Louise Tobias oli saanud nii lavapedagoogi kui ka hääleseadja kutse. Kuid tema põhitegevuseks sai olla «impressaario». Kõigepealt oma ääretult andekale, aga väga ebapraktilisele abikaasale Rudolfile, hiljem aga juba majandusliku häda sunnil tütrele Beatrice’ile, kellest Louise üritas koolitada tantsijat. Tantsijat, kelleks ta oleks tahtnud saada ise.

Kotlini saar ja sellele Peeter I rajatud merekindluslinn Kroonlinn oli selge ilmaga Peterburist näha. Selles Venemaa Balti laevastiku meresadamas leidsid tööd ja teenistust nii mereväelased kui ka laevaehitajad, puutöölised, arstid, õpetajad, kaupmehed jne. Eestlaste jaoks on selle kivise ja tuulise koha enim tuntuks teinud Lydia Koidula, aga sealses luterlikus Nikolai kirikus teenis ka rahvaluulekoguja ja vaimulik Matthias Johannes Eisen. Kroonlinnas tegutses Eesti Selts, mille suurearvulist koori tuli 1903. aastal juhatama Miina Hermann (Härma). Olid eesti ettevõtted, isegi eesti raamatukauplus.

Kanalite ja dokkidega pikitud ja rangelt planeeritud tänavatega Kroonlinn sai 18. novembril 1881 sünnilinnaks Louise Vildele. Tema isa Madis oli osava puutöölisena ametis laevaehitajate dokis töödejuhatajana. Madis Vilde oli kahe pojaga lesk, kui ta kosis Helene Holmi, kes pärines ühest Eesti asundusest Krimmist. Sellest abielust sündiski Louise. Kui tüdruk oli seitsmeaastane, suri ta ema õnnetuse läbi. Kahte venda ja õde jäid kasvatama isa ja vanaema.

Kommentaarid
Copy