Põhjused, miks inimesed püsisuhtes olemist kardavad

Triin Sepp
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Kuigi suhtes olek toob kaasa mitmeid käid asju, kardavad paljud inimesed pühendumist.
Kuigi suhtes olek toob kaasa mitmeid käid asju, kardavad paljud inimesed pühendumist. Foto: Justin Follis on Unsplash

Kui fraas «püsisuhe» tekitab sinus ärevust, ei ole sa oma tunnetes kaugeltki üksi, sest paljud kardavad suhtesse lõksu jääda. Suhtekartuse põhjused peituvad tihti aga sügavamal, kui esmapilgul tundub, kirjutab Elite Daily.

Lahkuminekud on keerulised

Kliiniline psühholoog dr. Alexandra Solomon selgitab, et negatiivsed tunded püsisuhtesse astumise osas pärinevad tavaliselt palju sügavamast ning peidetumast hirmust pühendumise vastu. Üheks selle põhjustajaks võib näiteks olla ülekaalukas tunne, et kellestki lahku minemine on liiga raske. «Üks suuri väliseid faktoreid, mis suhtehirmu tekitab, on kindlasti kogu tüli, jõupingutused ning emotsionaalne kulu, mida lahkuminek kaasa toob,» selgitab Solomon, olgu see siis oma lähedastega lahkuminekust rääkimine, eksile tema asjade tagasi viimine või ühiste tuttavate pommitavad küsimused.

«Isegi kui inimene on parajasti suhtes, siis võib ta ebatervislikku suhtesse pidama jääda põhjusel, et ühiskond võrdsustab lahkuminekut läbikukkumisega,» lisab Solomon. Mõte äpardunud suhtest ning hinnangud, mida inimesed sinu pihta peale vallaliseks jäämist loobivad, võivad inimest nõnda palju hirmutada, et ta ei tahagi kunagi kellegagi püsisuhtesse astuda.

Hirm, et jääd millestki ilma

Veel üks potentsiaalne põhjus, miks pühendumine inimesi hirmutab, on see, et nad tunnevad, et jäävad suhtes olles millestki justkui ilma. «Pühendumine ning lein käivad tahes-tahtmata käsikäes. See käib aga väga vastu üleüldiseks kujunenud romantiseeritud arusaamale, et armastus peaks olema lihtne, värske ning muretu,» toob Solomon välja. «Kui me valime ühe kaaslase, kellele pühenduda, peame me samaaegselt laskma lahti kõigist teistest võimalikest eludest, mida me seetõttu enam elada ei saa.»

Illustreeriva näitena toob Solomon välja, et kui su potentsiaalne kaaslane on täielik linnainimene, siis peaksid ilmselt maha matma kuskil hingesopis olnud unistuse, et hakkad kunagi mõnes väiksemas kohas elama. Kui su kaaslane on üksiklaps, siis ei tule ilmselt midagi välja sinu unistustes olnud hiiglaslikest perekondlikest jõululõunatest või kui te elate seksuaalselt monogaamses suhtes, pead hüvasti jätma uute esimeste suudlustega. Samuti tähendab suhtes olemine ka seda, et sa ei saa alati otsuseid vastuvõttes vaid iseendale mõelda, vaid pead ka oma teise poole arvamusega arvestama.

Keskendu positiivsetele aspektidele

Muidugi ei too suhtes olemine ainult kaotusi kaasa. Solomon toob välja, et sa «võidad» oma ellu inimese, kellega koos elus olemist tähistada, kes sulle lohutust pakub, kes aitab sul välja arendada rahuldustpakkuva seksuaalelu ning kes sinus kõige parema esile toob. Ent kui sa muretsed oma vabaduse kaotamise või suhtes «läbikukkumise» pärast, võivad need probleemid üle kaaluda igasugused suhtest tulenevad head küljed.

Kui sa soovid oma pühendumishirmust üle saada, soovitab Solomon keskenduda suhtes olemise positiivsetele külgedele, näiteks sellele, et siis on sul alati keegi, kes on sinu poolt ning kellega sa sügavat lähedust tunned, mitte nendele osadele, mis sind hirmutavad. «Koonda oma tähelepanu kõigele heale, mida ühele inimesele pühendumine sinu ellu toob, kustkui korrutaksid sa oma elujõu nüüdsest kahega,» selgitab Solomon.

Algused on konarlikud

Kui just oled kellegi uuega tutvunud ning kohtingutel käima asunud, siis ei pea oma hirme tingimata kohe lauale lööma, ütleb kohtinguekspert Meredith Golden. Tema kogemuse kohaselt võib pühendumishirm üsna kergesti lahtuda, kui tunned, et oled kohanud õiget partnerit. On võimalik, et su hirm oli märgiks hoopis sellest, et sa polnud varem sobivat inimest kohanud. «Olenemata sellest, kui palju hirmu inimesed tunnevad, läbivad teineteisele meeldivad partnerid ikka kõik suhte alguse etapid ning näevad, kuidas asjade seis kujuneb,» selgitab Golden. «Õiges suhtes olles ei ole tunnet, et sind lämmatatakse või et oled suhtes lõksus. Heas suhtes peaksid sind valdama lõbusad ning positiivsed tunded.»

Mõlemad eksperdid toovad välja, et teraapia, olgu siis üksi või koos kaaslasega, võib väga suureks kasuks tulla, kui tunned, et su hirmud suhet negatiivselt mõjutama hakkavad. Kui teraapiasse minek pole finantsiliselt või mõnel muul põhjusel võimalik, siis pea oma kaaslasega lihtsalt üks väga aus ja avatud vestlus maha. «Sa ei pea ütlema, et tunned end lõksus olevana,» selgitab Solomon, «Aga ma arvan, et sa peaksid oma partnerile teada andma, et tunned ennast frustreerituna, valesti mõistetuna või oled lihtsalt suhte kontekstis asjade seisu pärast mures.»

Igasuguse romantilise pühendumise puhul on vaja teha kompromisse ning toimub kohanemisperiood, mille jooksul sa suhte olemusest aru saama hakkad. Isegi kui oma probleemidega tegelemine võib alguses väga ebamugav tunduda, siis võib rahuliku südamega uskuda seda, et lõpptulemus on seda vaeva väärt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles