Toitumisekspert soovitab, millised toidud pikendavad eluiga

Triin Sepp
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Erinevad teraviljad, pilt on illustreeriv.
Erinevad teraviljad, pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Alati on põnev teada saada, mida teised inimesed oma külmkapis või sahvris hoiavad. Eriti huvitav on see aga siis, kui tead, et köögi omanik on oma tervisliku toitumise ja sellealaste teadmiste pärast kuulus.

Pikaaelisuse ekspert Dan Buettner, kes uurib maailma piirkondi, mille elanikud regulaarselt enam kui saja-aastaseks elavad, on muuhulgas süvenenud ka neis piirkondades elavate inimeste toidukultuuri ja harjumusi. Nüüd jagab ta oma teadmisi teistega ning räägib, millised toiduained tema sahvris on.

Mees reisib töö tõttu palju ümber maailma, seega leiab sealt kindlasti kõiksugust raskesti hangitavat eksootikat? Tegelikult mitte - pigem asju, mida leiab igast toidupoest. «Sahvrisse kogun ube, kaunvilju, täisteratooteid, pähkleid ja seemneid,» toob Buettner välja. Täisteratoodetest on tema lemmikud kaer ning pruun riis, mõlemad väga kiudainerikkad toidud.

«Need toidud, ühes puu- ning juurviljadega on pikaeliste inimeste igapäevase toidulaua osad,» selgitab Buettner. Tema põhiliste toiduainete nimekiri näitab, et kaua ja tervislikult elamiseks pole vaja palju raha või mõne talutoitu pakkuva turu külastamine. Põhiline on süüa palju taimset toitu ning täisteratooteid - seega asju, mida on võimalik leida igas tavalises toidupoes ning maailmanurgas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles