UURING ⟩ Kolmandik eestlastest keeldub välismaale reisimast, puhkus veedetakse kodumaal

Dagmar Lamp
, Elu24 peatoimetaja asetäitja
Copy
Foto: Shutterstock

Kestev teadmatus koroonaviiruse ees on eestlaste suveplaane muutnud. Peaaegu üks kolmandik uuringu vastajatest tühistas oma puhkusereisi välismaale ning iga teine inimene plaanib oma suvepuhkuse veeta kodus või suvilas. Suvilad on aga halvas seisus ja vajavad parandustöid. 

Ehkki nende riikide loetelu, kuhu reisida lubatakse täieneb igal nädalal, näitas IKEA uuring, et enamik eestlasi on oma suvepuhkuse plaane juba muutnud. 30 protsenti küsitletutest vastas, et nad keelduvad välismaale reisimast. Kümnendik ütles, et nad veedavad oma puhkuse Eesti piires reisides, kuna olid sunnitud pandeemia tõttu puhkuse välismaal tühistama.

Inimesed, kes  on otsustanud oma puhkuse Eestis veeta, naudivad seda kodus (44 protsenti), Eestis matkates (28 protsenti) ja oma maamajades (26 protsenti). Maamajade omanikud aga sõnavad, et nende suvekodude seisukord puhkuse nautimiseks kindlasti ei sobi.

«Peaaegu pool ehk 47% vastanutest ütles, et nende maamajad ei ole üldse või on ainult pooleldi puhkuseks sobivad. Ilmnes, et kõige probleemsemad kohad on köök, terrass ja magamistoad ehk kohad, mida kasutatakse enamasti nädalavahetuseks mõeldud kodudes kõige rohkem. Iga teine küsitletu  plaanib oma maamaja tänavu renoveerida ning kolmandik vastajatest plaanib remondi peale kulutada lausa rohkem kui 500 eurot,» sõnas IKEA Eesti peasisekujundaja Darius Rimkus.

Uuring näitas, et enamik maakodu renoveerimiseks mõeldud eelarvest investeeritakse haljastus- ja ehitustöödesse, valgustuslahendustesse, õuemööblisse ning suurtesse kappidesse ja riiulitesse, et asju paremini korrastada ja hoida.

«Uuringu kohaselt tahavad vastajad kõigepealt teha vajalikud remonditööd ja korrastada ümbrust. Mis puutub aga kodusisustusse, siis enamus plaanivad esimesena soetada asjade ladustamiseks ja korrastamiseks mõeldud lahendusi, nagu riiulid, kastid jne (14%), õuemööblit (12%) või valgustuslahendusi (12%). 8% inimestest muudavad oma suvekodud hubasemaks tekstiilide ja kodutarvikutega,» ütles Rimkus.

Uuringu viis läbi uuringufirma Norstat 2020. aasta aprillis ja mais. Veebikeskkonnas läbi viidud uuringus osales 500 Eesti elanikku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles