Kõige suurem viga, mida sa värskete viljade säilitamisel teed

Triin Sepp
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Kuidas värskeid vilju paremini säilitada, et nende riknemist vältida?
Kuidas värskeid vilju paremini säilitada, et nende riknemist vältida? Foto: Gabriel Gurrola on Unsplash

Üldiselt sa tead, mis värskete viljadega peale ostmist juhtub, kirjutab Well+Good. Ühe nädalaga võivad banaanid rohelisest pruuniks ja pehmeks muutuda, ent viinamarjad jäävad üsna samaks. Miks see nii on?

Tegelikult võib viljade küpsemise kiirus muutuda olenevalt sellest, milliseid neist sa koos hoiustad. Mõned puu- ja juurviljad toodavad etüleengaasi, mis aitab neil küpseda. Ent kui sa asetad etüleeni tootvad viljad ning etüleenitundlikud viljad kokku või lähestikku, siis võib see viia nende kiire üleküpsemise ning riknemiseni.

Etüleen on loomulik fütohormoon, mida seostatakse küpsemisprotsessiga. «Mõne värske vilja puhul toob see kaasa kiirema valmimise, teiste puhul aga hoopis riknemise,» ütleb kokk ning toitumisnõustaja Abbie Gellman. Etüleeni tootvad viljad on näiteks õunad, avokaadod, banaanid, kiivid, pirnid, rohelised sibulad, kartulid ning tomatid. Etüleenitundlikud viljad on muuhulgas õunad, avokaadod, banaanid, brokkoli, kurk, baklažaan, spargel, viinamarjad, melonid, kiivid, sidrunid, laimid, salatilehed, mangod, sibulad, virsikud, pirnid, paprikad, maguskartulid ning arbuusid.

Sa võid nende kahe nimekirja juures märgata kattumist. «Viljad võivad korraga olla nii etüleenitootjad kui ka selle suhtes tundlikud,» ütleb toitumisnõustaja Michelle Zive. «Seetõttu on mõistlikum mõningaid vilju säilitada köögis lahtiselt, mitte tingimata külmkapis. Näiteks avokaadodel võib lasta köögis küpseks saada, ent kui nad juba on küpsed ning sa ei saa neid kohe kasutada, siis pane nad paremaks säilimiseks külmkappi.»

Hoiusta etüleeni tootvad viljad teistest eraldi

«Enamikke etüleeni tootvaid vilju peaks alati hoidma köögis lahtiselt, mitte külmkapis,» selgitab Gellman. «See aitab neid eraldad etüleenitundlikest viljadest.» Selliste kiiresti rikneda võivate asjade lahtiselt köögis hoiustamine mitte ainult ei aita vältida teiste viljade liigset küpsemist, vaid ka toidu raiskamist, sest siis on sul olemasolev toit kogu aeg silme ees.

Näiteks üks tuntud trikk on banaani või avokaado asetamine paberkotti, mis aitab sellel kiiremini küpseda. See töötab sel printsiibil, et kotid hoiavad vilja poolt toodetavaid etüleengaase endas, seega tuleb riknemise vältimiseks olla kindel, et sa oma tooteid pikaajaliselt kinnistes kile- või paberkottides ei hoiusta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles