Põhjus, miks pruudid lillekimpu kannavad

Triin Sepp
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Kust pärineb kauniste pruudikimpude traditsioon?
Kust pärineb kauniste pruudikimpude traditsioon? Foto: Nils Stahl on Unsplash

Pruudikimp ei ole just eriti oluline detail, ent aastatega on see kujunenud tseremoonia oluliseks visuaalseks osaks, vahendab MSN. Kujuta nüüd ette, et pruut kõnnib altari ette tühjade kätega? See tunduks lihtsalt imelik.

Ent kust see traditsioon pärineb? Mõned allikad väidavad, et lilled pulmades pidid varjama osalejate kehalõhnu ajal, mil enese pesemine ei olnud veel norm, kuid see pole tõsi. Tegelikult ei koosnenud varaseimad pruudikimbud hoopiski mitte lilledest vaid olid pigem suures osas maitsetaimedest kokku köidetud. Vanad roomlased olid esimesed, kes oma pruudid maitsetaimekimpudega altari ette saatsid ning see sümboliseeris truudust ning viljakust.

Üllataval kombel peeti toona ka eestlaste toidulaual tavalist maitsetaime tilli afrodisiakumiks ning seda serveeriti tihti ka pulmalauas, et aidata pruudil ning peigmehel valmistuda abielusideme magamistoas ametlikuks tegemiseks. Bukettides kasutati mõnikord ka küüslauku, sest usuti, et see kaitseb pruuti halva õnne ning kurjade vaimude eest.

Järgnevate sajandite jooksul hakkasid inimesed üha enam floorat, sealhulgas lilli pulmakimpudesse tooma. Näiteks kogusid 16. sajandil Inglismaal populaarsust saialilled, mis sümboliseerisid truudust ning lõppematut armastust. Miks? Sest saialilled on Päikesele niivõrd truud — nad õitsevad ainult päeval ning sulgevad ööseks oma õielehed. Lisaks tarbiti neid tillile sarnaselt ka afrodisiakumina.

Viktoriaanlikul ajastul muutus väga trendikaks floriograafia ehk lillede keel ning inimesed hakkasid teineteisele saatma väga hoolikalt valmistatud lillebukette, et anda edasi spetsiifilisi sõnumeid, mida pidi lausa lillesõnastike abil dešifreerima. Näiteks tähendas kirbumünt (lad. Mentha pulegium) «Sa pead lahkuma!», samas kui ananass andis su armsamale märku, et ta on sinu silmis täiuslik.

Lillede salakeel ja -sõnumid kaotasid Esimese maailmasõja ajal oma tähtsuse, sest inimesed muutsid fookust, ent pruudikimbud jäid alles. Aga hoia silm peal, et sinu pruudikimp kaunite lillade õitega kirbumünti ei sisaldaks, sest äkki osutub su tulevane kaasa salajaseks floriograafiks. Ei või iial teada!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles