Kõik mida pead teadma, kui plaanid kellelegi saata alastipilte

Dagmar Lamp
, Elu24 peatoimetaja asetäitja
Copy
Näo varjamine on alati hea mõte.
Näo varjamine on alati hea mõte. Foto: Shutterstock

Seksikate tekstisõnumite saatmine ehk sekstimine on ammu igapäevane osa suure osa paaride flirditantsust. Teisalt aga oleme kõik kuulnud õuduslugusid vimma täis eksidest, kes ähvardavad omavahel jagatud heaolufotograafia naise ülemusele saata või netti kõigile vaatamiseks üles riputada.

Esiteks on väga oluline meeles pidada, et kui keegi jagab ilma sinu loata su (alasti)fotosid, ei ole see mitte kunagi sinu süü. Kui see sinuga juhtub, siis oled sa vastiku teo ohver ning võid pöörduda politseisse. Pole mõtet mõelda, mida kõike sa oleksid pidanud või poleks tohtinud teha. Probleem on ainult ja ainult inimeses, kes on otsustanud su usaldust inetult ja lapsikult kuritarvitada.

Tasub ka meeles pidada, et sekstimine võib valesti minna ka muudel põhjustel – telefonidesse võidakse häkkida, sa võid ise kogemata saata pildid valele inimesele. Õnneks on samme, mida saame astuda, et heaolufotograafia oleks põnev, erutav ja enesekindlust tõstev kogemus ning maandada riske.

Nõu annab Metro, kes rääkis loo tarbeks Emjoy seksterapeudi Mia Sabatiga.

Kasuta turvalist platvormi

Kui sa kasutad äppi, kust saab ilma sinu nõusolekuta lihtsalt pilte alla laadida ja jagada, siis tasuks korra mõelda. Sama kehtib äppide kohta, mis salvestab saadetud pildid automaatselt pilve või laeb alla või mida on lihtne häkkida. Sabat soovitab näiteks Snapchati, kuna see teavitab sind alati, kui vestluspartner on su pilte alla laadinud või kui tehakse kuvatõmmis.

«Kui tahad olla traditsioonilisem, siis loo spetsiaalne meiliaadress turvalisel platvormil nagu ProtonMail, mis on täielikult krüptitud,» soovitab Sabat, kes rõhutab, et sa peaksid end alati tundma turvaliselt ja mugavalt.

Hoia fookus oma kehal

Kunagi pole halb mõte oma nägu alastifotodelt välja jätta – võid järgida reeglit, et lõuast ülal ei jää miski kaardisse; võid ka kunstipäraselt nägu varjata või siis enne saatmist fotot lõigata.

Püüa peita ka detailid, mis annavad identiteedi ära

See käib tätoveeringute, sünnimärkide, armide või muu sarnase kohta. «Sa võid kasutada salle, pesu, riietust või isegi sekslelusid, et katta teatud osasid, mida sa eelistaksid peita,» õpetab Sabat. «See aitab hoida anonüümsust, boonuseks tõuseb su partneri isu rohkema järele.»

Lülita GPS välja

Asukohamääraja töötab põhimõtteliselt nagu sõrmejälg. Kui GPS on sisse lülitatud, siis krüptitakse iga foto andmetesse ka pild tegemise asukoht, mida saab seostada sinu IP-ga.

Lülita välja automaatne pilvelaadimine

Sa ei taha, et su alastifotod automaatselt pilve jõuaksid, eriti kui sa jagad tahvlit või arvutit perekonna või sõpradega. Ka võib juhtuda, et keegi häkib su pilve sisse. Parem, kui hoiustad oma heaolufotograafiat kindlas, turvalises kohas, kus pole võrguligipääsu.

Väldi galeriid

Kui sa oled kunagi kogenud seda paanikatunnet, mis sind valdab, kui annad sõbrale telefoni ja ta avab su galerii, siis pead natuke järele mõtlema, kuhu oma seksikaid pilte telefonis panna. Mia Sabat soovitab taas turvalist rakendust, näiteks Photo Vault või Snapchati My Eyes Only sektsioon.

«Kui sa tahad hoida pilte telefonist kaugel, investeeri välisesse kõvakettasse,» soovitab Sabat.

Tea oma õigusi

Hoolimata sellest, mis meetmeid oled sa kasutusele võtnud – kui sa ikkagi oled langenud kättemaksuporno ohvriks, siis ei tasu end süüdistada. Otsi abi ja pöördu politseisse! Siin on veebikonstaabel Maarja Punaku mõned nõuanded, mida teha, kui oled juba ohvriks langenud.

Soovitused siis, kui juba oled ohvriks langenud:

  • Tee postitustest ja kirjavahetustest kuvatõmmiseid. Peaaegu kõike on võimalik kustutada ja nende kirjutiste taastamine on enamikel juhtudel keeruline, kui mitte võimatu.
  • Kasuta keskkondade pakutavaid võimalusi (blokeerimine, raporteerimine).
  • Võta sotsiaalmeediast paus. Kui ahistaja tegutsemine on kannustatud suurtest emotsioonidest nagu viha või armastus, võib tema tegutsemine olla ebaratsionaalne ja paus võib olla abiks.
  • Küsi sõpradelt abi ahistaja konto raporteerimiseks või nõu edaspidiseks toimetamiseks.
  • Keelatud ei ole ahistaja kohta avaliku postituse tegemine, milles peegeldad (mitte ei anna hinnaguid ega tee järeldusi) tema käitumist. Küll aga ei tohi jagada tema isikuandmeid.
  • Ahistaja soovib üldjuhul teha emotsionaalselt haiget ja võimalusel ei tasu seda rahulolutunnet talle pakkuda. Jääge faktide ja konkreetsuse juurde. Igasugune ülereageerimine võib anda aluse edasisele kiusamisele.
  • Vajadusel küsi nõu veebikonstaablilt!
  • Kui ahistaja ei lõpeta tülitamist ja tema käitumine häirib eraelu, siis esitage politseisse süüteoteade ahistava jälitamise kohta.
  • Mis on oluline: ahistamine on ahistaja probleem. Ärge otsige endas või enda tegemistes puudujääke.

Allikas: Feministeerium

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles