Kohvi joomine ennetab karantiiniaegset kaalutõusu

Triin Sepp
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Kohv on samaaegselt maitsev ning tervisele kasulik.
Kohv on samaaegselt maitsev ning tervisele kasulik. Foto: Erik Witsoe on Unsplash

Uue uuringu kohaselt peaksid sa kodust töötades jooma vähemalt neli tassi kohvi päevas, kirjutab inc.com.

Kui oled sunnitud koroonapandeemia tõttu kodust töötama, siis ilmselt oled juba mõelnud, milliseid tagajärgi konstantselt külmkapi läheduses viibimine sinu kaalunumbrile võib kaasa tuua.

Jah, loomulikult tundub kaalutõusu pärast muretsemine praegu pisut väiklane, eriti võttes arvesse, et olukord võib kaasa tuua ka surmavasse viirusse nakatumise. Siiski tasub meeles hoida, et keha loomulik võime haigustega toime tulla võib kaalutõusu korral väheneda, eriti kui kaalutõus leiab äkitselt aset lühikese aja jooksul.

Illinoisi ülikooli uue uuringu kohaselt aitab iga päev mitme tassi kohvi joomine aga pihaümbermõõduga tekkida võivaid probleeme vähendada. Illinoisi ülikooli toitumisteaduste osakonna juht Elvira Gonzalez de Mejia selgitas uuringu tulemusi Illinoisi Uudistebüroole järgnevalt.

«Tulemusi arvesse võttes võime mate teed ning kofeiini pidada rasvumisevastasteks teguriteks. Kui rakendame inimeste peal järeldusi, milleni jõudsime, on meil võimalik paremini mõista, millist rolli omavad kofeiin ning mate tee ülekaalu ning ülekaalulisusega seotud ainevahetushäirete tekkimise võimalikul takistamisel.»

Kuigi kõnealune uuring viidi läbi rottide, mitte inimeste peal, jätkab see kümnenditepikkust teadusuuringute jada, mis uurib kohvi tervislikke omadusi, mille hulgas on näiteks vähi, diabeedi ning südamehaiguste tekke riski vähendamine.

Kohv ei ole mingi imeravim ega võluvits, millega lüües kõik haigused kaovad. Ent siiski suurendab kohv üldist immuunsust, mis on alati hea, ent eriti kasulik pandeemia tingimustes. Lisaks on leitud, et kohvijoojad elavad üldiselt kauem kui need inimesed, kes jooki ei tarbi.

Selline standardse suurusega kruus mahutab 330 ml vedelikku.
Selline standardse suurusega kruus mahutab 330 ml vedelikku. Foto: Mel Poole on Unsplash

Kui palju kohvi siis jooma peaks?

Mitme teise uuringu kohaselt on optimaalne kohvikogus neli kuni kaheksa 240 milliliitrist tassi, mis on võrdne umbes 3 kuni 6 ülalkujutatud 330 ml tassitäiega (eeldusel, et tass pole triiki kohvi täis).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles