ARSTID RÄÄGIVAD ⟩ Päevad hakkavad alates 40. eluaastast sellised olema

Triin Sepp
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Neljakümnendates elu alles algab, aga päevad võivad lõppeda.
Neljakümnendates elu alles algab, aga päevad võivad lõppeda. Foto: Andrea Piacquadio from Pexels

Enne kui su päevad täielikult lõppevad, valmistab su keha end menopausiks ette perimenopausiga, mis võib kesta 2 kuni 10 aastat, kirjutab WebMD. Sel ajal, kui su hormoonitasemed kõiguvad ning lõpuks kukuvad, võib tsüklis kõiksuguseid muutusi ette tulla.

Mida oodata

Sinu 40ndates, ehk isegi hilistes 30ndates eluaastates võib üles-alla kõikuv progesteroon menstruatsiooni väga ettearvamatuks muuta. Päevad võivad tulla tihedamini, ent võivad juhtuda ka harvem. Voolus võib olla kas väga raske või, eelistatult, üsna kerge. Mõnikord jääb üks või paar korda hoopiski vahele. (Täpsustuseks - tegemist ei ole menopausiga seni, kuni päevad ei jää konstantselt ära vähemalt 12 kuu jooksul.) Menstruatsioonisümptomid nagu krambid või tujukus võivad muutuda intensiivsemaks, aga võib ka juhtuda, et tavapäraseid valusid ning tujukõikumisi ei esine üldse.

"Kuna see on ettearvamatu, võib perimenopaus naiste jaoks väga keeruline olla, sest nad ei tea ette, millal päevad täpselt juhtuvad," selgitab JoAnn Pinkerton, keskealiste tervise osakonna juht Virginia ülikoolis Charlottesville'is.

Mida sa teha saad

Tervislik elustiil võib aidata menopausile üleminekut lihtsustada. "Naised, kes suudavad selle aja jooksul säilitada stabiilse trennirutiini ning tervisliku toitumise, võivad avastada, et perimenopaus kulgeb nende jaoks pisut kergemalt. Lisaks on hea ka see, kui naine tuleb oma stressiga toime, sest stress võib perimenopausi sümtomeid hullemaks muuta," selgitab Pinkerton.

Tunnuslikke sümptomeid võivad leevendada ka meditsiinilised protseduurid. Antibeebipillid ning pikaajalised emakasisesed rasestumisvastased vahendid võivad aidata tugevat veritsust ning intensiivseid krampe leevendada või siis päevad sootuks ära jätta. Väga raskete ning valulike menstruatsioonide käes kannatavatel naistel võib olla abi kirurgilisest protseduurist, millega eemaldatakse emakasisene limaskest - see aitab veritsemist kas vähendada või peatada. Kui rasked verejooksud, krambid või ebaregulaarsed menstruatsioonid sind häirivad või sinu elukvaliteeti rikuvad, tasub sellest oma günekoloogiga kindlasti rääkida.

Räägi arstiga kui:

Kuigi ebaregulaarsed päevad sinu 40ndates ei ole enam nii muretsema panevad kui 20ndates või 30ndates, tasub kindlasti oma arstiga rääkida, kui allolevad väited sinu kohta tõele vastavad.

  • Muutused menstruatsioonis muudavad elu elamise sinu jaoks raskemaks.
  • Sul kulub üks terve tampoon või side tunni või kahe jooksul rohkem kui 2 tundi järjest.
  • Veritsemine kestab kauem kui 7 päeva.
  • Veritsemine leiab aset päevade vahelisel ajal või peale vahekorda.
  • Päevad tulevad järjepidevalt vähem kui 21-päevase vahega.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles