Kas emal on beebi kõrvalt töö tegemine võimalik? Millega arvestada?

Copy
Foto: Shutterstock

1.märtsist 2018 jõustus seadusemuudatus, mis võimaldab teenida vanemahüvitise saamise ajal töist tulu kuni pool vanemahüvitise ülempiirist ilma, et vanemahüvitis väheneks. See andis paljudele emadele tõuke beebi kõrvalt tööle asuda. Ka tänavune aasta toob seadusesse muudatusi, mis peaks tööl käimist mõneti lihtsustama - alates 1. juulist saab vanemahüvitise maksmist vastavalt vanema soovile kalendrikuude kaupa peatada ja jätkata kuni lapse 3-aastaseks saamiseni. Selliselt saavad mõlemad vanemad lapsega koos kasvada ning ka tööelu jätkata. Pampers toob välja küsimused, millele eelnevalt mõelda, kui beebi kõrvalt läheb tööle ema. 

Iga pere vajadused ning soovid on erilised – paljudes kodudes on ema tööle naasmine vaba valik, kuid teistel jällegi põhjendatud rahalise seisuga. Olgu põhjus mistahes, tuleb nii mõnigi asi korralikult läbi mõelda, kui tehakse otsus beebi kõrvalt tööle minna.

Milline on töö iseloom ja kui paindlik on tööandja?

Need on kaks küsimus, mis tuleb endale väga selgeks mõelda ning ka tööandjaga läbi rääkida. Sellest oleneb, kas beebi kõrvalt töö tegemine on üleüldse võimalik. Kui tööandja ei soosi lapsega tegelemist tööajal ning töö saab seetõttu kannatada, siis pole loota, et see hoiak ajaga paremaks läheb, isegi kui emale on seadusega ette nähtud pausid lapse toitmiseks.

Kes vaatab last, kui ema pole?

Kui peres on mõlemad vanemad, siis pole tõenäoliselt küsimust, kes jääb lapsega koju, kui ema tööle läheb. Läbi tuleb see mõelda juhul, kui isa puudub või käib ka tema täiskohaga tööl. Sellisel juhul peab leidma väga kindla ja usaldusväärse tugivõrgustiku, kes on vaimselt valmis ja ka füüsiliselt suutelised beebi eest hoolt kandma.

Kuidas saan oma lapsele rinda pakkuda?

Rinnaga toitvad emad, kelle laps on alla 18 kuu vanune, võivad võtta 30-minutilise rinnaga toitmise pausi iga kolme tunni tagant või ühe 60-minutilise pausi päevas. Kui on kaks või enam last, on rinnaga toitmise paus vähemalt ühe tunni kestusega. Siin tuleb arvestada aga asjaoluga, et kui töökoht asub kodust kasvõi 15-minutilise autosõidu kaugusel, siis ise koju sõita selle ette antud ajaga pole võimalik ning, kui keegi hakkab last toimetama tööle peaks seda suutma teha pea 3 korda päevas (laps riidesse, autosse, riidest lahti, söötmisele, riidesse, autosse, koju). Põhimõtteliselt jõuab beebi vaevu koduukseni, kui kogu see trall taas pihta hakkab. Kui vähegi võimalik võiks ema teha tööd kodus.

Kuidas tulen toime emotsionaalse poolega, kui laps minust eemal on?

See küsimus võib tunduda imelik neile, kel lapsi pole, ent kui oled ema, siis tead, mida tähendab side lapsega ja tunne ning vajadus temaga pidevalt koos olla. Sageli on oma lapsest raske lahus olla juba pool tunnikest, rääkimata tervest tööpäevast. Ka see osa tuleb endale selgeks teha, sest hiljem võib see tekitada näiteks armukadedust isa suhtes, kes lapsega ühtäkki rohkem aega veeta saab. Samuti võib ema tööl käimine lõppeda enesesüüdistamisega ja hingelise traumaga. Parim lahendus on eelnevalt ja ka tööl käimise ajal avatult oma partneriga neil teemadel rääkimine ning ühiselt lahenduste otsimine.

Kuidas tulen toime väsimuse ja stressiga?

Üldjuhul ärkavad väikesed beebid öösel mitmeid kordi, mis lühendab märgatavalt ka ema uneaega. Isegi kui öised mähkmevahetused ja (pudelist) toitmised on pandud isa ülesandeks, ärkab ema lapse nutu peale tavaliselt esimesena. Töökohustused seda aga ei küsi, kas oled väsinud või mitte, need ootavad lihtsalt tegijat. Magamatus võib tekitada pingeid ja stressi nii kodus kui tööl.

Ent ema tööle naasmisega ei kaasne vaid hulk küsimusi ja probleeme, see toob kaasa ka päris palju head. Näiteks ei jää naise karjäär pikalt katki ning oskused ja teadmised rakenduseta. Ka lisasissetulek on alati teretulnud. Lisaks saab paljud kodused toimetused mehele jätta. Isa vaatenurgast on lapsega koju jäämine väga positiivne, sest saab ta nüüd ju võimaluse beebiga rohkem aega veeta ning oma sidet lapsega suurendada.

Copy
Tagasi üles