Sünnitusjärgne periood – raske aeg, millest paljud ei räägi

Copy
Foto: Shutterstock

Emaks saada ja ema olla on imeline! Ent emaks saamine võib sageli olla segadusttekitav – ühelt poolt valdab Sind meeletu rõõm oma lapsega kohtumise üle, kuid teisalt oled hirmul ning avastad, et emaks saamise ja raseduse vahel on suur erinevus ning Sulle ei anta mingit kohanemisperioodi! Huvitav on seegi, et teatavat ärevust ja hirmu kogevad ka korduvsünnitajad, kuna naise mälu on imeline – see suudab unustada ja teha seda kiirelt. Pampers toob lugejateni emotsioonid, mis valdavad naisi pärast sünnitust.

Pärast sünnitust algab uus elu! Mõni kohaneb sellega kiiremini kui teine, ent emotsiooniküllane on see aeg kõigile. Valdavalt võtavad võimust õnn ja hirm ning naine leiab end kord nutmas, kord naermas. See on täiesti normaalne ning tegemist on lubatud tunnetega igale värskelt emaks saanule. Kuid paraku kardetakse välja näidata tundeid, mis näitavad ebakindlust või teevad kurvaks, sest kardetakse teiste reaktsioone, kuna „emaks saamine on ju nii loomulik“.  

Tõesti, paljude jaoks see nii ka on, kuid meie hulgas on neidki, kel emotsioonid üle pea kokku käivad. Tüüpiliselt kestab see emotsioonide tulv kuni 2 nädalat pärast sünnitust, ent on ka neid, kel kohanemine ja mingisugusegi rutiini saavutamine lausa mitmeid kuid aega võtab. Igaüks kohaneb omas tempos.

Eriti oluline on pere toetus, mõistmine ja kannatlik meel, kuna sageli ei tea värske ema isegi, mida ta tegelikult tahab või vajab, sest kõik on ühtäkki nii vastandlik: „tahan abi“, „ei taha abi“, „suudan üksi“, „ei suuda üksi“, „tahan nutta“, „tahan naerda“, „olen hea ema“, „olen maailma halvim ema“ „tahan magada“, „ei suuda magada“ jne. See nimekiri tunnetest ning mõtetest on tegelikult palju pikem, kuid oluline on teada, et kõik need emotsioonid on värskele emale igati tavapärased ning neid tunnevad tõenäoliselt siiski ka need, kes vastupidist väidavad.

Oma rolli mängib kindlasti ka väsimus. Raseduse lõpus ei suuda naine tavaliselt hästi magada, kuna keha on viidud viimase piirini ning iga asend on ebamugav. Unistatakse, et kui kõik see raskus kehalt peatselt maha saab on võimalik lõpuks ometi normaalselt magada. Kuid, ohh üllatust! Pärast sünnitust algab kohe väikese, abitu ja kaitsetu pisikese ilmakodaniku eest hoolitsemine, kes iga kahe tunni järel süüa nõuab või lihtsalt ema lähedust vajab, sest on ta ju üheksa kuud olnud ema osa.

Kuidas emotsioonidega ja uue eluga kohaneda?

1. Ära sea endale liiga kõrgeid nõudmisi – sa oled niigi kõige olulisem inimene oma lapse jaoks

2. Õpi tundma oma lapse vajadusi, kuid pea meeles, et ka see ei sünni üleöö. Esimestel kuudel nutab laps peamiselt seetõttu, et vajab süüa, und, mähkmevahetust või on tal gaasid. Edasine nõuab koos õppimist ja kasvamist.

3. Kui saad öösel vähe magada, proovi leida päeval paar tundi une jaoks – mustad nõud ja pesu võivad oodata!

4. Ära kuula targutamist ning võta südamesse südametute juttu

5. Leia igas päevas aega, kasvõi 30 minutit, enda jaoks

6. Õpi lapsevanemaks olemist koos oma partneriga

7. Andesta vigu endale ja andesta vigu ka värskele isale. Ka temale on see roll uus

8. Palu abi ning ära kanna vaikset vimma, kui sinule abi ei osata pakkuda

9. Räägi oma tunnetest nii nagu need on

10. Anna endale taastumiseks ja kohanemiseks aega

Copy
Tagasi üles