Kas ja kuidas kasutada: üllatavad faktid aaloe mõju kohta päikesepõletuse korral

Elis Vaiksaar
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Foto: Shutterstock

Paljud inimesed kasutavad päikesepõletuse ravimiseks aaloed. Kas aaloe tõesti päikesepõletusest tingitud vaegusi ravib ning kuidas seda kõige tõhusamalt teha, vahendab veebileht Insider.

Aaloe on väga tõhus ravim päikesepõletuse korral

«Peab tõdema, et aaloe on kullaväärtusega ravim. See rahustab nahka ning sisaldab raviva toimega aineid,» ütleb Caren Campbell, San Fransico dermatoloog. Päikesepõletus mõjub meie nahale nagu mürk – tekitab punetust ja valu ning võib kõige suurema tõenäosusega tekitada nahavähki või muid nahahaigusi.

Vähendab põletikku

Paljude aaloes peituvate koostisosade toimeks on vähendada valu, punetust ning leevendada muid päikesepõletusest tingitud vaevusi.

Stimuleerib kollageeni tootmist

Aaloe geel sisaldab kollageeni tootmist stimuleerivaid aineid, mis rahustab nahka, taastab naha elastsuse, niisutab ning pinguldab seda.

Aaloe.
Aaloe. Foto: Shutterstock

Niisutab nahka

Aaloe sisaldab mukopolüsahhariide, mis niisutavad nahka. Samuti erinevaid aminohappeid, mis muudavad naha pehmemaks ja siledaks

Hävitab põletikku tekitavaid baktereid

Salitsüülhape, mis on samuti aaloe üks koostisainetest, hävitab põletikku tekitavad baktereid ning vähendab sellega kaasnevat punetust ja valu.

Sisaldab A-, C- ja E-vitamiine

«Aaloe sisaldab vitamiine, mis neutraliseerivad nahas asuvaid radikaale ja vähendavad päikesekahjustusi,» selgitab dermatoloog Kenneth Mark.

Aaloe.
Aaloe. Foto: Unsplash

Kuidas aaloed päikesepõletuse korral kasutada?

«Kui võimalik, võtke geeli otse taimest. Lõigake aaloe leht lahti ja määrige lehes peituv geel otse nahale,» õpetab dermatoloog Marie Hyag. Samas soovitavad erinevad dermatoloogid kasutada ka 100 protsenti aaloed sisaldavaid geele. «Mida suurem sisaldus, seda paremini ta töötab,» lisas Mark.

Kindlasti tuleb meelde jätta, et aaloe geeli peab kandma eelnevalt külma veega pestud päikesepõletatud nahale. Samuti tuleks geeli eelnevalt jahedas hoida, et selle pealekandmine nahka rohkem ei ärritaks. Soovitatavalt kanna geeli peale vastavalt vajadusele mõnel korral päevas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles