Vastus üllatab: kas hommikusöök on ikka päeva tähtsaim toidukord?

Marju Ränk
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Ilmselt on tänaseks juba kõik kuulnud väidet, et hommikusöök on päeva tähtsaim toidukord. Aga kas see tõesti ka nii on? Tegelikkus võib sind üllatada! Mõne uuringu kohaselt on hommikusööki söövatel inimestel kogu päeva vältel parem kontroll isude üle, kirjutab The Healthy.

Uuring on tõestanud, et ülekaalulised inimesed, kes sõid 700 kalorist hommikusööki ja nautisid kerget 200 kalorilist õhtusööki, kaotasid rohkem kaalu, kui need, kes sõid vastupidi. See näitab, et hommikusöök võib olla kõige olulisem toidukord. Kuid mitte iga uuring ei pea hommikusööki saleda piha saladuseks.

«Tegelikkuses on hommikusöögi olulisus inimestel erinev,» ütleb toitumisspetsialist Torey Armoul. Ta lisab, et mõned inimesed, kes hommikusöögi vahele jätavad, kogevad hiljem palju suuremat isu ja nad kipuvad üle sööma. Teised inimesed leiavad, et hommikusöögi vahelejätmine ei mõjuta nende ülejäänud päeva isusid.

Tasakaalustatud hommikusöök sisaldab lahjat valku, rasva ja süsivesikuid. Kui paljud söövad hommikusöögiks suures osas rafineeritud süsivesikuid (näiteks saiakesi), mis annab kiirelt energiat, tekib veidi aja pärast suur tagasilöök. «Lisaks sellele, et sul esineb päeva jooksul kõikuv energiatase, tekib varsti ka nälg,» ütleb toitumisspetsialist Alissa Rumsey. Kui sööd tasakaalustatud hommikusööki, saab keha energiat juurde, nii et vererõhk tõuseb natuke, kuid valk ja rasv aitavad seda energiat stabiliseerida.

Miks peab hommikusööki sööma?

Kui sa pole lõunasöögi ajaks veel piisavalt näljane, valid suurema tõenäosusega tervislikke toite ja väldid pärastlõunast ülesöömist. Teisest küljest võib korisev kõht aidata kaotada igasugust enesekontrolli. Rumsey soovitab, et isegi kui sa pole hommikul eriti näljane, tuleks midagi ikka suhu pista.

Mida peaks hommikusöögiks sööma?

Kui sind ei isuta tahke toit, tee omale värskendav smuuti, millele ampsa paar lusikatäit pähklivõid juurde (see aitab kõhtu paremini täis hoida).

Hommikusöögiks tuleks alati valida pigem proteiinirikas toit. Selleks sobib kõvaks keedetud muna, pähklid või Kreeka jogurt. Lisa juurde kiudainerikkaid puuvilju ja köögivilju ning päev ongi hästi alanud.

Paljud näevad vaeva, et söökisid tervisliku lõunasöögi, aga hommikusöögivalik kipub unarusse jääma. Hommikusöögi valmistamine ei võta tegelikult üldse kaua aega ja kiireteks hommikuteks võid juba eelmisel õhtul valmistuda. Pane külmkappi tervislik Kreeka jogurt ja marjad juba valmis, mille saad hommikul töö juurde kaasa haarata.

Põhiline ongi see, et kui näljutad end ja kipud seetõttu lõunasöögi ajal tegema ebatervislikke valikuid, tuleks hommikusöögiharjumus ümber mõelda. Näiteks hommikune söögikogus suuremaks või kvaliteetsemaks muuta – või lihtsalt hakka hommikusööki sööma, kui varem seda ei teinud. Kuid kui oledki väiksema isuga inimene ja lõunaks millegi erilise järgi veel isu pole, siis ära põe. 

Kokkuvõtteks võib öelda, et hommikusöök on oluline, aga ei pruugi mõjutada sinu edasisi isusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles