Põhjused, miks suguline kirg vanusega väheneb

Triin Sepp
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
On täiesti normaalne, et libiido eri vanustes ning eluetappides kõrgem või madalam on.
On täiesti normaalne, et libiido eri vanustes ning eluetappides kõrgem või madalam on. Foto: Alejandra Quiroz on Unsplash

Kas tunned, et soovi enam seksida nii palju kui nooremana? Kas muretsed, et teistel on sinust aktiivsem ning nauditavam sekselu? The Frisky on kogunud kokku mõned vajalikud teadmised libiidost ning selle muutumisest vanusega.

Keskmine ameeriklane seksib näiteks 54 korda aastas — seega umbes kord nädalas. Huvitaval kombel seksivad praegused noored aga vähem (aastas umbes 16 korra võrra vähem) kui nende vanemate generatsioon. Kas see on normaalne, et libiido vanusega muutub? Millised on madalama libiido põhjused? Kas ja kuidas on võimalik seda parandada?

Libiido erinevates vanusegruppides

20-aastased

Meestel on testosteroonitase 20ndates eluaastates kõige kõrgem, seega on ka nende libiido siis tugevaim. Suhted on sel perioodil enamasti uued ning erutavad, seega on seksuaalsed huvid ka seetõttu kõrgemad. Samuti tiksub sel kümnendil kõige hoolsamalt ka bioloogiline kell, sest need on mõlema sugupoole jaoks kõige viljakamad aastad.

30-aastased

Enamikel meestel on tervislik libiido ka 30ndates eluaastates, kuigi just sel kümnendil hakkavad kehas olev testosteroonitase langema. Libiido võib neis eluaastates madalamaks muutuda peamiselt stressitaseme tõusu ning igapäevaste kohustuste hulga kasvamise tõttu. Täiskohaga töö, pere loomine ja kasvatamine, vanemate eest hoolitsemine ning ka teised põhjused või stressorid omavad libiidole väga suurt mõju.

Huvitaval kombel võib mõnel naisel 30ndates ja 40ndate eluaastate alguses isegi varasemast kõrgem libiido olla. Lisaks kõigutavad libiido taset üsna drastiliselt ka rasedusega seotud hormoonid ning emadus.

40-aastased ning vanemad

Hormoonide tase kehas muutub selle kümendi jooksul nii meestel kui naistel. Enamik naisi jõuab just neis eluaastates perimenopausi faasi, mis algab umbes 5-10 aastat enne menopausi ennast, mistõttu östrogeeni tase naise kehas langeb. Samuti toob perimenopaus kaasa ka laia valiku erinevaid füüsilisi ning emotsionaalseid muutusi, muuhulgas näiteks vaginaalse kuivuse ning kõrgenenud või madaldunud libiido.

Neljakümnendates ja viiekümnendates eluaastates mehed võivad jätkuvalt omada tuntavat libiidot ning elada normaalset seksuaalset elu, ent mõned nende eakaaslased kogevad neil eluaastatel libiido langemist või mõningaid probleeme erektsiooni saavutamise ning hoidmisega.

Mis on madala libiido põhjused?

On täiesti normaalne, et erinevate eluperioodide jooksul libiido kas tõuseb või langeb, ent vanus ei ole ainus faktor, mis selle põhjustamisel rolli mängib.

1. Stress

Stress on libiidotapja number 1. See mõjutab suurel määral nii inimese füüsilist kui emotsionaalset tervist ning pikaajaline stress tõstab inimkehas kortisoolitasemeid, testosterooni ning seksuaalse iha taset aga hoopis langetab.

2. Terviseprobleemid

Kroonilised terviseprobleemid, eriti need, mis toovad endaga kaasa valu ja põletikku, mõjutavad sinu tuju ning ihasid. Ka depressioon, ärevus ning teatud ravimid võivad su seksuaalelule negatiivselt mõjuda.

3. Halb kehapilt

Kui kannatad madala enesehinnangu all või oled oma keha suhtes ebakindel, siis võib ka partneri ees alasti olemine sinus häbi või piinlikkust tekitada. Kehapildist tingitud enesekindluse puudumine võib tugevalt pärssida sinu soovi seksuaalseid tegevusi alustada või neis osaleda.

4. Liiga palju tehnoloogiat

Ülal mainisime, et tänapäevased paarid seksivad keskmisest vähem kui varasemate generatsioonide omad. Mõned eksperdid usuvad, et ekraani taga veedetud aeg, sotsiaalmeedia ning voogedastusplatvormide sisu tarbimine võivad selles oma rolli mängida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles