Teadlased nimetasid toidud, mis põhjustavad enneaegset vananemist

Dagmar Lamp
, Elu24 peatoimetaja asetäitja
Copy
Foto: Shutterstock

Hispaania teadlased Navarra ülikoolist on selgeks teinud, et teatud toidud põhjustavad keha enneaegset vananemist. Pole vist väga üllatav, et esmajärjekorras räägime me toitudest, mis on töödeldud.

Uuringus osales 886 inimest ning spetsialistid tahtsid teada, kuidas on seotud inimeste toitumine ja kehas aset leidvad vananemisprotsessid, vahendab Topnews.ru.

Selgus, et vananemisele aitavad kaasa küpsetised, karboniseeritud joogid, magusad helbed, valmistoit ja -snäkid.

Peamiseks kurja juureks on muidugi toidud, mis on soola- ja rasvarikkad, kuid milles pole praktiliselt üldse vitamiine ega kiudaineid. Selliste roogade söömine põhjustab teleomeeride vähenemist. Tegemist on kromosoomidega, mis niigi vananedes lühenevad. Samas need toidud kiirendavad seda protsessi – inimesed, kes söövad rafineeritud toite kolm korda päevas, vähendavad telomeeride eluiga poole võrra.

Tulemus kinnitab juba varem tähelepandud tõsiasja, et Hispaania, Prantsusmaa ja Ameerika Ühendriikide elanikud vananevad enneaegselt. Üks varasem Navarra ülikooli teadlaste uuring on aga näidanud, et n-ö Vahemere dieet mõjub soodsalt teleomeeridele, kuid seda ainult naiste puhul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles