5 põhjust, miks kaisutamine tervisele kasulik on

Triin Sepp
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Kaisutamine toob inimese ellu väga palju kasulikku.
Kaisutamine toob inimese ellu väga palju kasulikku. Foto: Felix jr Serrano on Unsplash

Olenemata sellest, kas su voodikaaslane on romantiline, platooniline või hoopiski vatti täis topitud, kaisutamisel on mitu tervist parandavat kasutegurit, kirjutab Well+Good.

«Juba lapsepõlves õpime, et oleme ohu eest kaitstud ja armastatud, kui keegi meid kaisutab,» ütleb kliiniline psühholoog Carla Marie Manly. «Kaisutamine on peaaegu sünonüümne hoolitsemise, lohutamise ning armastamisega ja kui me liigume täiskasvanuna edasi romantilistesse suhetesse, siis soovime me jätkuvalt tunda end kaitstuna ja armastatuna. Kuna kaisutamine meenutab meile lapsepõlves kogetud hoolitsust, siis võib ka partneri kaisus olemine äärmiselt lohutav ning leevendav olla.»

Isegi kui praegustes eluoludes üksi magad, siis on kaisutamisest ikkagi võimalik kasu lõigata. Uuringud näitavad, et ka kassi või koeraga voodi jagamine aitab sul nende rütmilise hingamise tõttu paremini uinuda. Otse loomulikult on valikus ka mõne armsa kaisukaruga magama heitmine, isegi siis, kui sa sellest inimesega sarnast oksütotsiinisüsti ei saa. Kasulik on magada ka näiteks kehapadjaga, sest lisaks turvatundele aitab selline voodikaaslane ka selgrool magamise ajal õiges asendis olla.

Viis põhjust, miks kaisutamine tervisele kasulik on

1. Kaisutamine edendab suhte alguses paari omavahelise sideme süvenemist

Mitte kõik inimesed ei pea kaaslasega kogu aeg ninnu-nännutama, ent kui soovid uue partneriga sügavat ning pikaajalist suhet looma hakata, siis aitab teineteise pikaajaline puudutamine sellele hästi kaasa. Peaosa selle toimimises mängib oksütotsiin ehk «kaisuhormoon».

«Neurobioloogilisest perspektiivist lähtudes aitab oksütotsiin paari omavahelist suhtlust liita, eriti suhte algusfaasis,» ütleb dr Manyl. «Lisaks aitab oksütotsiin suhte alguses prevaleerivat tunnete kõikumist leevendada.» Keha vallandab seda hormooni stressirohketel aegadel ning see toimib sellises erakorralises olukorras vajaliku lohutajana. Kui suhtes on probleeme, siis aitab just kaisutamisest tekkinud hormoonisüst keerulisi aegu paremini üle elada.

2. Kaisutamine aitab ka peale seksi suhet tugevdada

«Seksuaalse läheduse ajal tõuseb oksütotsiini hulk kehas, mis omakorda suurendab ühendustunnet,» selgitab dr. Manly. «Ning kuigi oksütotsiini tase peale orgasmi langeb, saab seda ometi kaisutamise ning teiste füüsilist puudutust nõudvate tegevustega kõrgemal hoida.» Seetõttu ongi kaisutamine peale vahekorra lõppu ideaalne viis partnerite vahel lähedust hoida ning isegi suurendada.

3. Regulaarne kaisutamine on kasulik pikaajalisele suhtele

Nagu juba mainitud, suurendab kaisutamine paaridevahelist lähedustunnet ning tekitab inimeses tunde, et teda armastatakse ning temast hoolitakse. «Kui pikaajalised partnerid regulaarselt teineteist kaisus hoiavad, siis püsib tugevana nii nende füüsiline kui ka emotsionaalne lähedus,» selgitab dr Manly.

4. Kaisutamine alandab stressitaset

Ehk on sul tööl raske päev olnud ning sa soovid lihtsalt üksi olla ja mõnda liigset mõttetegevust mittenõudvat sarja vaadata ja tujutseda. Ning see on absoluutselt okei, sest me kõik vajame vahepeal üksiolekut ning isiklikku ruumi. Ent kui oled ka mitu tundi peale tööpäeva lõppu jätkuvalt ärritunud või häiritud, siis võib kallimaga kaisutamine sulle vägagi kasuks tulla.

«Oksütotsiin on stressitaset alandav hormoon ning see leevendab dopamiini ning stressihormoonide ebastabiilseid mõjusid,» selgitab dr Manly. Seega luba oma kallimal endale käsi ümber panna ning sa tunned ennast peatselt paremini.

5. Kaisutamine tugevdab ka sinu mentaalset tervist

«Olenemata sellest, kas kaisutamine leiab aset pikema kallisessioonina või hoopis jääd sa kallima käte vahel magama, avalduvad ikkagi füüsilisest puudutusest tingitud märkimisväärsed füüsilist ning mentaalset tervist parandavad tegurid,» ütleb dr Manly. Kaisus olemine tekitab inimesele sotsiaalselt toetatud tunde ning uuringud on näidanud, et kellegi enda lähedal hoidmine aitab inimesel end vähem lootusetuna tunda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles