Terapeudid selgitavad, miks karantiinis olles on palju raskem lahkuminekust üle saada

Dagmar Lamp
, Elu24 peatoimetaja asetäitja
Copy
Foto: Shutterstock

Suhte lõpetamine on kohutav tavaolukorraski, kuid kui lisada kokteili veel globaalne pandeemia, võib olla edasiliikumine ääretult suur väljakutse.

On mitmeid põhjuseid, miks karantiini ajal on raskem lahkuminekust terveneda. Koroonaviiruse levik on iseenesest juba stressirohke olukord, kuid lisaks kõigele puudub sul ligipääs sellele, mis muidu mõtted kõrvale juhiks ja aitaks asjaga hakkama saada. Tavaolukorras kohtuks sa sõpradega baaris või jõusaalis, et üksindusega võidelda, kuid praegu pead leppima virtuaalsete vestlustega. Nii et kui sul on hetkel väga keeruline üle saada lahkuminekust, mis juhtus enne isolatsiooni või selle ajal, siis on rüsin mõistetav.

Kõigil meist on erinevad viisid, kuidas lahkuminekust üle saada – me kas matame end töösse, elame aktiivset sotsiaalelu või sukeldume kohtingumaailma. Kõik need lahendused on praegu aga keerulisemad. Kliiniline psühholoog dr Carla Marie Manly ütleb Elite Dailyle, et lahkuminek tundub vähem traumeeriv, kui su elu on tegevusi täis – see pole aga miski, mis meie elu karantiinis iseloomustaks. «Koroonaviiruse pandeemia piirangud panevad inimesed tundma, et nad on lõksus,» ütleb ta.

Sul mitte ainult pole vähem asju, millega mõtteid mujale viia, sul on ka vähem sotsiaalset tuge. Jah, sul on videokõned, aga lähedase toetav kallistus võib teha imesid – ja see pole hetkel võimalik. Samuti tegelevad su lähedased praegu enda kriiside lahendamisega ja võib tunduda, et nad pole emotsionaalselt väga kättesaadavad. Või sa ise kõhkled, kas enda muresid nende õlgadele laduda – kõigil on ju raske.

Loe ka: Ikka veel armastad eksi? 4 suurepärast viisi, kuidas temast üle saada

«On väga haruldane, et kõik su sõbrad ja perekond on korraga kurvad, leinas või hirmul,» ütleb kliiniline psühholoog Aimee Daramus. «Tavaliselt on sul vähemalt üks optimistlik sõber, kellele toetuda. Praegu aga on terve su sotsiaalne ringkond stressis.»

Lahkuminekust paranemisel on aga just tugi üks olulisemaid asju. Õnneks on asju, mida sa ise saad teha. Alati on võimalik videosilla teel terapeudiga rääkida, olemas on ka netipõhised tugigrupid. Dr Manly soovitab rõhku panna enda eest hoolitsemisele: meditatsioon, jooga, lugemine, küpsetamine on kõik olulised märksõnad. Tee seda, mis paneb sind end hästi tundma. Lahkuminek praegusel ajal pole kindlasti ideaalne, kuid kui sa kasutad seda kogemust, et kontakti saada oma tunnetega, otsid abi ja oled endaga hell, siis tuled sa sellest kindlasti välja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles