Ekspert selgitab: kuidas pesta rätikuid, ilma et neid kahjustaksid

Elis Vaiksaar
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Foto: Shutterstock

Ilmselt on ka sinul olnud hetki, mil pesumasinasse pandud rätikud on pärast pesu võtnud hoopiski teised mõõtmed või ei näe enam välja kaugeltki sellised nagu varem. WPTZ.com annab sulle mõningaid näpunäiteid, kuidas pesta rätikuid ilma neid kahjustamata.

Alustame sellest, et soovitatavalt pese oma rätikuid pärast igat 3–5 kasutuskorda. Järgnevad nõuanded aitavad sul säilitada nende kaubanduslikku välimust ka pärast mitut pesemiskorda:

Pesemine

Ära pese rätikuid koos teiste riietega

«See tundub kohati küllaltki tüütu ettevõtmine, aga aitab rätikuid kauem ilusamana hoida. Samuti aitab see vältida rätikute topiliseks muutumist,» selgitab rätikuid tootva firma Weezie omanik Liz Eichholz. «Soovitatavalt kasuta rätikute pesemiseks leiget vett.»

Pese kõiki värve eraldi

Pese näiteks valgeid rätikuid koos ainult valgete rätikutega. See aitab vältida olukorda, mil näiteks punane rätik sinu kaunile valgele rätikule uue roosaka värvi annab.

Väldi valgendaja kasutamist

«Väldi kloori sisaldavate valgendajate kasutamist. Need võivad kahjustada kanga kvaliteeti ning värvi,» ütles Eichholz.

Kasuta vaid vajalikus koguses pesuainet

«Valgete rätikute pesemisel on liigse pesuaine kasutamise vältimine eriti oluline,» rääkis Eichholz. «Liigse pesupulbri kasutamine muudab valged rätikud pesemise käigus halliks. Värviliste rätikute puhul tuhmub nende värv oluliselt kiiremini.»

Kuivatamine

Ära kasuta rätikute kuivatamisel pesukuivatit. Kui soovid seda siiski teha, järgi neid soovitusi:

Kasuta madalama temperatuuriga režiimi

«Rätikuid kõrgel temperatuuril kuivatades võid kahjustada riidekiude,» selgitab Eichholz. «Madalamaid temperatuure kasutades pead rätikuid ilmselt ka teist korda läbi kuivatama, aga usu mind – see on seda väärt!»

Ära jäta kuivatatud rätikuid masinasse seisma

«Alati võta rätikud kohe pärast programmi lõppemist kuivatusmasinast välja. Seda tehes tagad endale alati puhtad ja kohevad rätikud,» soovitab Eichholz.

Hallituse tekkimise ennetamine

«Inimesed on pesu pestes täheldanud, et nende rätikud eritavad mingit veidrat lõhna,» räägib Eichholz. «See lõhn tekib üldiselt niiskete rätikute umbsesse kappi panemise tagajärjel.»

Ta soovitab enne kappi panemist rätikuid veidi õhutada. Kui lõhn on juba rätikutele juurde tekkinud, soovitab ta katsetada pesuainele tassitäie äädika ja söögisooda lisamist. «Äädikas ja söögisooda neutraliseerivad tekkinud halva lõhna,» lisab ta.

Rätikute eluiga

Isegi kui oled rätikute eest kenasti hoolt kandnud, ei kesta need igavesti. Eichholz tõdeb, et ühe rätiku mõistlik eluiga jääb ühest kuni kahe aastani. «Soovitatavalt vaheta oma rätikud uute vastu välja, kui märkad, et nende kohevus hakkab kaduma või sa ei saa enam tekkinud halvast lõhast jagu,» lisab ta lõpetuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles