Üle kümne Eesti disaintoote soovituse, mis sobivad ideaalselt koolilõpukingiks

Naine
Copy
Foto: Lisa Kroeber

Kuigi sel aastal tuli kevad ka koolilõpetajatele teistmoodi, on paljude noorte jaoks nüüd käes üks olulisemaid verstaposte elus – kooli lõpetamine.

Kuidas valida väärilist kingitust, mis jääks lähedasele tähtsündmust ka edaspidi meenutama, räägivad Solarise disainitänava poodide Eesti Disaini Maja, Krunnipea, LEVI Design Shop’i ja Pärli disainieksperdid.

Miks tasub tähtsündmusteks kinkida just disaintooteid?

Pärli omaniku Ruth Hõbesalu sõnul on disaintoode personaalsem kui suuremas tehases tehtud masstoodang ja jääb selle saajale konkreetset sündmust eluks ajaks meenutama.

«Disainitud toode tekitab inimestes erilisema enesetunde. Näiteks autoriehteid kantakse ikka uhkusega, need on palju isikupärasemad kui masstoodang. Kui selline ehe katki läheb, proovitakse seda parandada, või kui ära kaob, siis otsitakse samasugust asemele. Disainehted jäävad kandjale alatiseks,» räägib Ruth.

«Kvaliteetne ja tihti limiteeritud koguses valmistatud disain on investeering, mis teenib selle saaja huve pikki aastaid,» lisab Eesti Disaini Maja perenaine Kirke Tatar. Kirke meelest ei ole disaintoodete kinkimise puhul ka vähem oluline panus, mida antakse loomemajanduse toetamiseks. «Kindlasti ei ole vähe tähtis see, et soetades näiteks Eesti loomeinimeste töid, aidatakse ka kohalikku majandust ja läbi selle luuakse töökohti. Disaintoote kinkimine on lihtsaim viis toetada Eesti disainereid ja nende maailmatasemel toodangut. See on ilus sõnum, mis meeldib ka kingi saajale,» lisab Kirke.

Disainerid eelistavad ennekõike naturaalseid materjale nagu nahk, puit, metallid ja kivid. «Need on reeglina vastupidavamad ja ka väiksema jalajäljega kui erinevad tehismaterjalid. Samuti kasutatakse aina enam taaskasutusmaterjale või tootmisjääke, et teha veelgi loodussõbralikumaid tooteid,» räägib Kirke.

«Kooli lõpp on iga inimese elus meeldejääv aeg,» lisab Krunnipea omanik Tiiu Vakra. «Tore on saada selle erilise päeva puhul kink, mis seda tähtsat elusündmust ka edaspidi meenutab. Iga disaintoode on unikaalne ning lisab kahtlemata seda väärtust,» kommenteerib Tiiu.

Milliseid tootekategooriaid tasub eelistada kinkimise puhul?

Teatud esemete kinkimine võib olla riskantne, teavad disainieksperdid. «Näiteks riiete kinkimiseks peab olema hästi kursis kingisaaja maitse ja kehaehitusega, et valik õnnestuks ning leiaks kandjale meeldiva ja ka hästi istuva riideeseme. Riidemood vaheldub ka kiiresti, aga näiteks ehted ja eriti autoriehted on ajatud. Seetõttu riideid pigem ei soovitaks kinkida,» räägib Ruth.   

LEVI Design Shop’i omaniku Hanne Variku sõnul valitakse kinke peamiselt nelja tootekategooria seast. «Kõige kindlam on valida lõpukingiks mõni ehe või muu aksessuaar, näiteks kott või sall. Kuid samuti sobivad nii meestele kui naistele hästi looduskosmeetika tooted ja erinevad meelelahutusfunktsiooniga asjad, näiteks mängud,» soovitab Hanne.

Foto: Agnes Veski

«Ehe on alati kindel valik! Aga disaintoodete sortiment on niivõrd lai, et kindlasti leiab iga kingiotsija midagi, mis teda eriliselt kõnetab,» lisab Krunnipea esindaja Tiiu.  Pärli perenaise Ruthi sõnul võib suurema kahtlemise korral kinkida ka lihtsalt kinkekaardi. «Kui ei oska ise midagi konkreetset kingituseks valida, sobib alati hästi mõne toreda disainipoe kinkekaart. Siis on kindel, et koolilõpetaja saab valida endale täpselt meelepärase asja,» räägib Ruth.

Mida kinkida naisele ja mida mehele?

Disainipoodidest leiab sobivad kingitused nii nais- kui meessoost koolilõpetajatele. Naistele on väga rikkalik valik erineva stiiliga autoriehteid, mängulisematest klassikalisteni, meestele leiab kvaliteetkosmeetikat ja mitmesuguseid aksessuaare – kotte, kellasid, mansetinööpe.

Kingisoovitused naistele:

Ehted:

  • Klassikalisema disaini austajatele:
    • Kadi Veesaar – omanäoline, aga samas elegantne ja ajatu ehtedisain.
    • Karin Kersa – kogenud kullasepa poolt valmistatud hõbedast ehted, mis on kauakestva kvaliteediga.
    • Pi-Ret – klassikaliselt elegantsed ehted, milles on kasutatud ehtsaid pärleid.
    • Ülle Kõuts – professionaalse metallikunstniku ehted, millele on iseloomulikud vaheldumisi kasutatud metallid, mis tekitavad triibulise mustri.
  • Mängulisema ja julgema iseloomuga naistele:
    • Lisa Kroeber – silmapaistvad ehted geomeetriliste joonte ja laia värvigammaga.
    • Maarja Niinemägi – titaanist ehted, mis helendavad maagiliselt.
    • Sin Sia – ehete märksõnadeks on mänguline minimalism ning loomade ja geomeetriliste kujundite vormid.  
    • Soma – värvikirev ja kvaliteetne, sobib ka minimalistlikumale kandjale.
    • Stuudio Ankoop – keraamilised ja portselanist ehted, millest iga eksemplar on eriilmeline ja valminud autori hetkeinspiratsiooni ajel.
  • Looduse armastajatele:
    • Agnes Veski – hõbeehted, mille loomingu aluseks on Eestimaa loodus: sammal, kasepuud, kevadised lumikellukesed. Paljud ehted on ainueksemplarid ja sobivad iga disaini kandjale.
    • Seco – põhjamaiselt lihtsad ja minimalistlikud ehted, mis inspireeritud loodusest. Materjalidest on eelistatud peamiselt taaskasutatud hõbe ning muud looduslikud materjalid.
    • Sile Luik –sobib taaskasutusfännidele! Nende kollektsioonis on suur valik vanadest sentidest sulatatud ehteid.

Kingisoovitused meestele:

Foto: BeHäppi

BeHäppi – meisterklassi mäng neile, kellele meeldib mõistatusi lahendada. Tegevuslik mäng sobib nii üksi nokitsejatele kui meeskonnamängijatele.

Tuul - meeste lemmik kosmeetikabränd on alati hea kingiidee. See on praktiline kingitus, mis on saanud meeste poolt kvaliteeditempli.

Volfwood - kellamehhanismidest aksessuaarid on mõeldud julgematele meestele. Aksessuaarid on maskuliinsed ja lihtsate masinlike joontega.

Wooch – kvaliteetsed puidust käekellad, millest iga eksemplar on kordumatu mustriga ja täiesti unikaalne kingitus selle saajale. 

Sobivad kingid nii naistele kui meestele:

Nahast kauakestvaid aksessuaare (nt erinevaid kotte) naistele kui meestele valmistavad Eesti disainerid Piret Loog, Stella Soomlaid ja Tallinn Craftory. Need tooted on tihtipeale eluaegse garantiiga.

Foto: Olen iseenda Boss

Olen iseenda Boss märkmikud on mõeldud ettevõtlikele noortele, kes teavad, et väikeste eesmärkide süsteemne saavutamine viib lähemale suuremale eesmärgile.

Selle aasta hitt-toode on D’Armati ekraanivalguse kaitseprillid 0-klaasidega, mis on samaaegselt nii omanäolised kui praktilised. Noorte seas suurt populaarsust kogunud prillid filtreerivad teatud koguses kahjulikke siniseid valguskiiri, mida tuleb eriti palju digitaalsetest ekraanidest. Mudelite valik on mitmekülgne ja need lisavad kandjale ka isikupära. Varsti on lisandumas ka päikeseprillid.

Samuti on toredaks kingituseks SuPuu poolt valmistatud väärispuidust ehted ja aksessuaarid. Nende valikus on kõrvarõngad ja käevõrud naistele ning lipsunõelad ja mansetinööbid meestele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles