Asjad, mida oma partnerile ootamatu raseduse korral mitte öelda

Triin Sepp
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Ootamatu rasedushirm ei ole meeldiv kummagi osapoole jaoks.
Ootamatu rasedushirm ei ole meeldiv kummagi osapoole jaoks. Foto: Shutterstock

Olgem ausad. Suhtes olles on pea kõigi naiste elus juhtunud hetk, mil kalendrisse kiigates tekib kõhtu õõnes tunne: mu päevad on hilinenud! Õnneks on kõrval olemas kaaslane, kes sel hetkel toeks olla saab, kirjutab The Frisky.

Ehk pole te partneriga just liiga korralikult rasestumisvastaseid vahendeid kasutanud. Või isegi kui olete ning olete kasutanud korralikult, on ikkagi imeväike võimalus, et oled rase. Hakkab tekkima paanika. Sa käid tihedamalt tualettruumis, lootes iga korraga üha enam leida märke algavatest päevadest. Ehk isegi ootad premenstruaalseid krampe või kõhuvalu. Mõnedki asuvad internetist vastuseid otsima või ruttavad apteeki.

Mõnest päevast saab viis päeva, seejärel on su päevad hiljaks jäänud juba nädalajagu. Isegi kui kõik rasedustestid on kinnitanud, et sinu sees ei kasva keegi, oled sa ikkagi närvis. «Kui ma rase ei ole, siis miks mu päevad juba ei alga?!» See on kohutav tsükkel, mis iga mööduva päevaga aina närvesöövamaks muutub. Ja üle pea löövad stressilained võivad su päevi veelgi edasi lükata. Ent sinu hirmu ja ärevuse kõrval on ka sinu partner, kes ei pruugi osata selles olukorras käituda. Ilmselt ei ole meestele kirjutatud juhendit, kuidas toimida, kui tema naisel või tüdruksõbral on hirm, et ta on rase. Need siin pole küll täpsed juhised, ent ometi asjad, mida tasub arvesse võtta ning millest oma käitumises lähtuda.

Lase tal tunda seda, mida ta soovib tunda. Ning neid tundeid kõikvõimalikel soovitud viisidel välja näidata.

Kas su tüdruksõber tahab teha rasedustesti iga hiljaks jäänud päeva hommikul isegi siis, kui eelnevad neli testi on negatiivsed olnud? Kas ta luges internetist, et petersellitee aitab menstruatsiooni esile kutsuda ning joob nüüd seda viis korda päevas, mis siis et see maitseb nagu värskelt niidetud muru? Kas ta soovib võtta töölt vaba päeva, sest ta on liiga närvis ega suuda keskenduda? Kõik need käitumismaneerid tunduvad sulle veidi napakad, eksole? VALE. Las su kaaslane elab oma hirme välja just enda jaoks sobival viisil, praegu ei ole sinu koht tema tegudele omapoolseid hinnanguid anda. Las ta ostab rasedustestide multipaki ning pissib neist igaühe peale. Las ta joob oma imelikku teed. Las ta võtab töölt vaba päeva. Ära ole hinnanguline.

Ära korda talle järjepidevalt, et ta ei ole rase.

Sa võid arvata, et see aitab teda rahustada, kuid tegelikult ei ole see nii. Ära käitu viisidel, mis jätavad su tüdruksõbrale mulje, et ta peaks maha rahunema või annavad aimu sellest, et sina oled võimeline teda rahustama. See on tüütu ning üleolev ning lihtsalt ära tee seda. Selle asemel võid talla korrutada, et olenemata sellest, mis juhtub, on kõik ikkagi korras. Asjad saavad korda. Kinnita talle, et sa ei kao kuhugi. Kinnita talle, et te lahendate probleemi koos, mis iganes tulem ka poleks. Ära lihtsalt korrutad talle uuesti ja uuesti «Ma olen täiesti kindel, et sa ei ole rase.» ning jäta meelde: sinu arvamus ei tähenda mitte midagi, vaid sinu toetus on see, mis tegelikult loeb.

Avalda oma arvamust vaid siis, kui ta küsib.

Sina oled ka mõtlev inimene ning kui miski su tähelepanu paelub, siis on sul tõenäoliselt selle kohta ka oma arvamus. Näiteks selle kohta, mida su tüdruksõber peaks ootamatu raseduse korral ette võtma või kuidas käituma. Muidugi sul on arvamus, kuidas saakski mitte olla? Sina olid ilmselgelt osa protsessist. Kuid sul ei ole mõistlik oma arvamust talle koheselt kuulutama hakata.

Su tüdruksõbral oli selles olukorras käitumise plaan väga tõenäoliselt paigas juba ammu enne seda, kui sina tema ellu isegi ilmusid. Ta on sellele mõelnud sellest hetkest peale, kui tal olid esimesed päevad või kui ta esimest korda seksis. Sa ei muuda tema meelt. Või ei ole ta vastupidiselt absoluutselt sellele mõelnud, mida teha, kui ta ka päriselt rase on. Kummalgi juhul ei ole sinu koht siin hakata oma arvamust peale suruma, eriti kui kaaslane pole seda sinult palunud. Tõenäoliselt lisab see lihtsalt veelgi müra tema niigi mõtteid täis ajju. Kui su partner sinu arvamust küsib, siis muidugi, räägi temaga. Aga ainult siis. Ei mingeid erandeid. Ole lihtsalt pealetükkimatult toetav.

Ole rahulik.

Seda on lihtsam öelda, kui teha, eksole? Aga jäta meelde, et see ei pruugi su partneril olla esimene kord, kui ta kardab, et on ootamatult rase. See võib olla temaga varem juhtunud ning tuua üles ka minevikus tuntud hirme ning tundeid, lisaks praegustele. Isegi kui oled sama närvis kui tema, ära näita seda välja. Ole toetav ning kinnita talle, et kõik saab korda. Isegi siis, kui ka sina ise sisemiselt ärevusest värised.

Pühendu ohutule seksile.

Ütleme, et olukord läheb mööda. Rasedust ei olnud. Päevad jõuavad lõpuks kohale. Sa ei taha ju selles olukorras uuesti olla? Ilmselt ei taha seda ka sinu tüdruksõber. Ainus viis, kuidas te saate tulevasi rasedushirmutusi vältida, on kasutada usaldusväärset rasestumisvastast vahendit. Seega näiteks kui olete seni kasutanud kondoome, siis ehk on aeg võtta kasutusele midagi efektiivsemat, näiteks spiraal või implantaat. Nüüd on teie mõlema jaoks vajalik pidada maha selleteemaline vestlus, et saaksite mõlemad tulevikus ärevuseta seksi nautida ning ei peaks enam paaniliselt päevi ootama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles