Fotod: lahus olnud paarid kohtuvad pärast piiriaedikute langemist taas

Dagmar Lamp
, Elu24 peatoimetaja asetäitja
Copy
Lukas ja Leonie kohtuvad pärast Šveitsi-Saksamaa piiri mahavõtmist
Lukas ja Leonie kohtuvad pärast Šveitsi-Saksamaa piiri mahavõtmist Foto: Arnd Wiegmann/Reuters/Scanpix

Lukas elab Šveitsis, Leonie aga Saksamaal. Tavaolukorras ei seganud neid see korraldus, kuid ühel hetkel avastasid nad, et nende vahele tõmmati aed ning kehtis range keelt kohtuda.

Eelmisel reedel hakati maha võtma piiriaeda Saksamaa linna Constance’i ja Šveitsi linna Kreuzlingeni vahelt, millest oli saanud ülemaailmse pandeemia sümbol, kirjutab Reuters. Aed tõmmati üles kiiruga ning eraldatus tuli paljude inimeste jaoks ootamatult – mõnedele ei antud isegi valida, kummale poole aeda karantiini jääda.

Nädalaid on paarid aia äärde kogunenud, et üksteist üle eikellegimaa seirata ning inimlikku kontakti siiski alles hoida. Reede südaööl aga otsustasid Saksamaa ja Šveits omavahelised piirid avada ning aed võeti maha.

5. aprill 2020 - Kreuzlingeni ja Constanca inimesed räägivad lähedastega läbi okastraadi ja piiriaediku.
5. aprill 2020 - Kreuzlingeni ja Constanca inimesed räägivad lähedastega läbi okastraadi ja piiriaediku. Foto: Arnd Wiegmann/Reuters/Scanpix

Euroopas on piirid ammu suhtelisse unustusse vajunud, seda šokeerivam oli, kui üleöö kerkis okastraadist aed kohta, kus ka Teise maailmasõja ajal eraldusjoon jooksis. Keegi naljahammas kinnitas aiale ka sildi sõnadega: «Keegi ei plaani ehitada müüri.» Sama ütles aastal 1961 Ida-Saksamaa kommunistliku partei juht vahetult enne seda, kui ehitati Berliini müür.

Inimesi aga aed esialgu ei hoidnud. Koguneti ja rikuti isolatsioonireegleidki, aia vahelt suudeldes ja kallistades. Politseil ei jäänud muud üle, kui püstitada teine aed, et inimesed ikka lahus püsiksid.

34-aastane Lukas ja 31-aastane Leonie olid piiride avamiseks valmis, kuigi juba üsna kannatamatud. «Ta on üsna ärritatud,» selgitab Lukas. «Kuid nüüd ta juba naerab teisel pool aeda. Leonie vend andis talle õlle, ma arvan, et see aitas!»

Kreuzlingenis valmistuti piiride avamiseks
Kreuzlingenis valmistuti piiride avamiseks Foto: Arnd Wiegmann/Reuters/Scanpix

Avamisjärgsed plaanid olid paaril lihtsad: kui on aega, minna sööma, kuid seejärel veeta koos pikk nädalavahetus.

Abielus paaridel lubati siiski teineteisega kohtuda, kuid Lukas ja Leoni abielus pole. Lukas aga tunnistab, et paar korda lasid valvurid temalgi Leoniga päriselt kohtuda. Ometi on olukord olnud piinarikas. «Lihtsalt see igapäevane mitte teadmine, millal me taas kohtume...»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles