Suri The Beatles'i esimesena pildistanud fotograaf Astrid Kirchherr

Elis Vaiksaar
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Suri The Beatles'i esimesena pildistanud fotograaf Astrid Kirchherr.
Suri The Beatles'i esimesena pildistanud fotograaf Astrid Kirchherr. Foto: ULRICH PERREY/AFP/Scanpix

12. mail lahkus meie seast 81-aastasena saksa fotograaf Astrid Kirchherr. Teda peetakse esimeseks fotograafiks, kes püüdis pildile armastatud ansambli The Beatles'i, vahendab DW.

Naise hea sõber fotograaf Kai-Uwe Franz teatas reedel, et Astrid suri vaid mõned päevad enne oma 82. sünnipäeva kodulinnas Hamburgis. Saksa ajakiri Die Zeit sõnul suri ta pika ja tõsise haiguse tagajärjel.

Tema esimesed fotod ansamblist ilmusid juba 1960. aastatel. Need olid tehtud bändi kõige esimestel Hamburgi kontserditel. Eelkõige köitis teda The Beatles'i juures nende kostüümid ning tänavamoest erinev stiil.

«Ilusaim inimene, keda olen eales näinud»

Pärast naise surma on ansambli fännid korraldanud vaikimisi leinaseisaku ning internetis leidub erinevaid järelhüüde. Üks Astridi loomingu suureks austajaks on The Beatles'i ajalugu uurinud Mark Lewsohn, kes postitas oma Twitteri kontole järelhüüde. Ta meenutab naist kui väga intelligentset, armastavat ja meeliülendavat inimest. «Tema panus The Beatles'ile oli mõõtmatu,» kirjutas Lewisohn.

Bändi endise soolokitarristi George Harrisoni lesk Olivia Harrison meenutab Kirchherri kui andeka, lahke, läbimõeldud mõtete ning hea silmaga inimest. «Jumal õnnistagu sind kaunis hing Astrid,» kirjutas bändi endine trummar Ringo Starr oma Twitteri kontole ning lisas juurde foto Astrid Kirchherrist ja The Beatles'ist.

«Ta muutis kogu mu elu»

Ajal, mil Astrid bändist esimesi kaadreid jäädvustas, töötas ta Hamburgis fotograafi assistendina. Sel ajal kuulusid biitlite koosseisu John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, Stuart Sutcliffe ja Pete Best.

«See oli minu kui fotograafi jaoks nagu lõbutsemisring. Nad nägid fotodel välja täiesti hämmastavad,» meenutab biitleid biografeerinud Bob Spitz Kirchheri meenutust bändist. «Mõne minutiga muutus kogu mu elu. Neid tunda ja nendega aega veeta oli kõik, mida ma vähegi soovisin.»

Pete Best asendati 1962. aastal trummari Ringo Starriga ning McCartney võttis Stuart Sutcliffelt üle bassimängija rolli. Kirchherr ja Sutcliffe kihlusid pärast mehe bändist lahkumist. Nad armusid ning abiellusid, aga nende õnn jäi üürikeseks, sest mees suri ootamatult 1962. aastal olles vaid 21-aastane.

Stuart Sutcliffe ja Astrid Kirchherr
Stuart Sutcliffe ja Astrid Kirchherr Foto: Kuvatõmmis Instagramist

«Ta oli, on ja jääb minu elu suurimaks armastuseks,» rääkis naine NPR-le 2010. aastal. «Olen olnud ka hiljem mõnel korral abielus, aga pole ealeski kohanud teist meest, kes oleks olnud nii ilus, lummav, pehme ja heas vormis kui tema. Ta oli tõesti suurepärane inimene!»

Hiljem asus Kirchherr tööle vabakutselise fotograafi ja interjööridisanerina ning mõned aastad oma elust töötas ka Hamburgis fotopoes. Tema fotod on üleval olnud erinevatel näitustel üle kogu maailma, seal hulgas ka rock'n'rolli Kuulsuste Hallis Clevelandis Ohios.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles