PUUST JA PUNASEKS ⟩ Need on põhjused, miks näo mustaks võõpamine on väär (ja miks see ka Eestis oluline on) (51)

Dagmar Lamp
, Elu24 peatoimetaja asetäitja
Copy
William H. Westi minstreliplakat, paremal on näitleja Carroll Johnson mustaks võõbatud näoga, vasakul endana. Aasta 1899.
William H. Westi minstreliplakat, paremal on näitleja Carroll Johnson mustaks võõbatud näoga, vasakul endana. Aasta 1899. Foto: Rights Managed/Mary Evans / Library of Congress/Scanpix

Liikumise Black Lives Matter raames on Ameerikas puhkenud laialdased protestid, mis juhivad tähelepanu rassismile ning politseivägivallale. Protestid ja teadlikkus on levinud üle kogu maailma ning mitmes riigis, sealhulgas Eestis, on tuntud inimesed enda tehtule tagasi vaadanud ja otsustanud vabandust paluda.

Kahjuks on palju neid, kes ei mõista, miks see on vajalik ning miks näo mustaks võõpamine selleks, et mustanahalist inimest portreteerida või parodeerida, ei ole okei, vaid on hoopis rassistlik ja solvav.

Pole vahet, mis on sinu plaan, kui seda teed – näo mustaks, pruuniks, punaseks või kollaseks võõpamine ei ole kohane. Iga nägu, mis pole seda värvi, mis on sinu näo värv, on rassistlik.

Kommentaarid (51)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles