5 asja, mida Jaapani vanemad laste kasvatamisel teisiti teevad

Marju Ränk
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Lapsevanemaks olemine on väljakutset pakkuv ülesanne. Emotsionaalsed tõusud ja mõõnad, ning rõõmu pakkuvad hetked on iga vanema argipäeva osa. Lastest soovitakse kasvatada intelligentseid, õnnelikke ja arukaid kodanikke, kirjutab Times of India.

Jaapani lapsed on kogu maailma omadest erinevad. Olenemata sellest, mis vanuses lastest jutt, esineb neil kõigil teatud maneerlik käitumine. Väga harva näeb Jaapani last avalikus kohas nutmas. Jaapani vanemad kasvatavad oma lapsi täiesti teistmoodi kui mujal maailmas.

Siin on viis asja, mida nad teevad teisiti:

1. Kõiki lapsi koheldakse võrdselt

Jaapani lapsi kasvatatakse servituudi väärtuses ja alguses õpetatakse neid oma isiklikke huve edasi lükkama. Nii õpivad nad ühiskonnas elamise olulisi väärtuseid ja võrdõiguslikkust. Võrdsus on juba maast madalast oluline ja pole harvad juhused, kui näiteks kuningliku perekonna lapsed tavakoolis käivad.

2. Laps austab oma ema ja nende suhe on väga tugev

Jaapanis on lapsevanemaks saamine väga oluline kultuuri osa. Kui meil on emad oma laste suhtes kaitsvad, siis Jaapanis on asjad pisut teisiti. Kui laps on alles noor, pööratakse suurt tähelepanu emade kasvatamisele, mis tagab lastele positiivsema elukeskkonna ja suureks kasvades on probleemide risk väiksem.

Jaapani emadel soovitatakse oma lastega veeta võimalikult palju aega koos ja valitsus toetab neid selles. Lapsi ei saadeta lasteaeda enne 3. eluaastat.

3. Vanemad pööravad laste emotsioonidele tähelepanu

Laste vaimsele ja emotsionaalsele seisundile tähelepanu pööramine on sama oluline kui nende füüsilised omadused. Jaapani vanemad saavad sellest väga hästi aru. Ehkki Jaapani vanemad on laste eest hoolitsemisel sooja ja julgustava suhtumisega, eksisteerib ka tugev distsipliin. Alati julgustatakse positiivsust ja lapsi õpetatakse oma emotsioone mõistma ning kuidas kõik koos ühiskonnas eksisteerida.

4. Jaapanlased ei väljenda avalikus kohas kiindumust

Kuigi lapsevanematele meeldib oma lapsi avalikult kiita või nende headest omadustest rääkida, ei näe Jaapani vanemaid seda tegemas. Lapsi õpetatakse olema iseseisvad ja harjutatakse distsipliini, et nad ei peaks sõltuma kiitustest või julgustavatest sõnadest.

5. Söömine on nauditav protsess

Jaapani koolilõunad on kõikjal maailmas kuulsad. Ühtlasi on see üks viisidest, kuidas meelitada laps tervislikult sööma, muutmata toitu igavaks. Üuringus selgus, et Jaapani lapsed tõesti ongi ühed tervislikumad maailmas. Jaapanis lähevad lapsed kööki appi toitu valmistama ja aitavad selle karpi pakkida. Söömine on meeldiv tegevus, mitte tüütu kohustus ja lõputu tagaajamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles