Kuninganna Elizabeth vaimustus esimesel kohtumisel prints Philipi karglemisest

Dagmar Lamp
, Elu24 peatoimetaja asetäitja
Copy
25. november 1947. Elizabeth ja Philip oma mesinädalatel
25. november 1947. Elizabeth ja Philip oma mesinädalatel Foto: STR/AFP/Scanpix

Kuninganna Elizabeth on oma armastatu prints Philipiga koos olnud ligi kolmveerand sajandit. Nende pühendumus ja kiindumus on inimesi aastakümneid inspireerinud ning kõik sai alguse nende esimesest kohtumisest.

Kuninganna Elizabeth oli vaid 13-aastane, kui ta kohtus esimest korda mehega, kellest hiljem sai tema abikaasa. Aasta oli siis 1939 ja toonane printsess oli koos oma vanemate kuningas George’i ja kuninganna Elizabethiga reisil briti kuninglikku mereväekolledžisse. Noor prints Philip oli siis 18-aastane kadett, kelle ülesandeks oli olla noore printsessi ja tema õe, printsess Margareti saatjaks. Elizabeth tundis aga peagi, et on mehest võlutud.

«See oli vahetult enne Teise maailmasõja puhkemist,» ütles kuninglik ajaloolane Christopher Warick Vanity Fairile. «Kolledžis oli tuulerõugete puhang, seega anti Philipile ülesandeks nende järele vaadata ja mängida Elizabethi ja Margaretiga erinevaid mänge. Kui ta tüdines nendega rongidega mängimisest, on teada, et ta ütles kuulsaks saanud sõnad: «Lähme ja hüppame üle tenniseväljakute võrkude.» Ja printsess Elizabeth oli lihtsalt temast vaimustuses. Tema guvernant Marion Crawford mäletab, kuidas Elizabeth oli öelnud: «Vaadake, kuidas ta hüppab!»»

Romanss ometi väga kiirelt õitsele ei löönud, kuna Elizabeth oli päris noor ja prints Philipil olid omad pruudid olemas. Sõprussuhe aga sai alguse. Nad olid püsivalt kontaktis ning kohtusid aeg-ajalt. Philip oli kuninganna Elizabethi nõbu kuninganna Victoria kaudu, seega peatus ta sageli Windsori lossis, kui ta mereväest Teise maailmasõja ajal puhkusele pääses. «Ta nägi printsess Elizabethi puhkusel olles sageli,» ütles Warwick. «Kuid üldiselt pidasid nad perekondlikku kirjavahetust.»

Warwick lisas, et kuninglik perekond lootis, et asjast saab asja. Prints Philipi onu lord Mountbatten rääkis sellest väidetavalt nii palju, et kuningas George VI oli öelnud: «Ta [Elizabeht] on liiga noor. Kui midagi juhtub, peab sel laskma loomulikul teel juhtuda.»

Kuninganna Elizabethi kroonimine aastal 1953.
Kuninganna Elizabethi kroonimine aastal 1953. Foto: Royalty/©2001 Credit:Topham Picturepoint/Scanpix

Elizabeth ja Philip armusid lõpuks ning abiellusid 1947. aastal. Warwick märkis, et kuninganna Elizabeth ja prints Philip on Suurbritannia ajaloo kõige kauem abielus olnud paar. «Vaid tõsiasi, et nad on abielus olnud 73 aastat, räägib enda eest,» tõdes Warwick, märkides, et suhe on ajaproovile vastu pidanud, kuna nad lihtsalt armastavad teineteist nii palju.

«See on väga sümbiootiline suhe ja väga tugev partnerlus, mis sai alguse nende varastest kohtumistest, varasest kirjavahetusest – sellest sai sõprus, millest sai kiindumus, millest sai armastus,» mõtiskles Warwick.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles