Meisterkokk kergitab saladuseloori: kuidas valmistada maailma parimat lihatükki

Elis Vaiksaar
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Jaanid on tulekul ning on viimane aeg meelde tuletada, kuidas käib ideaalse lihatüki valmistamine. Austraalia meisterkokk Brendan Pang otsustas inimestele appi tulla ning enda suurepäraseid teadmisi neile jagada, vahendab DailyMail.

Selleks, et perfektset liha küpsetada, peaksid enne valmistamist laskma maitsestamata lihal umbes kaks tundi toatemperatuuril seista. «Võimaluse korral ostke liha kohalikult lihunikult ning võtke see külmikust välja vähemalt tund enne küpsetama asumist,» soovitab Brendan.

Netflixi toidusaate The Final Table saatejuht Mark tõdes, et perfektse lihatüki valmistamine on paras kunst. «Isegi, kui oled koduköögis valmistanud ideaalse lihatüki, siis sõbra köögis sama rooga küpsetades ei pruugi tulemus üldse võrdväärselt hea olla,» lisas ta. «Suurepärase liha küpsetamises peitub väga palju olulisi pisidetaile, alustades lihatükist ja selle kvaliteedist, paksusest, maitsestamisest kuni järelküpsemiseni välja.»

Maitsestamine

«Soolahelbed on tõesti parim vahend liha maitsestamiseks. See lisab sellele magusust juurde. Oluline on meelde jätta, et liha peab maitsestama enne küpsetamist, selle ajal ning pärast pannilt võtmist,» soovitavad nad. «Samuti kasutage maitsestamiseks musta pipart ning enne valmistamist pintseldage lihatükk oliiviõliga üle, et maitseained saaksid küpsetamise ajal kenasti liha sisse imbuda.»

Perfektse lihatüki küpsetamise meelespea:

  • Liha: kasuta võimalusel lihaveise ribeye-steiki.
  • Liha temperatuur: liha ühtlasemaks küpsemiseks jäta see enne küpsetamist 1-2 tunniks toatemperatuurile seisma.
  • Maitsestamine: lisa 2 g soola 1 kg liha kohta. Soovitavalt kaalu tükk enne võimalikult täpselt ära. Kõige parema tulemuse tagab soolahelveste kasutamine. Meresool võib liha maitset liiga tugevalt muuta.
  • Panni temperatuur: alusta küpsetamist kõrgemal temperatuuril, kuni lihatükk on mõnusalt pruunistunud. Pärast pruunistamist keera temperatuuri veidi madalamaks ning väldi liha üleliigset pannil pööramist. See aitab hoida liha mahlasena. Mida õhem tükk, seda kuumemat panni sul vaja läheb!
  • Järelküpsemine: alati lase lihal pärast küpsetamist veidi seista, et liha sisetemperatuur saaks kenasti ühtlustuda.
  • Maitse lisamine: pintselda lihatükk enne õliga kaetud pannile asetamist õrnalt oliiviõliga üle. See aitab maitseainetel paremini liha sisse imbuda.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles