Toitumisspetsialist annab nõu, kuidas emotsionaalne söömine kontrolli alla saada

Marju Ränk
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Koroonaepideemia on pannud kõik eestlased erandlikku ja uude olukorda, mis võib paljudele põhjustada ärevust ja muresid. Küll on mure, kas töö jääb alles, kas raha on piisavalt, millal oma lähedasi uuesti näha saab või kas haigestudes hing ikka sisse jääb, kirjutab nainen.com.

Kuna mõistust kurnavad mõtted aina keerlevad, on ka vaimne tervis veidi tasakaalust väljas. Paljud kindlasti märkavad, et see väljendub pidevas näksimises ja söömasööstudes.

«Stressirohketes olukordades kaotavad mõned inimesed söögiisu täielikult, teised aga söövad kõike, mis ette satub. Rõõmu tootvad naudingud on sageli varasematest kogemustest õpitud ja nende eesmärk on tekitada ahistavas olukorras turvatunnet,» ütleb Soome toitumisspetsialist Kirsi Englund.

Kiire lahendus, aga mitte püsiv

Toitumisspetsialisti sõnul on söök suurepärane naudingutooja, kuid kahjuks pole selle mõju pikaajaline. Kui mõju kaob, jääb endine ärevus kahjuks ikkagi alles. Lisaks sellele kaasnevad sageli ebatervislikust söömisest tingitud süümekad. See omakorda lisab emotsionaalsele söömisele veelgi hoogu.

«Emotsionaalne söömine on nähtus, kus soovitakse vältida vastakaid mõtteid ja kehatunnetusi või vaigistada neid süües, mis paneb korraks end hästi tundma,» selgitab Englund.

Muidugi võib toitu süüa naudingu saamise eesmärgil, aga kui see on ainus viis ebamugavate emotsioonide reguleerimiseks ja nendega toimetulemiseks, libisetakse kahjuliku käitumise poole.

Viis näpunäidet emotsionaalse söömise ohjeldamiseks:

Alusta põhiasjadest

Vaimsed situatsioonid tekivad just siis, kui oled liiga vähe maganud, söönud või liikunud. Põhivajaduste eest hoolitsemine aitab söömist kontrolli all hoida.

Tunneta end

Kas oskad panna sõnadesse seda tunnet, mida koged? Kas seda tunnet saab kogeda ilma midagi tegemata? Kas tunne saab lihtsalt tulla ja samahästi ka minna? Ebamäärast emotsioonide tulva on võimalik teadlikkusega minema peletada.

Mõelge ka sellele, kas emotsionaalset söömist seostatakse näiteks igavuse või keeruka armusuhtega. Kui igapäevaelu hõlmab toredaid asju, mõtestatud tööd ja hästi toimivaid suhteid, on ka söömisega seotud meeleoluhäireid lihtsam käsitleda.

Peatu oma meeleolul

Kui söömahimu tuleb peale, peatu korraks ja keskendu tundele, mis sind sel hetkel valdab. Kas sul on nälg või janu, kas oled väsinud või tunned stressi? Mida sa tegelikult vajad? Emotsionaalne reaktsioon kestab 90 sekundit, pärast mida on lihtsam teadlikult mõelda ja enda tegevusi kaaluda ning kontrollida.

Ärevustunde ajal võib endaga rahustavalt rääkida või teha midagi turvatunde taastamiseks: näiteks heegeldada, jalutada või teha lõõgastavaid harjutusi. Kui õpid elu jooksul emotsioone ära tundma ja läbi kogema, väheneb emotsionaalse söömise vajadus justkui võluväel.

Muuda rutiine

Kui toit sümboliseerib sulle autasu või kingib lohutust, kaob igasugune nauding. Selle asemel, et raske nädala eest end reedeti pitsaga premeerida, mõtle, kas pitsapäev sobiks hoopis kolmapäeva. Toit ei tohiks kunagi olla auhind ega lohutaja, seda peaks saama nautida hoolimata emotsioonidest.

Otsi abi

Kui emotsionaalne söömine tundub olevat probleem, mille jaoks vajaksid abi, pöördu toitumisspetsialisti poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles