5 nõuannet, kuidas kriisiajal sõpradega rahast rääkida

Dagmar Lamp
, Elu24 peatoimetaja asetäitja
Copy
Foto: Shutterstock

Nüüd, kui me saame jälle sõpradega kohtuda ja väljas käia, võiks justkui arvata, et normaalne elu on tagasi. Samas ei tasu unustada, et elame siiski kriisaegses maailmas ning paljudel inimestel on keeruline arveidki tasuda, rääkimata restoranis söömisest.

Sinu sõbrad ja sugulased võivad olla majanduslikult drastiliselt teises olukorras kui sina, seega on oluline, et te omavahel ka rahast räägiksite. Hello Giggles rääkis Financial Gymi looja Shannon McLayga, kes märkis, et rahaga seotult tulevad alati teemadeks häbi ja hirm. Paljudel on häbi, et nad töö kaotasid ja pole enam majanduslikult heal järjel. «Kuidas iganes sul praegu rahaliselt ka ei läheks, ole enda vastu hell,» soovitab ta. «Kõik, mida sa finantsalaselt teed, on parandatav.»

Häbi leevendamine käib käsikäes hirmust üle saamisega. Võibolla on sul kergem põgeneda kui sõpradega rahast rääkida, kuid on oluline, et sul oleks tugigrupp. Me keegi ei tea, mis tulevik toob, seega on parem olla avatud ja üksteisele toetuda. Siin on McLay nõuanded, kuidas sõpradega rahast rääkida.

  1. Olge ausad. Raha on tabuteema, kuid see tabu tuleb murda. Tehke videokõne ning rääkige omavahel kõik ausalt ära. Palju raha on praegu arvel? Palju krediitkaarte sul on? Kui palju sa teenid? Nüüd, kui kõik on avatud kaartidega, võid leida omavahel sarnasusi. Kui aga pandeemia on lennutanud teid erinevatesse majanduslikesse «klassidesse», rääkige ka sellest. Kui sul on praegu raha, siis uuri, kuidas läheb sõbral, kel seda pole. Küsi talt näiteks: «Kuidas sul rahaliselt läheb? Oled sa raha pärast mures?»

    Kui aga sina oled see, kel on keeruline, siis ole oma võimaluste osas aus. Ära võta vastu kutseid kallisse restorani (või üldse kohvikusse), kui sa seda lubada ei saa.

  2. Ära eelda. Sotsiaalmeedia tekitab petliku mulje, nagu oleks meil kõigil hästi. Küll aga ei näe me kiirlaenuvõlgasid kellegi Instagrami-pildilt. Ära süüdista end, vaid räägi sõpradega ausalt. Tõenäoliselt tahab sõber, keda kadestad, tegelikult ka oma rahamuredest rääkida.
  3. Pidage sõna. Kui te hakkate rahast rääkima, siis pange tähele: mis on need teemad, mis tekitavad ebamugavust? Rääkige, miks see nii on. Täpselt samuti, nagu sul on treeningpartner, võib sul olla finantssõber, kes aitab sul sõna pidada ning finantsidel silma peal hoida.
  4. Ära laena raha, kingi seda. McLayl on kindel reegel: ära kunagi laena sõbrale raha. Kui sa tahad rahalises raskuses sõpra aidata, kingi talle raha ning ära oota, et saaksid selle tagasi. Kui mõtled sellest kui laenust, siis rikub see kohe kindlasti suhted ära. Pealegi võib väike kingitus – 50 eurot toidukorvi eest – olla ülisuureks abiks. «Kõige tähtsam on kaitsta oma sõprust,» ütleb McLay.
  5. Ole sotsialiseerumise osas loov. Oh, küllap igatseme kõik muretuid peoõhtuid linnas, kuid aega saab sõpradega veeta ka soodsamalt ja muul viisil. Ärge pange üksteist olukorda, kus olete sunnitud kulutama – käige üksteisel külas, grillige tagaaias või tehke kokteilipidu elutoas. Ja alati on ka ju virtuaalpeod! Kui aga ikkagi lähete linna peale, siis pange õhtuks paika eelarve, millest keegi rohkem ei kuluta.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles