Täiskasvanute värviraamat: üheksa põhjust, miks peaksid pliiatsid haarama

Marju Ränk
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Kas arvad, et värvimine on mõeldud ainult lastele? Värvimine on parim võimalus avastada enda sees peituv kunstnik. Lisaks aitab loominguline tegevus alandada stressi ja keskenduda hetkele, kirjutab The Healthy.

Siin on mõned teaduslikult välja selgitatud põhjused, miks peaksid värvipliiatsid ja raamatu haarama:

Värvimine alandab valu ja ärevust

Teadlased vaatlesid 200 inimese kogemusi, kes viibisid meditsiiniliste probleemide või operatsiooni tõttu haiglas. Selgus, et kui patsiendid olid päevas 50 minutit kunstiteraapias osalenud, nende tuju, valu ja ärevus paranes märgatavalt.

Värvimine rahustab ka kõige aktiivsemat meelt

Tänu põhilistele, korduvatele liigutustele haarab värvimine teatud aju osi. Värvimine lõdvestab aju hirmukeskust ja ka värvitoonil endal on abistav toime. Külmad toonid (sinine ja roheline) võivad esile tuua rahulikkuse, samas kui soojad toonid (oranž ja punane) mõjuvad ergutavalt. 

Värvimine aitab mustadest silmaalustest vabaneda

Proovi enne und vahelduseks nutiseadme asemel hoopis värviraamatut värvida. Nutiseadmest tulenev sinine kiirgus ei lase õigel ajal magama jääda ja oled hommikul väga väsinud ning tumedate silmaalustega.

Muutud elus edukamaks

Uuringud on avaldanud, et loova meele olemasolu ja eneseväljendamine on üks võtmeid edukuse saavutamiseks ja edasiliikumiseks elu erinevates aspektides (tööalases, isiklikus ja sotsiaalses valdkonnas). Innusta ka töökaaslaseid lõunapausi ajal värvima.

Aitab otsustusvõimet arendada

Tead ju küll seda tunnet, kui seisad poeriiuli ees ning ei suuda ära otsustada, kas osta Kreeka jogurtit või tavalist maitsestamata jogurtit? Või näiteks ei suuda ühte brändi teisele eelistada. Lõpuks ajab see lausa pea valutama. Psühholoogid nimetavad seda «otsustusväsimuseks». Õnneks värvimisega raskusi pole: sul on vaja valida vaid sobiv lehekülg ja värvid ning lõbu võib alata.

Värvimine annab elule mõtte ja paneb taas lapsena tundma

Värvimine viib tagasi lapsepõlve ja tekitab nostalgiatunnet. Mis saaks olla veel lõbusam, kui teha seda tegevust koos lapsega?

Värvimine aitab graatsiliselt vananeda

Kuna värvimine on praktiline hobi, aitab see säilitada käelist osavust, mis inimeste vananedes väheneda võib. Paljud raamatukogud ja -poed korraldavad värvimisüritusi, aga kui ühtegi koosviibimist parasjagu toimumas pole, korralda ise üks!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles