11 armatsejatüüpi, kes sa voodis olla võid

Triin Sepp
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Hea seksi aluseks on partneritevaheline suhtlus.
Hea seksi aluseks on partneritevaheline suhtlus. Foto: Shutterstock

Inimesed on seksimisest huvitatud erinevatel põhjustel ning «hea seksi» definitsioon erineb inimeseti (ning muutub ka ajas!). Ent kui kaks inimest ootavad seksilt eri asju, omab suhtlus võtmetähtsust, kirjutab Well+Good.

Omavahelises suhtluses saab kõige olulisemaks ülesandeks saada teada, mida partner seksuaalselt situatsioonilt ootab. Et anda paaridele oma soovide sõnastamiseks sobiv sõnavara, defineeris seksuaalterapeut Vanessa Marin mitmed erinevad nn armatsejatüübid. «Idee on avada partneritevaheline vestlus, et nad õpiksid teineteist ning iseennast paremini tundma ning leiaksid mooduse, kuidas nautida seksi viisil, mis on vaimustav ning lõbus mõlemale osapoolele,» selgitab naine.

Marin räägib, et idee armatsejatüüpe defineerida tuli tegelikult tema klientidelt. «Ma mõistsin, et kaks inimest võivad küll rääkida oma ühisest seksuaalsest elust, ent nad tunduvad rääkivat täiesti erinevatest asjdest,» ütles Marin.

Ühes inimeses võib olla mitme tüübi jooni

Tema mudelist leiab 11 erinevat armatsejatüüpi. Üks inimene võib muidugi leida endas ühiseid jooni ka kahe või kolme erineva tüübiga, kuid Marin toob välja, et tüüpiliselt on inimesel ikkagi primaarne motivaator, mis selgitab seda, mida isik loodab seksist saada. Kui kaks suhtes olevat inimest teavad teineteise armatsejatüüpe, aitab see neil leida viise, kuidas mõlema osapoole tahtmisi ning vajadusi arvesse võtta.

«Võib olla näiteks nii, et ühel õhtul seksite selleks, et rahuldada ühe partneri vajadusi ning järgmisel korral tegelete teise paarilise vajadustega,» ütles ta. «Või siis ühe õhtu lõikes alustate ühe partneri armatsemisstiiliga ning seejärel lähete sujuvalt üle teise partneri omale. On väga palju loomingulisi viise, kuidas selle järjekorraga mängida.» Teine lõbus asi, mida oma armatsemisstiili teades proovida on rollimängud. «Isegi kui sa tunned, et pole üldse andja-tüüpi, siis võid näiteks üheks õhtuks proovida, kuidas just selles rollis olla on,» selgitab Marin.

11 erinevat armatsejatüüpi

Kuigi mõned armatsejatüübid sobivad paremini kokku kui teised, ütleb Marin, et ükski paardumine ei ole täiesti kokkusobimatu, kui kommunikatsiooniteed partnerite vahel valla on. Loe läbi järgneva 11 armatsejatüübi kirjeldused koos oma paarilisega ning alustage omavahel hinnangutevaba vestlust.

1. Pingemaandaja

Kas tead seda sulgkerget tunned, mida peale orgasmi koged? Pingemaandaja just seda jahibki. «Pingemaandaja jaoks on seks justnimelt stressi leevendamiseks,» ütleb Marin. «Ta tunneb otsekui seda, kuidas ta kogu päeva pingetest lahti laseb.» Kuigi Pingemaandajad kipuvad keskenduma protsessi lõpptulemusele, peaksid nad siiski kogu protsessi vältel proovima kohal olla. «Pingemaandajate partnerid kurdavad mõnikord selle üle, et ei tunne, nagu nende kaaslane oleks »kohal«. Lisaks võivad Pingemaandajad peale seksi niivõrd rahuldunud olla, et nad unustavad oma paarilise sootuks ära,» ütleb naine. Sellisel juhul võib Pingemaandaja kaotada mitmeid häid võimalusi oma kaaslasega suhestumiseks.

2. Avastaja

«Avastajad kasutavad seksi tavaliselt nagu täiskasvanutele mõeldud mänguväljakut, kus neile meeldib lihtsalt mängida, eksperimenteerida ning uusi asju proovida. Kõik eksperimendid ei pea muidugi ideaalselt minema ega superkuumad ning seksikad olema, sest Avastaja otsib magamistoas eelkõige mängulisust ning seda, et seks ei tunduks rutiinne.» Halb külg Avastaja juures on see, et kui mõni poos või liigutus kohe esimesel korral välja ei tule, siis heidab ta selle kõrvale ega taha harjutada, et see paremini välja kukuks. «Avastaja otsib koguaeg järgmist ägedat ning uut asja, mida proovida,» ütleb Marin. Seega võiks see armatsejatüüp üritada igat uut asja siiski mitmeid kordi proovida, sest just nii võib komistada millelegi, mis mõlemale partnerile naudinguid pakub.

3. Aus Kaupmees

«Aus Kaupmees soovib eelkõige saavutada seda, et mõlemad partnerid end sama hästi tunneksid,» selgitab Marin. «Nende nägemuses panustavad mõlemad partnerid sama palju energiat, aega ning tähelepanu.» Kui sa oled Aus Kaupmees, siis peaksid eriti tähelepanelik olema, et sa oma võrdsuse-ideesse liialt kinni ei jää. «Reaalsuses on seks väga harva täiesti võrdne ning aus,» toob Marin välja.

4. Andja

«Andja jaoks on seksi kõige olulisem aspekt see, et ta suudaks kaaslasele võimalikult palju anda. Ta keskendub väga tugevalt sellele, mida partner kogeb ning tahab, et too võimalikult palju situatsiooni naudiks,» toob seksuaalterapeut välja. Ent isegi kui soovid oma kaaslasele endast kõik anda, ei tohiks sa seda teha omaenese naudingu arvelt. «Andja võib avastada, et tal on väga raske naudingut vastu võtta või omaenda kogemusele keskenduda, sest ta kipub kogu olukorda vaid läbi partneri naudingu prisma vaatama.»

5. Kaitsja

«Kaitsja jaoks on kõige olulisem see, et seks toimuks turvalises keskkonnas ning talle meeldib, kui igasugused seksuaalsed kontaktid toimuvad usalduse, kindlustunde ning partneritevahelise ühenduse pinnalt.» Kaitsjate jaoks võib kõige suuremaks takistuseks osutuda see, et nad ei saa aru, et nad justnimelt Kaitsja rollis on ning võivad hakata ennast süüdi tundma selles, et ei soovi seksi sama tihti kui nende partnerid. «Mõned Kaitsjad on üle elanud seksuaalse väärkohtlemise ning see on nende mällu jätnud seksiga seotud negatiivsed konnotatsioonid. Seetõttu soovivad nad eriti tugevalt, et seks toimuks ohutus keskkonnas ning kindlate piiridega,» toob Marin välja. Sama võivad kogeda ka inimesed, kellel on seksi suhtes negatiivsed uskumused, kes tunnevad seksi osas häbi või piinlikkustunnet. «Seetõttu vajab Kaitsja eriti kindlat pinnast, et ta tunneks ennast seksi ajal turvaliselt ning oleks seetõttu rohkem avatud naudingutele.»

6. Kirepüüdja

«Kirepüüdja soovib väga, et seks oleks väga intensiivne ning kõikehõlmav. Ta soovib ennast sellesse lausa ära kaotada,» selgitab seksuaalterapeut. Seks võib muidugi olla ääretult kirglik, ent Marin tahab meelde tuletada ka seda, et seks võib mõnikord olla ka naljakas ning mänguline, miks mitte ka väga sirgjoonelise põhjusega. «Vahel on lihtsalt teisipäev ning kell on 11 õhtul ja soovid lihtsalt orgasmi saada, sest sul ei ole energiat, et seksist ääretult intensiivne ning kõikehõlmav kogemus teha,» kirjeldab ta.

7. Naudinguotsija

Naudinguotsija jaoks on seksi kõige olulisem osa nauding, mida inimene selles aktis kogeda võib. «Tema jaoks pole oluline energia ega partneritevaheline sügav ühendustunne, sest ta soovib lihtsalt saada oma orgasmi, ennast hästi tunda ning see on kõik.» Kui idee, et seks võib olla ka midagi rohkemat kui lihtsalt nauding, tekitab sinus segadust, siis peaksid kindlasti meeles pidama seda, et sinu partner võib sellest kogemusest hoopis midagi muud otsida. Seega tuleks leida kuldne kesktee, kus sa ka tema vajadustele tähelepanu pöörad, räägib seksuaalterapeut.

8. Eelistaja

«Eelistaja jaoks on ääretult oluline tunda, et seks on paarisuhtes prioriteet,» ütleb Marin. «Eelistaja tahab tunda, et olenemata sellest kui palju tegemist teil on, kui väsinud te olete või milliseid muid kohustusi teie elus veel on, proovivad mõlemad suhtes olevad partnerid siiski keskendunult ning aktiivselt oma elus leida aega intiimsusteks.» Mõnedele Eelistajatele meeldib päevakavadesse isegi seksi jaoks eraldi aeg broneerida. Proovi mitte nii jäigalt asjadesse suhtuda, sest elu ootamatused võivad ette tulla ning ka kõige paremini läbimõeldud plaanid rikkuda.

9. Romantik

Romantilise seksi keskpunktiks on partneritevaheline emotsionaalne side, ütleb Marin. «Romantik keskendub väga tugevalt seksi ajal toimuvale energiavahetusele ning soovib, et partnerite vahel oleks tõeline intiimsus.» Romantikud ei naudi ainult füüsilisel ihal põhinevat seksi või üheöösuhteid. Sarnaselt Kirepüüdjaga peaks ka Romantik avama ennast ideele, et seks ei pruugigi alati toimuda sellisel viisil, mis sobiks kirjama armastusromaani lehekülgi. «Mõnikord on rõhk ja fookus niivõrd tugevalt oma kindlal nägemusel seksist, et on raske näha, et ka teistsugused seksi vormid võivad nauditavad olla,» selgitab seksuaalterapeut.

10. Spiritualist

Spiritualistid viivad seksi järgmisele tasemele. «Spiritualistide jaoks on seks viis, kuidas ühendada ennast mingisuguse kõrgema jõu või energiaga,» ütleb Marin. «Kõik taandub sidemele kahe inimese vahel, seega on partnerite energiavool nii nende vahel kui ka kummagi sees eraldi väga oluline. Spiritualisti jaoks teenib seks kõrgemat eesmärki.» Mõned Spiritualistid võivad olla väga huvitunud idamaistest filosoofiatest, näiteks Tantrast. Need, kes ennast selle armatsejatüübiga seostavad, peaksid olema avatud ideele, et seks ei pea alati mingit kõrgemat eesmärki teenimea.

11. Elamustepüüdja

Just nagu Avastajagi, soovib ka Elamustepüüdja eksperimenteerida. Ent Elamustepüüdja jaoks on oluline ka tegevuse tabuline element. «Kui miski tundub eriti riivatu, tundub keelatud, kui tegemist on millegagi, mida justkui ei tohiks teha, siis just need tegevused erutavad Elamustepüüdjat enim.» Elamustepüüdja peab erilist tähelepanu pöörama sellele, et ta oma partneri piire austaks ning ka endale omad piirid looks. «Mõned Elamustepüüdjad on piiride seadmises väga head,» toob Marin välja. «Seda seetõttu, et nad on mõne seksuaalsete kogukonna liikmed (näiteks BDSM-kogukonna) ning on vägagi haritud just nõusolekute osas ning entusiastlikud seadma reegleid ja piire, et kõik seksuaalsed mängud oleksid siiski ohutud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles