3 põhjust, miks sa ei peaks kodus paljajalu käima

Dagmar Lamp
, Elu24 peatoimetaja asetäitja
Copy
Foto: Shutterstock

On põhjus, miks meile ei meeldi, kui õuekingadega toas käiakse: kes tahaks pidevalt koristada pori, rääkimata kõigest muust, mida kingataldadega tuppa saab taritud. Ometi on eksperte, kes usuvad, et eestlaslik komme kodus paljajalu või sussides käia pole väga soovituslik.

Podiaatrid pole mitte mures bakterite ja mustuse pärast, vaid jalavigastuste pärast. The List kogus kokku põhjused, miks võiks kaaluda koduski jalanõude kandmist.

Meie jalad ei ole mõeldud kõval pinnasel kõndimiseks

Podiaater Phil Vasyli ütleb, et meie jalad on ette nähtud kõndimiseks pehmel pinnasel nagu muld ja liiv, mitte kõval põrandal. Nii võime oma jalgu teadmatult kahjustada, kui kodus paljajalu ringi lippame. «Meie jalajälg lubab looduslikul pinnasel meie jala kontuuride järgi kohaneda,» selgitab Vasyli. «Pehme pinnas annab meie sammulöögile järele, lubades jalatallal pinnasesse vajuda, mis omakorda toetab meie jalalaba ja -võlvi.»

Kõvadel põrandatel kõndimine aga põhjustab võlvi vajumist, mis omakorda paneb pinged meie teistele kehaosadele, et keharaskust ikka kanda suudaksime – nii kipume käima jalad sissepoole ja areneda võivad jäävad deformatsioonid.

Vananedes ei tohiks paljajalu käia

Podiaater Nelya Lobkva selgitab, et kui naine on vanem kui 50-aastane, kaotab talla all asuv rasvapadjake oma elastsuse, nii väheneb ka selle pakutav pehmendus. See omakorda mõjub halvasti põlvedele, puusadele ja alaseljale.

Paljajalu, sokkides või sussides kõndimine põhjustab paljude vanainimeste libastumise ja kukkumise.

Jalanõude kandmine kaitseb su jalgu bakterite ja seenhaiguste eest

Su põrandad võivad olla puhtad, kuid need pole iialgi päris puhtad, nii et paljajalu käies avad end võimalikele nakkustele.

Aga mis sina arvad? Kas kõike seda nüüd teades hakkaksid oma harjumusi muutma? Vasta gallupile!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles