17 üllatavat asja, mis viitavad kõrgele IQ-le

Dagmar Lamp
, Elu24 peatoimetaja asetäitja
Copy
Foto: Shutterstock

Me oleme aja jooksul loonud palju stereotüüpseid popkultuuri karaktereid, kes on kõigist teistest targemad, kuid kes käituvad muudel viisidel väga vastikult. Tõde on aga see, et kõrge IQ-ga inimestel on päris palju iseloomujooni, mis nende levinud arvamustega kokku ei lähe.

Stars Insider toob välja mõned üllatavad asjad, mis näitavad, et inimese IQ võib olla üsna kõrge.

  1. Nad loevad palju. See võib küll olla ilmselge, aga lugemine ka suurendab intellekti.
  2. Nad on tagasihoidlikud. Dunning-Krugeri efekt tähendab, et kõige targemad inimesed kipuvad end alahindama, samas kui mitte väga kompetentsed inimesed hindavad end üle.
  3. Nad ropendavad. On levinud valearvamus, et vannuvad vaid piiratud sõnavaraga inimesed. Vastupidi, uuringud on näidanud, et vandumine võib pigem näidata intelligentsemat keele valdamise oskust.
  4. Nad on empaatilised. Viimatised uuringud on näidanud, et kõrge IQ-ga inimestel on ka kõrge EQ, mis viitab emotsionaalsele intelligentsusele.
  5. Nad kontrollivad ennast. Uuringud on näidanud, et kõrge IQ-ga inimesed kontrollivad paremini oma impulsse ja nad on paremad planeerijad ning eesmärkide seadjad.
  6. Nad on uudishimulikud. Kõrge IQ üldiselt käib kaasas kirega õppimise vastu.
  7. Nad tunnevad end üksinda mugavalt. 2016. aastal avaldatud uuring viitab, et targemad inimesed saavad sotsialiseerumisest vähem rahuldust, nad naudivad üksildust.
  8. Nad võivad armastada segadust. Segamini töölaud võib viimatiste uuringute põhjal sootuks näidata, et mõttetöö pole sugugi segamini, vaid kristallselge.
  9. Nad on tähelepanelikud. Psühholoogide sõnul töötleb kõrge intellektiga inimeste aju informatsiooni teistmoodi, seega veedavad nad palju aega teisi inimesi jälgides.
  10. Nad on öökullid. Mõned psühholoogid arvavad, et bioloogilise kella väänamine käib mõnikord kaasas kõrge IQ-ga inimestega, kes kasutavad seda isiklike eesmärkide saavutamiseks.
  11. Nad teavad oma piire. Targad inimesed ütlevad sagedamini «Ma ei tea».
  12. Nad on avatud uutele ideedele. Nad teevad oma järeldused alles siis, kui on ära kuulanud mõlemad pooled.
  13. Nad usaladavad oma hinnangut. Kui juba kord otsus tehtud, nad kergelt ei tagane. Nad teavad, et on arvesse võtnud kogu informatsiooni ja otsus on olnud kaalutletud.
  14. Nad on suurema tõenäosusega kassiinimesed. Koerainimesed on aktiivsed ja sotsiaalsed, psühholoogide sõnul aga kõrge IQ-ga inimesed armastavad pigem kasside seltskonda.
  15. Nad on väga humoorikad ja armastavad pigem musta huumorit. 2011. aasta uuring näitas, et komöödiakirjanikel on väga kõrge intelligentsustase, sama leiti teise uuringuga stand up koomikute juures.
  16. Nad on räägivad endaga. Endaga rääkimine ei viita hullusele, vaid hoopis kõrgele IQ-le, kuna see on efektiivne tehnika mälu parandamiseks.
  17. Nad kalduvad ärevusele. Kahjuks on uuringud näidanud, et kõrge IQ-ga inimesed on ärevamad.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles