Neli nõuannet, kuidas palava ilmaga öösel paremini magada

Dagmar Lamp
, Elu24 peatoimetaja asetäitja
Copy
Foto: Shutterstock

Üks paljudest faktoritest, mis mõjutab meie unekvaliteeti, on temperatuur, ning üldiselt on palju raskem välja puhata, kui on liiga palav.

Kui sinagi oled üks neist, kes öö läbi voodis vähkreb ja ei leia kuidagi head jahedat asendit, siis Insider jagab mõned head trikid, mille järgimisest kasu võiks olla.

  1. Kontrolli oma unekeskkonda. «Uni on parim, kui kehal lastakse öisel ajal maha jahtuda,» ütleb Menlo une- ja psühhiaatriakliiniku uneekspert Alex Dimitriu. «Selleks on vaja hoida magamistuba jahedana.» Ideaalne magamistemperatuur võib inimeseti erineda, kuid üldiselt jääb see 15,5 ja 19,4 kraadi vahele. Kui sul kodus pole konditsioneeri, siis on abiks, kui hoiad päeval kardinaid ees. Ka peaksid kuuma duši all käies kasutama vannitoaventilatsiooni ning köögis süüa tehes õhupuhastit. Hoia öösiti aknad lahti ning magamistuba alati pimedana.
  2. Kasuta jahedaid voodilinu ja kanna kergeid öörõivaid. Rasked voodilinad hoiavad sooja kinni ning maha jahtumine on raskem. Uuringud on näidanud, et parimad on puuvillased rõivad, mis on kerged ja hingavad. Ka alasti magamine võib olla mõnus.
  3. Käi enne und sooja duši all. Kui päev on palav, võib jahe dušš tunduda ideaalsena, kuid tõsi on hoopis vastupidine. Üks uuring näitas, et kui sa veedad enne und 60-90 minutit soojas vannis või duši all, siis on su unekvaliteet parem. Põhjus? Soe vesi suurendab verevoolu kätesse ja jalgadesse, mis omakorda aitab kehal soojust paremini välja juhtida.
  4. Ära tee enne magamaminekut trenni. Treening tõstab kehatemperatuuri ja stimuleerib närvisüsteemi – see kõik raskendab uinumist. Pigem treeni hommikuti või pärastlõunati, nii on sul parajalt aega maha jahtuda.

Lisaks võid proovida partnerist eraldi magamist ning pulsikohtadele – randmed, kael – jahutuskottide panemist. Aitab ka väikese padja suurtele eelistamine, kuna viimased hoiavad sooja kinni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles