Need on põhjused, miks meil kipub ajataju kaduma

Dagmar Lamp
, Elu24 peatoimetaja asetäitja
Copy
Foto: Shutterstock

Su elus võib olla päevi, kui imestad, kuidas inimesed näivad unustavat, mis päev on. Kuid kui oled veetnud mitu kuud koduseinte vahel, siis tajud ilmselt sinagi sama. Mis on põhjus, et meil kaob ajataju?

Põhjuseks on muidugi igapäevase rutiini kadumine. Huffington Post rääkis mitme psühholoogiga, kes selgitasid, et just see on meie bioloogilise kella täiesti sassi ajanud. Asi on selles, et me ei mõtle esmaspäevast kui esmaspäevast, me mõtleme sellest kui päevast, kui meil on trenn, käime toidupoes või ajame muid asju. Kui aga kaovad tegevused, mida oleme harjunud kalendrisse märkima just teatud päevadele, siis hakkavad ka päevad oma identiteeti kaotama.

Kodust töötamine on probleemile kaasa aidanud. Kontoris reedel, kodus laupäeval – see oli asi, mis eristas neid kahte päeva. Nüüd, kui oleme olnud kodus terve nädala, kustuvad keskkonnamuutused, mis tavaolukorras meie jaoks päevi eristavad.

Õnneks saab üht-teist ka ise teha, et olukorda parandada ja aju trikitada. Oluline on muidugi uue kindla rutiini loomine. Ära muuda üht päeva kogutegevuste summaks, selle asemel planeeri ülesanded kindlale ajale. Märgista päevi spetsiaalsete õhtusöökidega, virtuaalkoosolekutega või teiste n-ö kohtumistega.

Kui on nädalavahetus, võta aega filmi vaatamiseks või raamatu lugemiseks – tee midagi, mida sa nädala sees ei tee. Proovi midagi uut, katseta näiteks uut retsepti! Kõik, mis segab sinu tavapärast rutiini ja eeldusi, aitab olla hetkes kohal ja eristada momenti teistest samasugustest.

Ning ära unusta väljas käia. Lisaks värskele õhule aitab ka päike su kehal natuke segadust sortida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles