3 põhjust, miks sa pole ikka veel silmarõõmust üle saanud

Dagmar Lamp
, Elu24 peatoimetaja asetäitja
Copy
Foto: Shutterstock

Eluteel kohtame inimesi, kes mõjutavad meid väga pikka aega, kuigi suhtleme nendega võibolla ehk lühidalt. Eriti tõene on see romantilises maailmas, kui lühisuhe võib purustada su südame nii põhjalikult, et oled isegi üllatunud.

Muidugi ei olegi südameasjades alati loogikat, aga kui kuud ja kuud mööduvad ning sa ikka veel vaevled valus silmarõõmu pärast, kes oli su elus vaid põgusalt, siis võib see elu nukraks muuta. Miks võib mõni selline asi nii haiget teha? Ja kuidas südant lappida?

Esiteks on oluline mitte ennast tunnete eest hukka mõista. On okei tunda nii nagu sa tunned. «Aeg, mida vajame paranemiseks, ei pea olema seoses ajaga, mis me veedame temaga koos,» ütleb kliiniline psühholoog Jaime Zuckerman väljaandele HelloGiggles. «Iga suhe on unikaalne.»

Kui sa ikka veel leinad lühiajalist suhet, on tähtis olla endaga hell. Pea kinni tervislikust graafikust, poputa ennast ning mis põhiline – ära roni eksi sotsiaalmeediakontodele ennast piinama!

Kuid kui sul on raske inimesest lahti lasta, on mõned põhjused, miks see nii võib olla.

  1. Lapsepõlves võisid sul välja kujuneda teatud kiindumuseeldused. See, kuidas meie kiindumussuhted lapsepõlves välja kujunevad, on keeruline emotsionaalne ja vaimne muster. Viis, kuidas me partnerisse kiindume, on tugevalt seotud lapsepõlvega ja sellega, kuidas meie ajudesse programmeeriti teatud eeldused. «Me projitseerime partnerile seda, mida tahame näha,» ütleb paariterapeut Jana Edwards. «Kui me kujutleme, et ta on täiuslik, on temast raske lahti lasta. Lisaks: kui inimesel on raske kaotusega hakkama saada, lükkab ta nende tunnetega tegelemist kaua edasi, lootes nii kaua kui võimalik, et suhe siiski jätkub.»
  2. Suhe võis sinu elus alata või lõppeda märgilisel ajal. Lühisuhted võivad teha haiget, kui need tundusid eriti paljutõotavad – kui see tuli su ellu eriliselt heal või lõppes eriliselt halval ajal. Sul oli selle inimesega eriline side ja nii võis suhte lõppemine tulla väga ootamatult.
  3. Sinu ajukeemia võib su tundeid mõjutada. Inimesed võivad kiirelt kiinduda ja isegi armuda vaid seetõttu, et meie kehad reageerivad erutusele ja mõnule. Kolm peamist mõnuhormooni – dopamiin, oksütotsiin ja serotoniin – panevad sind end väga hästi tundma, kui oled selle inimesega koos. Ja kui ühtäkki sa oma järgmist «doosi» ei saa, on väga raske võõrutust läbi teha. Eriti kui suhe lõppes enne seda, kui sa oleksid saanud inimese kohta teada kõik asjad, mis sind halvas mõttes hulluks oleks ajanud.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles