Tegevused, mida veel viimastel isolatsioonipäevadel kodus ette võtta

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Koduses karantiinis istumist võib vaadelda kui väärt investeeringut peresse. Nii palju kui praegu ei ole pered kunagi saanud järjest koos aega veeta. Et kodust töö- ja puhkerutiini põnevamaks muuta, panid ühe Eesti ettevõtte töötajad enda kogemustest kokku soovitused, kuidas lastega rohkem aega koos veeta nii, et igas päevas leiduks ka neile üks õppimist ja lusti pakkuv väljakutse.

Kogu pere kodukontor

Lapsevanemad pole ainsad, kes kodukontoris end tähtsalt tunda võivad. Kuna selle õppeaasta lõpuni tehakse koolitükke valdavalt kodust, võite näiteks koos lastega üht suurt kodukontorit mängida. Loomulikult käivad sinna juurde ametinimetused, nagu loovjuht või kvaliteedispetsialist. Nii saavad ka lapsed end täiskasvanuna ja rohkem vastutavana tunda ning tõenäoliselt saavad ka õppetükid paremini tehtud. Et motiveerida lapsi sarnaselt ka kodutöödel, võiks neile anda ka vastavalt ametinimetusele ka vajalikud töövahendid – näiteks ämbri, millega pärast koolipäeva mänguasju kokku korjata.

Värvid ja pesumasin

Lasteaiaealistele lastele on kahtlemata huvitav, kui nad saavad mänguliselt kodutöödes kaasa aidata. Üks põnev töö, millest ükski laps pole suutnud veel keelduda, on enne pesupesemist riiete värvi järgi sorteerimine. Eri värvi riidehunnikute koostamine võib lapsele pakkuda tegevust pikemaks ajaks. Samuti saab mänguliseks muuta ka pesupesemise – mõne pesumasina mudeli ukse luuk käib ka pesu ajal poolenisti lahti ning sealt on põnev masinast välja jäänud riideesemeid sisse toppida.

Külmkapimosaiik

Ilmselt üht põnevamat kodust mänguväljakut kujutab endast külmkapp. Vahelduseks võiks lasta lastel külmkapist kõik tooted välja tõsta, mis annab endale hea võimaluse kapp seestpoolt lapiga puhtaks teha. Lisaülesandena saavad lapsed pärast kõik toiduained, karbid ja purgid kappi tagasi tõsta. Vanemate ülesandeks jääb toiduvarude lihtsama paigutuse välja mõtlemine, kuidas asetada asju tagasi kappi nii, et järgmisel korral saaksid võsukesed ise kapist vajalikke toiduaineid hõpsamalt kätte. Nooremate laste puhul võite ette võtta lõbusa asjade tagasi tõstmise. Samas tekitab see õpetliku olukorra, mil saate lapsele selgitada, miks juur- ja puuviljad tuleks panna kapis kõige alumisse kasti ning maiustused kõige kõrgemale riiulile.

Aardejaht

Olenemata vanusest on aardejaht köitev meelelahutus igas vanuses lapsele. Koju võib tekitada purgist, mõnest karbist või pakendist aardekirstu, mille sisse peita varandust, mida siis aja peale otsida. Otsitavaks võib olla näiteks pastapliiats, telefon või paber järgmise koduse ülesandega, mille täitmisel paljastub vihje järgmise aardekirstu kohta. Ühtlasi on aardejaht tore mäng, mille käigus saab tolmust puhtaks kapitagused ja voodialused, sest millegipärast on just need kohad, kust lapsed end ringi rullides kõigepealt varandust otsima asuvad.

Kodune taimekasvatus

See on kodune tegevus, mida võib lisaks lastele pakkuda ka kodusolemisest tüdinenud täiskasvanutele. Kevad pakub unikaalset võimalust istutada pottidesse maitsetaimi, lilli ning isegi puid. Koos lastega tuleks seemned idanema panna, kirjutada iga poti juurde silt külvatud taime nimega ning siis igapäevaselt jälgida, kuidas taimed suuremaks sirguvad ning oma elu elama hakkavad. Kes pikaajalisemat projekti soovib, siis kodus sirguvad seemnetest hästi ja kiiresti puudeks näiteks avokaado ja tsitruselised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles