aitavad samuti kaasa, sest ka naha vastu hõõrumine ägendab akne teket. Seetõttu näeme naistel aknet tihti ka spordirinnahoidja poolt kaetud piirkonnas.» Teisisõnu on tõenäolisem näha vistrikke piirkondades, kus nahk riietega kokku puutub.

Seega kui soovid vältida seda, et sinu kehale akne tekib, vaheta oma kitsad, higised retuusid hoopis millegi õhulisema vastu. Samuti on hea mõte vahetada oma riided ka kodus püsides sagedamini puhaste vastu. Vaata ka asja helget poolt – vähemalt ei pea sa kodukontoris olles rinnahoidjat kandma!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles